DOLAR 33,0758 0.02%
EURO 36,1714 -0.11%
ALTIN 2.611,04-0,11
BITCOIN 2101543-1,13%
İzmir
38°

AZ BULUTLU

üst menü altı
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan depremzedelere: ‘Bu projeyi ülkenin tüm illerinde uygulayacağız’

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan depremzedelere: ‘Bu projeyi ülkenin tüm illerinde uygulayacağız’

ABONE OL
15 Ocak 2023 11:59
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan depremzedelere: ‘Bu projeyi ülkenin tüm illerinde uygulayacağız’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir dizi programa katılmak için İzmir’e gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, deprem vergilerinin nereye harcandığını bulacaklarını ve Türkiye’deki tüm kentleri depreme dayanıklı hale getireceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, kutuplaşmanın değil beraber ve birlikte olmanın zamanı olduğunu da kaydererek, “O zamana az kaldı, geliyor gelmekte olan” dedi.

DEMOKRAT GÜNDEM- CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’de bir gün sürecek programında önce Bayraklı’da Halk Konut Projesi kapsamında yapılacak olan Dilber Apartmanı’nın temel atma törenine katıldı.

""

KEMAL KILIÇDAROĞLU: KUTUPLAŞMANIN DEĞİL BERABER VE BİRLİKTE OLMANIN ZAMANI

Törende konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kutuplaşma yerine birlik ve beraberliği sağlamanın önemine dikkat çekerek, “Artık kutuplaşmanın değil beraber ve birlikte olmanın zamanı. O zamana az kaldı, geliyor gelmekte olan” dedi.

""

DEPREM VERGİLERİNİN NEREYE HARCANDIĞINI BULACAĞIZ

Deprem kredilerinin nereye harcandığını bulacaklarını kaydeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Deprem kredilerinin nereye gittiğini bir türlü öğrenemedik. Ama hiçbir yurttaşımız endişe etmesin, o deprem vergilerinin nereye harcandığını bulacağız. Türkiye’nin tüm kentlerini depreme dayanıklı kentler haline dönüştüreceğiz.  Depremzedelerin en uygun koşullarda ev sahibi olmanın imkanlarını sağlıyoruz. Daha önce de geldim, sayın başkan bunu yapacaksın dedim. Şimdi yüzde bir karla depremzedeler konut sahibi olacak. Başkan endişe etme, bu projeyi ülkenin tüm illerinde uygulayacağız. Evleri hasar gören herkesin uygun koşullarda ev sahibi olmasını sağlayacağız” dedi.

BU PROJEYİ ÜLKENİN TÜM İLLERİNDE UYGULAYACAĞIZ

“Depremzedelerin en uygun koşullarda ev sahibi olmanın imkanlarını sağlıyoruz. Daha önce de geldim, sayın başkan bunu yapacaksın dedim. Şimdi yüzde bir karla depremzedeler konut sahibi olacak. Başkan endişe etme, bu projeyi ülkenin tüm illerinde uygulayacağız. Evleri hasar gören herkesin uygun koşullarda ev sahibi olmasını sağlayacağız” diyen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Vatandaş kamu yönetimi birlikte olduğunda çok güzel şeyler gerçekleşir. Vatandaş ve kamunun birlikte, el ele olması lazım. İzmir bu konuda öncülük yaptı. Belediye başkanlarımıza şükran borçluyum ve onlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

O DEPREM VERGİLERİNİN NEREYE HARCANDIĞINI BULACAĞIZ

Deprem kredilerinin nereye gittiğini bir türlü öğrenemedik. Ama hiçbir yurttaşımız endişe etmesin, o deprem vergilerinin nereye harcandığını bulacağız. Türkiye’nin tüm kentlerini depreme dayanıklı kentler haline dönüştüreceğiz.

""

TUNÇ SOYER: BU ŞEHRİ DİRENÇLİ BİR ŞEHİR HALİNE GETİRECEĞİZ

Sabah 11.00’de başlayan programda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in yapı stoku envanteri çalışması yürüttüklerini belirtti.

