Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Başkan Tugay’dan Karşıyaka Stadı ve İZBAN açıklaması

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Meclis’te Karşıyaka Stadı, İZBAN gecikmeleri ve sosyal yardım dağılımına ilişkin soruları yanıtladı. İZBAN’daki sıkıntıların TCDD kaynaklı olduğunu yineleyen Tugay, “Sistem tek elden yönetilmeli; ya TCDD tüm rayları belediyeye devredecek ya da biz onlara devredeceğiz” dedi. Karşıyaka Stadı için de “Üç yıl içinde tamamlayacağız” mesajı verdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Meclis’te Karşıyaka Stadı, İZBAN

DEMOKRAT GÜNDEM-İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık Ayı Meclisi’nin ikinci birleşiminde gündem dışı söz alan AK Parti Meclis Üyesi Adem Öztürk, Karşıyaka Stadı’nın durumu, İZBAN’da yaşanan sıkışıklık ve gecikmeler ile Karşıyaka’nın bazı mahallelerine yapılan sosyal yardımların neden daha yüksek olduğunu sordu.

Soruları yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, hem stadın sürecine hem de İZBAN işletmesindeki sorunlara açıklık getirdi.

“Stadı 3 yıl içinde yapacağız, sözümüz geçerli”

Başkan Tugay, Karşıyaka Stadı’na ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Biliyorsunuz, yapılacak bir ihale süreci olacak. Yani proje tamamlandıktan sonra inşaat başlayacak. Bu sene, iki inşaatın başlama zamanı ister istemez belli bir süre alacağı için bütçede daha düşük bir rakam görünmüş olabilir. Ancak gerekirse bu bütçeyi artırabileceğimizi de biliyorsunuz; işin gidişatına göre gerekli düzenlemeleri yapacağız. Ben üç yıl içerisinde projeyi tamamlayıp Karşıyaka’ya teslim edeceğimizi söyledim; bu sözümüz geçerliliğini koruyor, burada bir problem yok.”

“Bakanlıkla protokol yapılacak; proje ve ruhsat üzerinde çalışıyoruz”

Bakanlıkla Karşıyaka Stadı konusunda protokol yapılacağını, proje ve ruhsat üzerinde çalıştıklarını dile getiren Başkan Cemil Tugay, “Henüz bakanlıkla protokol yapmadık ama yapılacak. Proje ve ruhsat konusunda çalışıyoruz. Proje tamamlandıktan sonra ihale yapılacak, ardından inşaat başlayacak. Süreç zaman aldığı için bütçeye daha küçük bir rakam koymuş olabiliriz ama gerekirse artırırız. Üç yıl içinde bu stadı yapacağız ve sözümüzün arkasındayız” ifadelerini kullandı.

“İZBAN’daki gecikmeler Büyükşehir’den değil, TCDD’den kaynaklanıyor”

Başkan Tugay, İZBAN’da sık sık yaşanan gecikmelere ilişkin eleştirilere net bir yanıt verdi: “İZBAN’daki gecikmeler Büyükşehir’den kaynaklanmıyor; Devlet Demiryolları’ndan kaynaklanıyor. Bunu defalarca anlattım. Devlet Demiryolları, rayların kullanımı için bizden büyük paralar alıyor, gerçekten çok yüksek bir kira bedeli var.

Bunun karşılığında da bir sorumluluğu var: Hatların bakımını yapmak zorunda. Ancak bunu yapmıyorlar. Bu nedenle raylarda sık sık arıza oluyor ve yaşanan beklemelerin çoğu buradan kaynaklanıyor.”

Aynı hattın TCDD’nin yük ve yolcu trenleri tarafından da kullanıldığını hatırlatan Cemil Tugay, “Zaman zaman İZBAN’ı bekletip kendi trenlerinin geçmesini sağlıyorlar. Gecikmelerin nedeni bu. Ben dönüp dolaşıp hep aynı şeyi anlatıyorum: Bu sistem bu şekilde devam ettiği sürece İZBAN’ın problemleri bitmez.”

“Sistem tek elden yönetilmeli: Ya TCDD devredecek ya biz”

Başkan Tugay, İZBAN’ın yönetimi konusunda net bir çağrı yaptı: “Ya Devlet Demiryolları rayları ve tüm altyapıyı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredecek, ya da biz tamamını onlara devredeceğiz. Bundan sonra sistem tek elden yönetilmeli ki insanlar kiminle muhatap olacaklarını bilsin. Mesele budur.”

“Sosyal yardım dağılımı farklı çünkü ihtiyaç oranı farklı”

Öztürk’ün, Karşıyaka’nın bazı mahallelerinde sosyal yardım miktarının daha yüksek olduğu yönündeki sorusunu da yanıtlayan Tugay, uygulamanın tamamen ihtiyaç odaklı olduğunu belirtti: “Farklı mahallelerde farklı oranlarda sosyal yardım yapılmasının tek bir nedeni var: Her mahallenin sosyoekonomik durumu farklı. Bazı mahallelerde ihtiyaç sahibi daha fazla, bazı mahallelerde daha az. Sadece bundan ibaret.”

İlginizi çekebilir: Büyükşehir Meclisinde ‘havuz sistemi’ tartışması

Demokrat Gündem