DOLAR 32,6645 0.32%
EURO 35,5639 0.42%
ALTIN 2.509,161,72
BITCOIN 1868090-0,94%
İzmir
37°

AÇIK

üst menü altı
Asbestli gemiye karşı topyekün hukuk mücadelesi

Asbestli gemiye karşı topyekün hukuk mücadelesi

ABONE OL
23 Ağustos 2022 13:46
Asbestli gemiye karşı topyekün hukuk mücadelesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmirli avukatlar Senih Özay, Murat Fatih Ülkü, Hilal Elbüken ve vatandaş Uğur Doğan, İzmir’in Aliağa ilçesinde sökümüne izin verilen Nae Sao Paulo adlı asbestli gemi için yargı yoluna başvuruyor. Avukat Özay, Ülkü, Elbüken ve vatandaş Uğur Doğan, durumu Amerika kıtasındaki Amerika İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. Konuyla ilgili basın açıklaması da yapan İzmirli avukatlar, “Bu girişim Amerika’daki İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan ilk başvuru olacak. Türkiye, Ege, İzmir, Aliağa asbestli gemiyi istemiyor; Türkiye’nin çöplerin, atıkların, hurdaların, zehirli gemilerin sökümünün yapıldığı söküm merkezlerinin ülkesi olmasını istemiyor” dedi.

""

DEMOKRAT GÜNDEM-Kamuoyunda ölüm gemisi olarak bilinen ve 900 ton asbest ve zehirli kimyasallar barındıran Nae Sao Paulo adlı uçak gemisinin Aliağa’daki gemi söküm tesislerinde sökümü için yola çıkmasına karşı tepkiler sürüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığıl’nın söküm izni verdiği Nae Sao Paulo gemisi İzmir’e doğru yola çıktı. 4 Ağustos tarihinde yola çıkan geminin İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü olan 9 Eylül tarihinde İzmir açıklarında olması beklenirken, çevre konusunda duyarlı sivil toplum örgütleri, avukatlar da başta yargı yoluna başvurmak üzere harekete geçti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de karşı çıktığı asbestli dev uçak gemisi Nae Sao Paulo’nun Aliağa’da sökümünü durdurmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi, TMMOB, KESK, DİSK, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, sivil toplum kuruluşları yarın İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’nde dava açacak. Dava öncesinde Başkan Soyer’in de katılacağı bir açıklaması gerçekleştirilecek.

""

ASBESTLİ GEMİ İLE İLGİLİ DURUM AMERİKA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ’NE TAŞINDI

Öte yandan İzmirli ünlü avukat Senih Özay, Murat Fatih Ülkü, Hilal Elbüken, Eda Nur Başpınar ve Uğur Doğan adlı vatandaşlar da Bakanlığın söküm izni verdiği asbestli gemiyle ilgili durumu Amerika İnsan Hakları Mahkemesine taşıdı.

Durumu Amerika Kıtası’nın İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıklayan İzmirli avukatlar, düzenledikleri basın toplantısında, Brezilya’yı Kosta Rika Amerika Kıtası İnsan Hakları Mahkemesi’ne şikayet etme kararı aldıklarını, hazırladıkları başvuru dilekçesini söz konusu mahkemeye göndereceklerini belirtti.

SENİH ÖZAY: BU GİRİŞİM, AMERİKA’DAKİ MAHKEMEYE YAPILAN İLK BAŞVURU VE..

Amerika’daki mahkemeye bu konuyla ilgili yapılan ilk başvuru olduğunu kaydeden Avukat Senih Özay, “Brezilya’yı yeneriz diye düşünmüyoruz. Biz bir yol açıyoruz. İlk defa böyle bir başvuruyu alsınlar, Amerika’daki yargıçlar, İzmir diye bir kenti, Türkiye’yi duysunlar. Bir şey başlatıyoruz. Amerika kıtası İnsan Hakları Mahkemesi olduğunu kimse bilmiyor. Bu komisyonun beğenmesini istiyoruz. Aliağa, İzmir, Türkiye’de böyle bir kötülük var. Komisyondan mahkemeye taşınacak bu durum. Strazbourg’daki mahkeme AİHM’in mahkemesi. Bu, Amerika kıtası İnsan Hakları Sözleşmesi’nin mahkemesi. Kosta Rika’da bu mahkeme. Hızlı karar vermeme durumu var. Amerika’daki mahkemenin kararı Strazburg’taki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden daha etkili. Brezilya mahkemesinin vermiş olduğu tedbir kararını uygulayacak dünyada bir yapı yok. Bu girişim Amerika’daki sözkonusu mahkemeye yapılan ilk başvuru olacak” dedi.