SOYER: TÜRKİYE’DE BUNU YAPAN TEK KENT İZMİR OLACAK

Bu çalışmayı Türkiye’de yapan tek kentin İzmir olduğunu kaydeden Başkan Soyer, “Yapı stoku kentimizin önemli sorunu. Elazığ’da ve İzmir’de bugün deprem oldu. Depremden kurtuluş yok ama en az depremle kurtulma ihtimali var. Bu şehri dirençli bir şehir haline getireceğiz. Biz deprem yaşanmadan önce göreve gelir gelmez Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm birimi kurmuştuk. Deprem sonrasında çalışmalarımızı hızlandırarak Türkiye’nin en büyük zemin ve yapı laboratuvarını kurduk. Tüm İzmir’in yeraltı haritasını çıkarıyoruz, adeta fotoğrafını çekip ultrasonunu çekiyoruz. Bu ne demek? Yaşlı, diri, dar atımlı faylar hepsini tek tek güncellemiş olacağız. Böylece üzerinde yaşadığımız şehir nerde deprem yaratır ve yıkıcı olabiliri göreceğiz. Türkiye’de bunu yapan tek kent İzmir olacak” dedi.

SOYER: BU ÇALIŞMALAR KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARIYLA BİRLİKTE YÜRÜYOR

Başkan Tunç Soyer, Bayraklı’da başlattıkları çalışmalar hakkında bilgiler vererek, Dilber Apartmanı ile başlayan projenin örnek olacağını kaydetti.

SOYER: ÖNÜMÜZRDE İNŞA EDİLMESİ GEREKEN BİR GELECEK VAR

İBB Başkanı Tunç Soyer, “Bayraklı’da her binanın bir karnesi var, deprem karnesi. Binanın yıkışında asılı. Bu bina ne kadar dayanıklıdır, hangi mevzuata göre yapılmıştır vatandaş bilecek. Bunu İzmir’in tamamına yaygınlaştıracağız. Şimdi 60 bin bina için bu çalışmayı sürdürüyoruz. En kısa sürede tüm İzmir’in yapı stokunun envanterini de tamamlamış olacağız. Bu çalışmalar kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birlikte yürüyor. 6 bölgede binlerce insanın sağlıklı bir kent yaşamına kavuşması için çalışıyoruz. Önümüzde inşa edilmesi gereken bir gelecek var.

SOYER: HASARLI BİNALARDA EMSAL ARTIŞININ FİKİR BABASI SAYIN GENEL BAŞKANIMIZ

Bugün temelini atacağımız Dilber Apartmanı ile şöyle bir model olacak. Bir model kuruyoruz burada. Dilber Apartmanı orta hasar alan ve sonrasında yıkılan bir bina. Apartman sakinleri yeni binanın inşa sürecinde çok büyük zorluklar yaşadı. bir sahip çıkanları olmadı, başlattığımız Halk Konut projesi işte böyle zorluk anında imdada yetişti. Bu projeyi onlarla birlikte düşünerek hayata geçiriyoruz. Hasarlı binalarda emsal artışının fikir babası da sayın genel başkanımdır. O olmasaydı bu emsal artışı olmazdı. Göğsümüzü kabartan bu günde bizi yalnız bırakmayan sayın genel başkanımıza da şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

""

SERDAR SANDAL: ENKAZ SÜRECİ DIŞINDA YALNIZ BAŞIMIZA KALDIK

Bayraklı Belediyesi Başkanı Serdar Sandal, enkaz süreci dışında büyükşehir belediyesi başkanı Tunç Soyer’in desteğiyle süreci örnek olacak şekilde yürüttüklerini anlattı.

