Başkan Cemil Tugay, İzmir’in merkezi idare tarafından “hasım” olarak görüldüğünü ve projelerin finansmanı hazır olmasına rağmen imza engeline takıldığını söyledi.
Cemil Tugay, Buca Metrosu’ndan İZSU projelerine kadar Ankara’da sümen altı edilen dosyaları paylaştı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, kentin gelişimi için hayati önem taşıyan yatırımların bürokratik süreçlerle kasten geciktirildiğini iddia etti.
İktidarın hizmet etmeyerek İzmirliyi cezalandırma stratejisi güttüğünü savunan İzBB Başkanı Cemil Tugay, “Bizim niyetimiz siyasi kutuplaşma değil, hizmet etmek” dedi.
“Üvey evlat bile değil hasım olarak görüyorlar”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir’in kamu yatırımlarında geri planda bırakılmasına şu sözlerle tepki gösterdi: “İktidarın bazı unsurlarınca İzmir üvey evlat bile değil, adeta ‘hasım’ olarak görülüyor. Kaynağı biz buluyoruz, her türlü cefayı biz çekiyoruz ama masa başında atılacak bir imza aylarca pazarlık konusu yapılıyor. 2008’den beri bekleyen Halkapınar-Otogar metrosunu yapmadan bizimle hizmet yarışına giremezsiniz.”
İşte Ankara’da onay bekleyen “Yatırım projeleri”
Başkan Cemil Tugay, engellendiğini iddia ettiği projeleri ve bekleyen kredi miktarlarını liste halinde kamuoyuna sundu:
- Ulaşım Yatırımları: * Buca Metrosu (İnşaat, araç alımı): 610 milyon Euro
- Çiğli Tramvayı araç alımı: 125 milyon Euro
- Dinamik şarjlı elektrikli otobüs alımı: 80 milyon Euro
- 22 adet tramvay aracı için Hazine onayı bekleyen kredi.
- İZSU ve Çevre Projeleri:
- Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi (4. Faz): Hazine izin süresi uzatımı.
- Çiğli Çamur Çürütme Revizyonu: IFC’den bulunan 50 milyon Dolarlık kredi onayı.
- Dikili Atıksu ve Kanalizasyon Projeleri: EBRD’den sağlanan 66 milyon Euro’luk kredi.
- Sasalı ve Urla arıtma tesisleri kıyı plan onayları.
- İmar ve Planlama:
- Konak, Karşıyaka ve Bostanlı iskeleleri imar planı değişiklikleri.
- Çiğli Ataşehir Mahallesi imar planı yetki devri.
Su krizi ve tarım için “Gri su” devrimi
Tugay, su tasarrufu konusunda belediyenin öncü olacağını ve “Gri Su” sistemine geçeceklerini müjdeledi:
- Geri Dönüşüm: İtfaiye, otobüs işletmeleri ve hizmet binalarında kullanılan sular filtre edilip klozetlerde ve yeşil alan sulamasında kullanılacak.
- Teşvik: Bu sistemi kuran vatandaşlara maddi kolaylıklar sağlanacak.
- Tarımda Dönüşüm: Üniversite ve odalardan “Su Kurulu” oluşturulduğunu belirten Tugay, vahşi sulamanın terk edilerek topraksız ve az su tüketen tarıma geçilmesi gerektiğini vurguladı.
“Diyojen’in dediği gibi…”
Tugay açıklamasını tarihe not düşecek şu sözlerle noktaladı: “Eğer projelerin önünü açmayacaksanız, bu zorluklara rağmen bu belediyenin nasıl yatırım yaptığını görüp en azından takdir edin. Ya da Diyojen’in dediği gibi; ‘Gölge etmeyin yeter’ diyoruz.”
TUGAY’IN AÇIKLAMALARININ TÜMÜ AŞAĞIDA:
Ne yazık ki iktidarın bazı unsurlarınca İzmir üvey evlat bile değil, adeta ‘hasım’ olarak görülüyor. İktidarın hizmet etmeyerek İzmirliyi cezalandırma stratejisinin sonuçları ortada. Her yerel ve genel seçimde İzmir’de mum gibi eriyorlar.
Ama bizim niyetimiz onlar gibi siyasi kutuplaşmadan beslenmek değil. Biz hizmet etmek istiyoruz. ‘Bırakın işimizi yapalım. Bizi kısır tartışmaların içine çekmeyin’ diyoruz. Ama o çekişmelerin içine çekilmek isteniyoruz
Aylarca, yıllarca verilmeyen onaylar nedeniyle projelere başlamamız geciktiriliyor. Projeyi biz yapıyoruz, kaynağı biz buluyoruz, her türlü cefayı biz çekiyoruz ama masa başında atılacak bir imza aylarca pazarlık konusu haline getiriliyor. Biz susup yutkunsak da İzmirli bunları görüyor, biliyor…
20 YIL ÖNCE YAPILMIŞ PROJELERİ ANLATARAK KİMSEYİ İNANDIRAMAZSINIZ
Siz bu şehre yatırım yapmayabilirsiniz. 20 yıl önce yapılmış projeleri evire çevire anlatarak İzmir’i çok sevdiğinize kimseyi inandıramazsınız. 2008’den beri bekleyen Halkapınar-Otogar metrosunu, ikinci çevre yolunu yapmadan, Körfez temizliğinde elinizi taşın altına koymadan İzmir Büyükşehir Belediyesi ile hizmet yarışına giremezsiniz.
BU ŞEHRE YÖNELİK ÖNYARGILARINIZI YIKIP BİR GÖNÜL KÖPRÜSÜ KURMA NİYETİNİZ VARSA…
Şehrin sadece rantıyla alakadar olup, sadece satılacak arazilerle ilgilenip ekonomik karşılığı olmayan projelere sırtınızı dönerek kendinizi sevdiremezsiniz. Ama bu şehre yönelik ön yargılarınızı yıkıp bir gönül köprüsü kurma niyetiniz varsa gelin Ankara’da onay bekleyen dosyaları sümen altı etmekten vazgeçin.
TUGAY ONAY BEKLEYEN PROJELERİ TEK TEK SIRALADI
İBB’nin Buca Metro Projesi’nin inşaat, elektromekanik ve araç alımları için 610 milyon Euro’luk, Çiğli Tramvay hattında ihtiyaç duyulan araçların alımı için 125 milyon Euro’luk kredilerin onay başvurularını imzalayın.
Dinamik şarjlı elektrikli otobüs alımı için 80 milyon Euro’luk kredi onayını verin.
İhalesini 2024’te yaptığımız içinde 22 tramvay bulunan krediyi Hazin hâlâ onaylamadı. Bu nedenle avans ödenemedi ve projede ilerleme sağlanamadı. Bu engellemeye artık bir son verin.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Sasalı, Urla Atıksu Arıtma Tesisi, İzmir deniz Projeleri Kıyı Planları için beklettiği plan onaylarının imzasını atın.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığında süreci devam eden Konak, Karşıyaka ve Bostanlı iskelelerine ilişkin imar planı değişiklikleri onayını artık gündeminize alın.
Çiğli Ataşehir Mahallesi’nde imar planlarının hazırlanabilmesi amacıyla bakanlıktan talep ettiğimiz yetkiyi artık verin.
İZSU projelerine de engel olmayın. Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) tarafından finansman sağlanması düşünülen projelerden ‘Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi 4. Faz İkmal İnşaatı İşi’ projesine ilişkin 2023 yılında yapılan Hazine izin süre uzatımına dair onay talebine, yine AFD tarafından finansman sağlanması düşünülen projeler için 2024 yılında gönderilen Hazine izin yazısına, ‘Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisinin Revizyon İşi’ projesi kapsamında Uluslararası Finans Kurumu’ndan (IFC) 50 milyon dolar tutarında finansman bulunan projenin 2024 yılındaki Hazine’den izin talebine artık bir yanıt verin.
Dikili Atıksu Arıtma Tesisi Projesi, Dikili Kanalizasyon ve Yağmursuyu Projesi 1. 2. ve 3. Etapları için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) 66 Milyon Euro’luk kredisinin kullanılmasını sağlayacak Hazine onay yazısı da 2024 yılından beri imza bekliyor.
İZSU Genel Müdürlüğü’nün su krizine karşı yeni kuyular açmak için DSİ’ye başvuruları, içme suyu arıtma tesisi kurmak için farklı kurumlara yapılan başvurular da aylardır yanıtsız…
DİYOJEN’İN DEDİĞİ GİBİ ‘GÖLGE ETMEYİN YETER’ DİYORUZ
Eğer bunu yapmayacaksanız da tüm bu zorluklara rağmen bu belediyenin nasıl yatırım yaptığını görüp en azından takdir edin. Ya da Diyojen’in dediği gibi ‘Gölge etmeyin yeter’ diyoruz.
Belediyemize bağlı itfaiye, otobüs işletmemizde, İZSU ve belediyemiz hizmet binalarında el yıkama, duş almada kullanılan su filitrasyondan geçirilerek kurulacak gri su arıtma tesisleriyle arıtılıp klozet haznesinde yeşil alanların sulanmasında kullanılacak.
Bu konuda öncülük yapacağız. Bu sistemi kuracak olanlara maddi olarak bazı kolaylıklar da getireceğiz. Çünkü suyun yüzde otuzunu, yüzde kırkını bu şekilde kullanan dünyanın değişik ülkelerinde çok sayıda şehir var. Biz de buna yönelmek zorundayız.
Tarımda kullanılacak suyu da tam arıtmalardan geçirip kullanmak da mümkün. Bunları da kuracağız. Böylece oralardan da büyük ölçüde su tasarrufu yapmış olacağız.
Üniversite hocalarından, meslek odalarından ‘Su Kurulu’ oluşturduk. Bu konuda düzenli bir çalışma yapılacak, öneriler doğrultusunda adımlar atılacak.
TOPRAKSIZ VE AZ SU TÜKETEN TARIMA YÖNELİNMELİ
Ama tarımda hatalı sulama teknikleri var. Yanlış ürün seçimleri var. Bazı tarımsal ürünler çok su istiyor. Açıkçası Türkiye’nin geleceğinde biz şunu görüyoruz: Topraksız ve az su tüketen tarıma yönelinmeli. Başka çaresi yok. Son 20 yıla baktığımızda su bakımından hep kötüye gidiş var” diye ekledi.
İlginizi çekebilir: Yarıyıl tatilinde çocuklara özel Körfez turu
