Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Murat Bakan, Orman Genel Müdürlüğü'nün orman yangınlarına müdahalede Marmaris ve Köyceğiz'de taşeron kullanma kararı alıp ilana çıkmasını eleştirerek, “Türkiye, iklim krizinden en çok etkilenecek ülke. Orman yangınlarının sezonu dahi değişti. Bizim yapmamız gereken en temel şey; orman yangınları için tüm yıl hazır olacak yangın söndürme konusunda uzman kişilerden ekipler kurmasını ve envanterde yangın söndürme uçaklarının ve helikopterlerinin olmasını sağlamak. Yapmamız gereken en temel şey; orman yangınları için tüm yıl hazır olacak yangın söndürme konusunda uzman kişilerden ekipler kurmasını ve envanterde yangın söndürme uçaklarının ve helikopterlerinin olmasını sağlamak” dedi.
DEMOKRAT GÜNDEM-Orman Genel Müdürlüğü (OGM) orman yangınlarına müdahalede taşeron kullanma kararı aldı. Müdürlük, Marmaris ve Köyceğiz orman işletme müdürlükleri için yangın söndürme işi için ihaleye çıktı. Sayıştay raporuna göre 9 bin 600 sürekli işçi kadrosunun boş bulunduğu bölgede Orman Genel Müdürlüğü, yangın söndürme işini karada taşerona bırakacak. Köyceğiz ve Marmaris orman işletme müdürlükleri 180 gün için bölgede konuşlandırmak üzere 'yangın söndürme işçiliği ve minibüs kiralama' hizmet alımı için ilana çıktı.
Geçtiğimiz yıl ardı ardına yaşanan orman yangınlarında binlerce hektar alan küle döndü. Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarını devre dışı bıraktı ve özel şirketlerden kiralanan uçaklar kullanıldığı için yetersiz kalındığı eleştirileri yapıldı. Bu uygulamalarıyla tartışmalara neden olan Orman Genel Müdürlüğü (OGM) karada yangın söndürmeyi taşerona bırakma kararıyla yeniden eleştiri odağı haline geldi.
YAPMAMIZ GEREKEN TÜM YIL HAZIR OLACAK EKİPMAN VE EKİPLERİ SAĞLAMAK
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu Üyesi ve komisyonun CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan, taşeron kullanmak yoluyla yangın söndürme faaliyeti yürütme kararını eleştirerek, “Şunun idrakına varmak, politikalarımızı buna uygun hale getirmek zorundayız; dünya ısınıyor, iklim değişiyor! İklim değişmesiyle birlikte hayatımız da değişiyor. İklim krizi hızla tüm dünyayı sarıyor ve Türkiye, iklim krizinden en çok etkilenecek ülke. Orman yangınlarının sezonu dahi değişti. Bizim yapmamız gereken en temel şey; orman yangınları için tüm yıl hazır olacak yangın söndürme konusunda uzman kişilerden ekipler kurmasını ve envanterde yangın söndürme uçaklarının ve helikopterlerinin olmasını sağlamak” değerlendirmesini yapıt.
AYNI HATAYI DEFALARCA YAPIP FARKLI SONUÇ ALMAYI BEKLİYORLAR
Gelişmeyi Demokrat Gündem'e değerlendiren CHP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Bakan, “Aynı hatayı defalarca yapıp farklı sonuç almayı bekliyorlar. O gün de yangın söndürme uçakları ve helikopterleri yoktu; yangın sezonu başladı yine yok. O gün de yeteri kadar yangın söndürme ve soğutma ekipleri yoktu; sezon başladı yine yok. AKP, ‘günü kurtarma’ telaşı içine düşmüş çırpınan bir parti haline geldi. Tüm siyaseti ve yönetimini de bu telaş içinde yürütmeye çalışıyor; çırpındıkça da batıyor” dedi.
ORMANLARIMIZ, CİĞERLERİMİZ YANDI; DERS ALDIK MI?
Seferihisar ve Menderes'te yaşanan büyük orman yangınlarını örnek veren Milletvekili Bakan, geçen yıl da bu yangınların daha büyüğüyle mücadele edildiğini vurgulayarak, orman yangınlarına hala hazırlıklı olunmadığını söyledi.
ORMAN YANGINLARINA HAZIRLIKLI MIYIZ? HALA DEĞİLİZ!
Milletvekili Murat Bakan, açıklamasını, “Bundan üç yıl önce Seferihisar ve Menderes’te büyük bir yangın olmuştu. İzmir’in akciğeri diyebileceğimiz, 100-150 yıllık çam ağaçlarının olduğu çok büyük bir bölge cayır cayır yanmıştı. Aklımızda kalan söndürme çalışmalarındaki büyük koordinasyon eksikliği oldu. Günlerce o bölgede kaldım. Bakan Bey helikoptere binip havadan baktı, aşağıdaki koordinasyonsuzluktan haberi olmadı. Biz bizzat şahit olduk. Farklı illerden gelen araçlar, yol bilmiyor iz bilmiyor, nereye nasıl gideceğini ne yapacağını oradaki köylülere soruyorlardı. Arazöz yangının yanında su sıkmadı, ‘Neden sıkmıyorsun’ deyince, ‘Amirimden talimat almadım’ diyordu. Geçen yıl o yangının kat be kat büyüğünün yaşadık, ülkemizin dört bir yanı günlerce yandı. Ormanlarımız yandı, canlılar yandı, evler yandı, yüreğimiz yandı… Ders aldık mı? Artık orman yangınlarına hazırlıklı mıyız? Değiliz” şeklinde sonlandırdı.
