Olay, Menemen ilçesi Yahşelli Mahallesi’nde gerçekleşti. Bir anaokulunun velilere yönelik düzenlediği kahvaltı organizasyonu sonrası, İzmir Şehir Hastanesi Çocuk Acil Tıp Kliniği’nde pratisyen doktor olarak görev yapan Mehmet Baltacı ve eşi Güler Baltacı, çıkışta bahçe giriş kapısındaki dekoratif kemerin devrilmesi sonucu ağır yaralandı. Çiftin yanındaki kızları ise kazadan yara almadan kurtuldu.
Olay yerine sevk edilen sağlık, itfaiye, jandarma ve AFAD ekipleri, enkaz altında kalan Baltacı çiftini kurtardı. Menemen Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan Mehmet Baltacı müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Eşi Güler Baltacı ise İzmir Şehir Hastanesi’ne sevk edildiği sırada yaşamını yitirdi. Çift, Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde toprağa verildi.
Tutuklama ve iddianame süreci
Soruşturma kapsamında, düğün salonu sahibi ve işletmecileri İsmet Ceylan, annesi N.C. ile babası G.C. (56) gözaltına alındı. Şüphelilerden İsmet Ceylan tutuklanırken, anne ve baba adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, Ceylan ve babası G.C. hakkında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi; anne N.C. ise takipsizlik kararıyla dosyadan ayrıldı. İddianame, Karşıyaka 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Karşıyaka 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan duruşmada, tutuklu sanık İsmet Ceylan, rüzgarın çok şiddetli olduğu gün etkinliğin iptal edilmesi gerektiğini defalarca okul yönetimine ilettiğini söyledi.Okul yetkililerinin ısrarla etkinliği sürdürmek istediklerini belirten Ceylan “Okul yönetimi ve öğretmenler etkinlik günü erken saatlerde geldiler. Rüzgar sebebiyle iptal etmemiz gerektiğini söyledim ama kabul etmediler. Misafirler gelmeye başladıktan yaklaşık iki saat sonra rüzgar daha da şiddetlendi. Yine sonlandırma çağrısı yaptım, dinlemediler. Brandalar yırtılmaya başladı, ‘İyice bağlayın, 45 dakika içinde bitecek’ dediler. Sonrasında dekoratif kemer devrildi. Hemen ambulans ve itfaiyeyi aradım. Kemer yaklaşık iki yıl önce yapılmıştı”ifadelerini kullandı.
Tutuksuz sanık G.C., olay günü bölgede olmadığını, kemerin yıkıldığı ihbarı üzerine kepçe ile geldiğini belirtti. Kemerin oğlu tarafından yaptırıldığını söyledi.
Güler Baltacı’nın babası Yaşar Baltacı, sanıklardan şikayetçi olduğunu açıkladı. Aile avukatı ise soruşturmanın yetersiz yapıldığını savunarak ek iddianame talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanık İsmet Ceylan’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Ailenin ek iddianame talebi reddedildi. Dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için duruşma 23 Aralık’a ertelendi.