SANDAL: KAMUSAL DUYARLILIĞI BAYRAKLI’DA GÖREMEDİK

Başkan Sandal, “Enkaz, çadır ve geçici konutlara geçişte ülkeye örnek olacak bir çalışmayı büyükşehir belediyemizle örnek olduk. Kamuya da teşekkürü borç biliyorum. Çadır sürecinde emsali görüşmemiş şekilde 20 bin yurttaşın sorununu çözdük. Hiçbir sorun yaşamadan tüm depremzedelerimizi geçici konutlara büyükşehir öncülüğünde yerleştirdik. Enkaz süreci dışında yalnız başımıza kaldık. Arkamızda sadece büyükşehir belediye başkanımız vardı. Kamusal duyarlılığı Bayraklı’da göremedik. 117 canımızı yitirdik. Sözkonusu Bayraklı olduğunda görmez, duymaz, işitmez olundu. Karadeniz, Malatya, Elazığ’daki sorunlara çözüm olması bizi memnun eder, ama biz de yararlanmak isterdik” diye konuştu.

SANDAL: VATANDAŞLARIMIZ 2 YIL ÖDEMESİZ, SIFIR FAİZLİ KREDİ İSTİYOR

“Eleştirenlere verilecek cevaplarımız var” diyen Başkan Serdar Sandal, “ Biz k sınırı uygulamasıyla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Yüzde 20-30 oranında arttırdık. 100 metrekare olan bir vatandaşı bu plan uygulamasını yapmadığımız takdirde evleri 65 metrekare olacaktı. İki plan notuyla bunu çıkardık, her yurttaşımıza bir konutu fazladan vermiş olduk yani. 2 YIL ödemesiz, sıfır faizli deprem kredisi istiyor vatandaşlarımız. Bunu döne döne söyledik. Ama bu taleplerin hiçbirine hiçbir şekilde depremzede derneğimizin gayretlerine rağmen merkezi hükümet bir tek adım atmadı. Şimdi 0,87’lik kredi sorunları çözecek bir kredi değil. Beton ekonomisine 0,69 kredi oranı veriliyor. Evleri başına yıkılmış yurttaşlarımıza reva görülen kredi 0,87” dedi.

SANDAL: BU GARABETİN ORTADAN KALKMASI GEREKİYOR

Orta ve az hasarlı binalarla ilgili sorumluluğun vatandaşların omuzuna yüklendiğini kaydeden Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Ağır, orta, az hasarlı binanın ne demek olduğunu anlamış değiliz. Burada politik bir yaklaşım var. Orta ve az hasarlı binada tüm sorumluluk vatandaşa yükleniyor. Bu garabetin ortadan kalkması gerekiyor. Biz bu depremde az hasarlı binalarda onlarca vatandaşımızı kaybettik. Bir diğer önemli sorunumuz yurttaşlarımızın belediyelere olan vergi borçları. Bunların büyük kısmını tahsil etmek zorundayız kanuni gerekçelerle. Ödeme göndermiyoruz şu an. Ama yasal zorunluluk. Defalarca bununla ilgili çağrılarımızı yineledik” ifadelerini kullandı.

SANDAL: REZERV ALANDAKİ KONUTLAR DEPREMZEDELERİNDİR

Rezerv alandaki sorunlara da dikkat çeken Başkan Serdar Sandal, “Rezerv alanımız var. 5 bin konut yapıldı. Ama halen akıbetini bilmiyoruz. Kimlere verileceğini bilmiyoruz. Rezerv alandaki konutlar depremzedelerindir. Onun dışında herhangi birilerinin o bölgeye taşınması bizim olmazsa olmazımızdır. Bu çaba ve gayretin karşısında olacağız. Çok güçlüyüz, gücümüzü sizlerden alıyoruz. Kuvay-i Milliye’nin ahlakı ve onun mirasıyla beraberiz çünkü. Çok güçlüyüz çünkü biz 100 yıl sonra Kuvay-i Milliye ruhunu ana muhalefet stratejisine dönüştüren bir genel başkana sahibiz. Söz veriyoruz buradan Bayraklı olarak, İzmir olarak sonuna kadar yanınızda olacağımıza söz veriyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

""

HAYDAR ÖZKAN: EMSAL ARTIŞI VE DESTEK KREDİSİ ÖNEMLİYDİ

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, Halk Konut Projesi ile ilgili görüşlerini aktarmak için kürsüye geldi.

Başkan Haydar Özkan, “Depremde 117 canımızı kaybettik, saygıyla anıyoruz. Depremden etkilenen yaklaşık 400 bin kişilik topluluğun umutlarını ve yarınlarını da toprağa gömmüştük. Sayın Soyer’in telkin, katkı ve himayeleriyle kurulan İZDEDA olmasaydı umutlar hala yeşermeyecekti. Emsal artışı ve destek kredisi önemliydi. Emsal artışının meyvelerini veridği gündeyiz. Emsalin mimarları sayın CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, sayın Tunç Soyer, Sayın Serdar Sandal, aynı ortamda ve gayeyle birlikte olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Emsal demek depremzedelerin evini yaptırmak için gerekli olan paranın yarısı demektir. Emsal artışıyla bu imkanı sunan Sayın Kılıçdaroğlu’na şükranlarımızı borç biliriz” diyerek sözlerine başladı.

""

ÖZKAN: BU PROJE TÜRKİYE’YE ROL MODEL OLACAK

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, Halk Konut Projesi7nin Türkiye’ye örnek olacağını belirterek, “Dilber Apartmanı projesi için süreç yaklaşık 8 ay sürdü. Halk Konut projesi kısa sürede 21 kooperatife ulaşıp 3 bin konutu kapsar oldu. Artarak devam edeceğine inanıyoruz. Bu proje rol model olarak Türkiye’ye örnek olacak, kentsel dönüşümün de öncüsü olacağı inancındayız” ifadelerini kullandı.

ÖZKAN: HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ

Depremzedelerin 2 yıl ödemesiz sıfır faizli kredi desteği beklediklerini anımsatan İZDEDA Başkanı Özkan, “10 yıllık kentsel dönüşüm projesini alabildik. İyi bir faiz oranı olsa da 1999 yılında çıkarılan adı deprem vergisi olan ve 27 aydır ironik bir şekilde bizi kentsel dönüşümcü olarak gören sisteme itirazım var. Bizler sadece sadaka istemiyoruz, bağış istemiyoruz. Ödediğimiz vergilerle hak ettiğimize inandığımız sıfır faizli 2 yıl ödemesiz deprem destek kredisi istiyoruz. Hükümetimiz sesimizi duymalı. Bizlere onurlu şekilde ödeyebileceğimiz kredi tahsisinde bulunabilmeli. Hakkımız olanı istiyoruz” diye konuştu.

""

KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN KONUŞMASININ SATIR BAŞLARI:

TÜM İLLERDE BU PROJEYİ UYGULAYACAĞIZ

Depremzedelerin en uygun koşullarda ev sahibi olmanın imkanlarını sağlıyoruz. Daha önce de geldim, sayın başkan bunu yapacaksın dedim. Şimdi yüzde bir karla depremzedeler konut sahibi olacak. Başkan endişe etme, bu projeyi ülkenin tüm illerinde uygulayacağız. Evleri hasar gören herkesin uygun koşullarda ev sahibi olmasını sağlayacağız.

BAŞKANLARIMIZA ŞÜKRAN BORÇLUYUM

Vatandaş kamu yönetimi birlikte olduğunda çok güzel şeyler gerçekleşir. Vatandaş ve kamunun birlikte, el ele olması lazım. İzmir bu konuda öncülük yaptı. Belediye başkanlarımıza şükran borçluyum ve onlara teşekkür ediyorum.

O DEPREM VERGİLERİNİN NEREYE HARCANDIĞINI BULACAĞIZ

Deprem kredilerinin nereye gittiğini bir türlü öğrenemedik. Ama hiçbir yurttaşımız endişe etmesin, o deprem vergilerinin nereye harcandığını bulacağız. Türkiye’nin tüm kentlerini depreme dayanıklı kentler haline dönüştüreceğiz.

ARTIK KUTUPLAŞMANIN DEĞİL BERABER VE BİRLİKTE OLMANIN ZAMANI

Artık kutuplaşmanın değil beraber ve birlikte olmanın zamanı. O zamana az kaldı, geliyor gelmekte olan.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP