DEMOKRAT GÜNDEM- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mart ayı ikinci birleşiminde gündem, ulaşım yatırımları ve bu yatırımların önündeki bürokratik engeller oldu.
AK Parti Konak Meclis Üyesi Emrah Erol’un ulaşım filosu ve personel ödemeleri üzerinden yönelttiği sorulara, Başkan Cemil Tugay tek tek yanıt verdi.

ESHOT’TA ‘MENZİL’ VE ‘ARIZA’ TARTIŞMASI
AK Partili Konak Meclis Üyesi Emrah Erol, ESHOT bünyesindeki elektrikli otobüslerin teknik sorunlar ve personel isteksizliği nedeniyle atıl durumda olduğunu iddia etti.
Erol, “Elektrikli otobüslerin menzil sorunu nedeniyle kullanılmadığı ve personelin bu araçlarla çalışmak istemediği yönünde bilgiler alıyoruz. Ayrıca İZSU ve ESHOT çalışanlarının geriye dönük ödemelerinde aksamalar olduğu söyleniyor” diyerek konuyu meclis gündemine taşıdı.
İddiaların “dedikoduya dayalı yorumlar” olduğunu belirten Başkan Cemil Tugay, mevcut elektrikli araçların 2007 yılından kalma eski bir teknolojiye sahip olduğunu hatırlattı.
TUGAY: “SOSYAL MEDYADA ÇIKAN İKİ KAREYLE KARALANAMAZ”
İzBB Başkanı Cemil Tugay, “Eski araçların her hatta kullanılamaması doğaldır. Şu an sadece iki araç yedek parça bekliyor. Sosyal medya üzerinden çekilen iki kare fotoğrafla koskoca bir kurumun operasyonu karalanamaz” ifadelerini kullandı.

TUGAY: “400 YENİ NESİL ELEKTRİKLİ OTOBÜS KREDİSİ İKİ YILDIR BEKLİYOR”
Başkan Cemil Tugay, kentin toplu ulaşımını modernize edecek “Yeni Nesil Dinamik Şarjlı Elektrikli Otobüs” projesi için bulunan dış kredinin bir türlü onaylanmamasını sert sözlerle eleştirdi.
Başkan Cemil Tugay, İzmir’in 400 yeni nesil elektrikli otobüs alımı için 80 milyon Euro’luk bir dış finansman bulduğunu ancak bu kredinin iki yıldır merkezi idarenin onayında bekletildiğini açıkladı.
“İZMİR’İN ALTYAPI YATIRIMLARININ ÖNÜNDE CİDDİ ENGEL VAR”
Onay sürecinin Mayıs ayında çıkan SGK ve vergi borcu yasasıyla ilişkilendirilmesine tepki gösteren İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) Başkanı Cemil Tugay, şu açıklamaları yaptı: “Bu dönem 400 elektrikli otobüs alımı için kredi başvurumuz bulunuyor ve ön kredi onayı aldık.

“80 MİLYON EUROLUK FİNANSMAN ANLAŞMASI VAR; KREDİ İKİ YILDIR ONAY BEKLİYOR”
Yeni nesil dinamik şarjlı elektrikli otobüsler için yaklaşık 80 milyon Euro’luk bir finansman anlaşması var. Ancak bu krediler iki yıldır merkezi idarenin onayını bekliyor.
“BAŞVURUMUZ BU YASADAN ÖNCE YAPILMIŞTI”
Geçen yıl Mayıs ayında çıkarılan bir yasa nedeniyle kredi onaylarının SGK ve vergi borçlarıyla ilişkilendirildiği söyleniyor. Ancak bizim başvurularımız bu yasadan önce yapılmıştı.
Buna rağmen halen onay verilmedi. İzmir’in altyapı ve ulaşım yatırımları için gerekli olan bu kredilerin bekletilmesi, kentin yatırım yapmasının önünde ciddi bir engel oluşturuyor.”

MECLİSTE BUCA ONAT TÜNELİ KAMULAŞTIRMA İDDİALARI ELE ALINDI
Meclis gündeminde yer alan bir diğer sıcak başlık ise Buca Onat Tüneli üzerindeki kamulaştırma çalışmaları oldu. AK Partili Konak Meclis Üyesi Emrah Erol’un kamulaştırma bedellerinde “adaletsizlik” yapıldığı yönündeki duyumlarına yanıt veren Başkan Cemil Tugay, değerlemenin sadece metrekare üzerinden değil; bina yaşı ve yapım tekniği gibi kriterlere göre yapıldığını belirtti.
Buca Onat Tüneli projesi kentin trafik yükünü hafifletecek en kritik yatırımlar arasında yer alıyor.
TUGAY: “KONAK BELEDİYESİ İNŞAATI İLERLİYOR, ÖDEMELER YAPILIYOR”
Sürecin şeffaf yürüdüğünü savunan Başkan Cemil Tugay, Konak Belediye binası inşaatının durduğu yönündeki iddiaları da yalanlayarak, “İnşaat hızlı ilerliyor, ödemeler yapılıyor. Zaman zaman yaşanan gecikmeler telafi ediliyor” açıklamasında bulundu.
İlginizi çekebilir: Başkan Tugay’dan mecliste ‘Vakıflar’ salvosu: ‘İzmirlilerin malına göz koyuluyor’