ÖZAY: İKTİDAR TÜRKİYE’Yİ VAHŞİ KAPİTALİZMİN İSTEKLERİNE SUNMAKTAN VAZGEÇMELİ

Türkiye’nin atıkların, çöplerin, zehirli gemilerin sökümünün yapıldığı bir merkez olmaması gerektiğini vurgulayan Avukat Senih Özay, “Türkiye, Ege, İzmir, Aliağa asbestli gemiyi istemiyor; Türkiye’nin çöplerin, atıkların, hurdaların, zehirli gemilerin sökümünün yapıldığı söküm merkezlerinin ülkesi olmasını istemiyor. İktidar; çöp, plastik atık, hurda, asbest, zehir seviciliğini, Türkiye’yi ucuz ve denetimsiz işgücü kaynağı olarak vahşi kapitalizmin isteklerine sunmayı bırakmalıdır. O bırakmıyorsa, işte hukuk böyle günler için vardır. İzmir, Aliağa halkı asbestli gemiyi istemiyor. Hukuk bu gerçeği görmek zorundadır. Bu haykırışı, sanırız Türkiye'den yapılan ilk başvuruda Amerika İnsan Hakları Mahkemesi de duymalıdır” ifadelerini kullandı.

MURAT FATİH ÜLKÜ: GEMİ HAKKINDA İHTİYATİ TEDBİR KARARI VAR

NAe Sao Paulo gemisi hakkında Brezilya’da gemi söküm ihalesinin iptali için açılan davada ‘bulunduğu yerden ayrılmasının engellenmesi’ şeklinde ihtiyati tedbir kararı olduğuna dikkat çeken Avukat Murat Fatih Ülkü, “Geminin kendi ülkesindeki bu tedbir kararından kaçarak ülkemize gelmekte olduğunun bir kez daha altını çiziyoruz. Konu ile ilgili uzmanların NAe Sao Paulo’da en az 900 ton asbest olduğunu belirtmeleri, karşı karşıya olduğumuz tehlikenin boyutları konusunda dudaklarımızı uçuklatıyor. İzmir'de avukatlık yapan yurttaşlar olarak, Anayasa’ya, Çevre Kanunu’na, uluslararası sözleşmelere aykırı, NAe Sea Paulo adındaki asbestli geminin Türkiye’ye gelip sökülmesinin engellenmesi için ulusal ve uluslararası hukuktaki girişimlerimizi başlatıyoruz” dedi.

ÜLKÜ: AMERİKA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ’NE BAŞVURUYORUZ

“Bir yandan, ulusal hukukta İzmir Valiliği’ne, Aliağa Kaymakamlığı’na, Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Aliağa Belediyesi’ne, Aliağa Bölge Liman Başkanlığı’na, Aliağa Sahil Güvenlik Komutanlığı’na, bu gemi sökümü için ÇED sürecinin işletilmesi için İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ve Brezilya mahkemesinden verilen NAe Sao Paulo gemisinin “bulunduğu yerden ayrılmasının engellenmesi” yönündeki ihtiyati tedbir kararından Türkiye’de infazı/tenfizi/yerine getirilmesi için İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İzmir Valiliği’ne başvuruyor; diğer yandan da, Türkiye'den yapılan ilk başvuru olduğunu düşündüğümüz başvurumuzla  Amerika İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruyoruz. Böylece asbestli geminin Türkiye’ye, İzmir’e, Aliağa’ya girmesinin engellenmesini talep ediyoruz” diyen Avukat Murat Fatih Ülkü, açıklamasını, “Bir daha haykırıyoruz, Türkiye, Ege, İzmir, Aliağa asbestli gemiyi istemiyor; Türkiye’nin çöplerin, atıkların, hurdaların, zehirli gemilerin sökümünün yapıldığı söküm merkezlerinin ülkesi olmasını istemiyor. AKP iktidarı, çöp, plastik atık, hurda, asbest, zehir seviciliğini, Türkiye’yi ucuz ve denetimsiz işgücü kaynağı olarak vahşi kapitalizmin isteklerine sunmayı bırakmalıdır. O bırakmıyorsa, işte hukuk böyle günler için vardır” şeklinde tamamladı.

VATANDAŞ UĞUR DOĞAN: YAŞAM HAKKI VE İNSAN SAĞLIĞI MİLYON DOLARDAN DAHA ÖNEMLİ

Uğur Doğan, “Bu ülke, bu doğa, bu çevre bizim. Milyonlarca insanın sağlığı, yaşam hakkı, bu gemiyi açık ihaleyle Brezilya’dan alan firmanın ödediği milyon dolardan daha önemli. Çocuklarımıza, torunlarımıza yaşanabilir bir kent ve ülke bırakmak için ben de Manisalı bir yurttaş olarak, asbestli geminin ülkemizi, kentimizi, doğayı zehirlemesini istemediğim için dava açacağım” diye konuştu. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP