Türkiye’den ABD’ye 15 bin tonluk yumurta ihracatı!

Türkiye, ABD’ye 2 yıl aradan sonra yeniden yumurta ihracatına başladı.

Kuş gribi nedeniyle yaşanan yumurta sıkıntısı, Türk üreticiler için fırsata dönüştü. Yaklaşık 15 bin tonluk ihracatın temmuz ayına kadar tamamlanması planlanıyor.

ABD’de mart ayından bu yana yayılan kuş gribi nedeniyle milyonlarca kanatlı hayvanın itlaf edilmesi, yumurta tedarikinde aksamalara yol açtı. Teksas’ta başlayan salgın farklı eyaletlere yayılırken, enfekte hayvanlarla temas eden çiftlik çalışanları arasında yaklaşık 70 vaka tespit edildi.

ABD’li firmalar, yumurta arzındaki krizi aşmak için alternatif ithalat pazarlarına yöneldi. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, bu süreçte ABD ile temas kurduklarını ve toplamda 15 bin tonluk yumurta ihracatı için anlaşma sağladıklarını belirtti. Şubat ayında başlayan sevkiyatın, temmuz başına kadar tamamlanması hedefleniyor.

Yaklaşık 26 milyon dolarlık ihracat geliri beklenirken, Afyon iç piyasadaki arzın yeterli olduğunu vurguladı. Ramazan öncesinde ihracatın iç pazarda fiyat artışına neden olmayacağını belirten Afyon, Türkiye’nin üretim kapasitesinin talebi karşılamaya fazlasıyla yettiğini ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: “Milletvekili kredi kartıyla geçiniyor”

Demokrat Gündem

Exit mobile version