Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), 2025 yılı Nisan ayı enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, 31 Mart – 30 Nisan döneminde günlük fiyat değişimlerinden derlenen veriler, enflasyonun tırmanışını sürdürdüğünü ortaya koydu.
Nisan ayında aylık enflasyon yüzde 4,46 olarak gerçekleşirken, yıllık bazda ise enflasyon yüzde 73,88 seviyesine ulaştı. Bu rakamlar, tüketici fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin devam ettiğini gösterdi.
HANGİ KALEMLER EN ÇOK ARTTI?
ENAG’ın alt grup analizlerine göre, en yüksek aylık artış yüzde 9,67 ile “Haberleşme” grubunda kaydedildi. Bu kategoriyi, yüzde 9,51 ile “Çeşitli Mal ve Hizmetler” ve yüzde 7,68 ile “Lokanta ve Oteller” takip etti.
“Konut” harcamalarındaki enflasyon yüzde 7,23, “Gıda ve Alkolsüz İçecekler” grubundaki artış ise yüzde 7,12 olarak ölçüldü. “Eğlence ve Kültür” harcamalarında yüzde 5,66’lık bir yükseliş gözlemlenirken, “Sağlık” grubunda ise belirgin bir fiyat değişimi yaşanmadı.
EKONOMİDEKİ GÖRÜNÜM
ENAG’ın verileri, resmi enflasyon rakamlarından farklı bir metodolojiyle hesaplanıyor. Yüksek enflasyon oranları, hanehalkı bütçesi üzerindeki baskının sürdüğüne işaret ediyor. Özellikle temel ihtiyaç kalemlerindeki artışlar, tüketicilerin satın alma gücünü daha da zorluyor.