Türkiye’de şap hastalığının yeni serotipi SAT-1 nedeniyle hayvan pazarları 2 Temmuz’da kapatılmıştı. Hastalıkla mücadele devam ederken tehlikenin geçtiği belirtilen illerde pazarlar yeniden açılıyor.
En son 9 Eylül’de şu illerdeki kapatılan hayvan pazarları yeniden açıldı:
- Erzurum
- Ağrı
- Kars
- Iğdır
- Ardahan
- Artvin
12 Eylül’de Türkiye Şap Enstitüsü Müdürü Ertan Ağtürk, şap hastalığının yeni serotipi SAT-1’e karşı sahaya toplam 15 milyon doz aşı sürüleceğini duyurdu.
Yalçındağ, hayvanlarda görülen şap hastalığıyla ilgili şunları söyledi:
“Şap, her zaman olabilen hastalık, ki biz bunu biliyoruz. İnsan nasıl grip oluyorsa, hayvan da öyle şap oluyor.
Şap hastalığı sonrasında ete olan talep, üçte bir azaldı. Şap hastalığı, hayvandan insana bulaşan bir hastalık değil. Et tüketiminde herhangi bir sakınca, herhangi bir risk, herhangi bir problem yok. Başka hastalıklarla karıştırmamak gerekiyor.”
Ayrıca et ürünleri almak isteyenlere tavsiyelerde bulunan kasabın söylediklerinden öne çıkanlar şöyle:
- Mahalledeki kasap sizi yanıltmaz
- Kıymanın eti tezgahtan seçilmeli, göz önünde çekilmeli
- Bir kasabın müşterisini iki defa memnun etmeme lüksü yok
- Tarım ve Orman Bakanlığı’nın dükkanlardaki karekodu uygulaması telefonla okutularak bütün denetim, belge ve bilgilere ulaşılabilir
- Belediyeyle bakanlığın verdiği işletme kayıt belgesi dükkanda asılı olmalı