DEMOKRTA GÜNDEM- Kamuoyunda “Casperlar” olarak bilinen ve özellikle sosyal medya platformlarını kullanarak korku iklimi yaratmaya çalışan organize suç örgütüne yönelik soruşturma derinleşiyor.
Liderliğini “Hamuş” kod adlı İsmail Atız’ın yaptığı örgütün, İstanbul merkezli faaliyetlerini Anadolu’nun çeşitli illerine yaymaya çalıştığı tespit edildi.
Bu kapsamda, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü koordinesinde, İzmir Emniyeti’nin de destek verdiği geniş çaplı bir operasyon başlatıldı.
İZMİR POLİSİ DE HAREKETE GEÇTİ
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma dosyası kapsamında, örgütle irtibatlı olduğu ve sosyal medya (Instagram) üzerinden örgüt propagandası yaptığı belirlenen şüphelilerin adresleri tek tek tespit edildi.
Savcılık talimatıyla sabah saatlerinde İstanbul başta olmak üzere İzmir, Adıyaman, Amasya, Ankara, Antalya, Bitlis, Çanakkale, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Malatya, Mardin, Ordu, Sakarya, Samsun, Sinop, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat ve Trabzon illerinde eş zamanlı operasyon için start verildi. İzmir’de belirlenen adreslere düzenlenen baskınlarda çok sayıda şüphelinin gözaltına alındığı öğrenildi.
SUÇ DOSYASI KABARIK: CİNAYETTEN SOSYAL MEDYA PROPAGANDASINA…
İstanbul’un Bahçelievler, Küçükçekmece ve Bağcılar hattında palazlanan ve emniyet raporlarında “yeni nesil silahlı suç örgütü” olarak kodlanan yapının kabarık suç dosyası, tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi.
Hazırlanan soruşturma dosyasında örgüt üyelerinin; kasten adam öldürme, nitelikli yağma, uyuşturucu ticareti ve fuhşa aracılık gibi ağır suçların yanı sıra kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, silahlı tehdit ve kundaklama gibi eylemlerle korku imparatorluğu kurmaya çalıştığı vurgulandı.
Örgütün geleneksel suç yöntemlerinin dışına çıkarak sosyal medya platformları üzerinden propaganda yapması ve bu mecraları korku unsuru olarak kullanması da iddianamenin en dikkat çeken başlıklarından biri oldu.
223 ADRESE EŞ ZAMANLI BASKIN
Devam eden soruşturmalar neticesinde, örgütün faaliyetlerinin kesintiye uğramadığı ve süreklilik arz ettiği kolluk kuvvetlerince raporlandı. Bu sabah başlatılan operasyon dalgasında toplam 223 farklı adreste arama, el koyma ve gözaltı işlemi uygulanıyor. Hakkında gözaltı kararı verilen 117 şüphelinin yakalanması için çalışmalar titizlikle sürdürülüyor.
İLK İDDİANAMEDE 145 TUTUKLAMA VARDI
Örgüte yönelik daha önce 30 Aralık 2025 tarihinde hazırlanan 839 sayfalık ana iddianamede 223 şüpheli yer almış ve bunlardan 145’i tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Bugünkü operasyonun, örgütün dışarıda kalan hücrelerine ve sosyal medya yapılanmasına yönelik “süpürme” harekatı olduğu değerlendiriliyor.