DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22618051,39%
İzmir
34°

AÇIK

üst menü altı
29 yıldır kanayan yara: Madımak katliamında hayatını kaybedenler Sivas'ta anılıyor

29 yıldır kanayan yara: Madımak katliamında hayatını kaybedenler Sivas'ta anılıyor

ABONE OL
2 Temmuz 2022 10:59
29 yıldır kanayan yara: Madımak katliamında hayatını kaybedenler Sivas'ta anılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

1993'te Pir Sultan Abdal'ı anma etkinlikleri kapsamında Sivas'a giden 33 aydın gericiler tarafından katledildi. Hayatını kaybedenler başta Sivas olmak üzere birçok kentte anılıyor.

1993 yılında yaşanan ve bir utanç olarak tarihe kazınan Madımak Oteli'nin yakılması olayı yurdun dört bir yanında anılıyor. Olayın yaşandığı Sivas'ta halk ellerinde hayatını kaybedenlerin fotoğrafları ile toplandı.

Sivas Hacı Bektaş Veli Vakfı’nda sabah saat 10.00’da toplanan halk, saldırının gerçekleştiği Madımak Oteli’ne yürüyor. Yürüyüş öncesi ise hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okundu.

Yürüyüş sırasında sık sık "Sivas'ı unurma unutturma" sloganları atıldı.

VALİDEN ANMA

Sivas Valisi Yılmaz Şimşek ve beraberindekiler, kentte 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarda hayatını kaybedenler için eski Madımak Oteli binasında oluşturulan anı köşesine karanfil bıraktı.

Şimşek ile Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Haydar Baki Doğan, sivil toplum örgütü temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, Sivas Valiliği önünden yürüyerek, İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezine dönüştürülen eski Madımak Oteli binasına geldi. Vali Şimşek ve beraberindekiler, olaylarda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu anı köşesine karanfil bıraktı.

Şimşek, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 29 yıl önce Sivas'ta meydana gelen çok üzücü olayın yıl dönümü vesilesiyle bir araya geldiklerini belirterek, "Burada hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz ve onlara dualarımızı gönderiyoruz. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum." dedi. "Sivas gibi Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı, Anadolu'nun birlik, beraberlik, hoşgörü diyarı bir ilde böyle acı bir olayın olması hepimiz için üzüntü verici. Hepimizi derinden yaralayan bir olay." ifadesini kullandı.

""

SİVAS'A YAPIŞTIRILMAK İSTENEN BU LEKE TUTMAYACAK

Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Baki Doğan ise, "Aradan 29 yıl geçmiş. 29 yıl önce yaşanan bu acı halen bizim yüreğimizde. Hiç sönmedi. Bu acıyı dün yaşanmış gibi hissediyoruz. Burada hayatını kaybeden tüm canlarımıza Hak'tan rahmet diliyorum ve kederli ailelerine sabırlar diliyorum. Sivas'ı biz 2 Temmuz olarak anmak istemiyoruz. Sivas'ı kadim bir Anadolu şehri olarak, uygarlıkların baş kenti, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bir şehir, 4 Eylül 1919 Sivas olarak hatırlamak istiyoruz. Sivas'a yapıştırılmak istenen bu leke tutmamıştır, tutmayacaktır. Bu anlamda Sivas'ta Alevi´siyle, Sünni´siyle, Kürt´üyle, Türk´üyle, Çerkez´iyle herkesin Sivas'a atılmak istenen bu kara lekeyi kaldırıp, birlik, beraberlik, kardeşlik doğrultusunda bu çalışmaları yapmamız gerekiyor. Sadece Sivas'a 2 Temmuz'da gelip, burada anmayı yapıp giden insanlardan değil, diğer günlerde de burada olup, belediye başkanımızla, valimizle, bu topluma burada nasıl birliği, beraberliği, kardeşliği sağlarız diye projeler yapmak düşüncesindeyiz" ifadelerini kullandı.

GÖSTERİCİLERİN İSMİ ÇIKARILDI

Bilim ve Kültür Merkezi'nde olayın ardından oluşturulan anı köşesinde, hayatını kaybeden aydın ve otel çalışanlarının yanında göstericilerden Ahmet Alan ve Hakan Türkgil'in de isminin yazılması uzun süre tepkilere neden olmuştu. Gelen tepki ve talepler doğrultusunda bu yıl bu isimlerin anı köşesinden çıkarıldığı görüldü. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP