DEMOKRAT GÜNDEM- Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitim-öğretim dönemi içinde uygulanan ara tatillerin kaldırılması yönünde veli ve öğretmenlerden gelen yoğun talepleri değerlendirdiklerini açıkladı. Mardin’de gazetecilere konuşan Bakan Tekin, 2019’dan bu yana uygulanan birer haftalık iki ara tatilin geleceğine ilişkin önemli sinyaller verdi.
“İKİ YILDIR ANALİZ YAPIYORUZ”
Konuya ilişkin detayları paylaşan Tekin, “Velilerden, özellikle çalışan anne ve babalardan bu konuda çok talep geliyor. Öğretmenlerimiz de ara tatil sonrası çocukların okula adaptasyonunda zorluk yaşandığını ifade ediyor” dedi. Bakan Tekin, konunun titizlikle ele alındığını vurgulayarak, “İki yıldır bu konuda analiz yapıyoruz. Bu yıl da verileri değerlendireceğiz. Ardından nihai kararımızı açıklayacağız” ifadelerini kullandı.
12 YILLIK ZORUNLU EĞİTİM SÜRESİ TARTIŞILIYOR
Bakan Tekin, liselerdeki eğitim süresine ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu. Günümüzde bilgiye erişim imkanlarının köklü şekilde değiştiğine dikkat çeken Tekin, “Artık öğrenciler bilgiye çok daha hızlı ve çeşitli kanallardan ulaşabiliyor. Bu nedenle 20 yıl öncesinin eğitim süreleriyle bugünün ihtiyaçları aynı değil” değerlendirmesini yaptı.
ÜNİVERSİTEYE BAŞLAMA YAŞINA İLİŞKİN ELEŞTİRİLER
Mevcut sistemde öğrencilerin üniversiteye başlama yaşının yüksek olduğuna işaret eden Tekin, “Mezuniyet sonrası iş hayatına atılma yaşı 26’lara kadar çıkıyor. Dünyada birçok ülke zorunlu eğitim süresini ve başlama yaşını tartışıyor. Bizim de bu konuyu dikkatle ele almamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Olası bir sistem değişikliği öncesi kapsamlı hazırlık yaptıklarını belirten Bakan Tekin, “Herhangi bir değişiklik yapmadan önce akademik eğitim, mesleki eğitim altyapısı, öğretmen normları ve kız çocuklarının okullaşması gibi birçok parametreyi detaylı şekilde analiz etmemiz gerekiyor” açıklamasını yaptı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu değerlendirmeleri, hem ara tatil düzenlemeleri hem de zorunlu eğitim sürelerinde önemli değişikliklerin habercisi olarak görülüyor. Sürecin teknik altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra netleşeceği öğrenildi.
