DOLAR 33,0649 -0.05%
EURO 35,8319 -0.01%
ALTIN 2.534,01-0,03
BITCOIN 2231932-0,45%
İzmir
37°

AÇIK

üst menü altı
Gaziemir’den ‘nükleer atık’ protestosu! ‘Temizlenmesi CHP iktidarında bize nasip olacak’

Gaziemir’den ‘nükleer atık’ protestosu! ‘Temizlenmesi CHP iktidarında bize nasip olacak’

ABONE OL
26 Nisan 2023 14:52
Gaziemir’den ‘nükleer atık’ protestosu! ‘Temizlenmesi CHP iktidarında bize nasip olacak’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Emrez Mahallesindeki Eski Kurşun Fabrikası önünde fabrika önünde gömülü olan nükleer atıkları protesto etti. Başkan Halil Arda, “Bu seçimde bir karar vereceğiz. Ya bu düzen böyle gidecek ya da değişecek. İnşallah 15 Mayıs'tan itibaren Türkiye'ye aydınlık bir geleceğe uyanacak ve bu alandaki atıkların, kimyasal atıkların, nükleer atıkların temizlenmesi CHP iktidarında bize nasip olacak” dedi.

DEMOKRAT GÜNDEM- HABER MERKEZİ- EMİN ŞANLI- Çernobil Nükleer Santrali’nde 26 Nisan 1986 tarihinde meydana gelen kazanın yıldönümünde, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, İzmir’in Çernobil’i Temizlensin Komisyonu üyeleri ve çevrecilerle birlikte basın açıklaması yaptı.

Gaziemir Emrez Mahallesi’ndeki eski kurşun fabrikasının 70 dönümlük arazisinde gömülü olan nükleer atıkların, 16 yıldır temizlenmeyi beklediği ve 500 bin tondan fazla olduğu tahmin edilen atık olduğu ve bu atıkların yasal sınırın 7 bin 291 katı radyasyon yaydığı bildirildi.

Basın açıklamasına Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Eski Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 2’nci bölge 12’nci sıra Milletvekili Adayı Emine Helil İnan Kınay da katıldı.

""

HALİL ARDA: TEDİRGİNLİĞİMİZİ BAŞINDAN BERİ SÖYLÜYORUZ

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Ukrayna’nın Çernobil kentindeki nükleer patlama ile Eski Kurşun Fabrikasını bağdaştırarak fabrikanın temizlenmesi gerektiğinin altına çizdi.

Halil Arda, “Bugün Çernobil'in 37’nci yıl dönümü, aradan geçen 37 yıla rağmen yağmur yağdığında oradaki bölgede hala tehlikenin devam ettiğini bilim insanları söylüyor. Hal böyleyken burada bizim bildiğimiz, yaklaşık on altı yıllık bir geçmişi olan, daha öncesini bilmiyoruz. On altı yıl önce tespit edilmiş bir nükleer atıkla ilgili bugüne kadar hiç kimse bir şey yapmadı. Hiç kimse derken yetkililerden bahsediyorum. Sadece burası değil, İzmir'deki çevre ve doğa mücadelesinde hep en ön safta yer aldı ve bugün milletvekili adayımız olarak burada tedirginiz. Tedirginliğimizi başından beri söylüyoruz” ifadelerini kullandı. 

CHP İKTİDARINDA BİZE NASİP OLACAK

14 Mayıs seçimlerini işaret eden Başkan Halil Arda, “Tek istediğimiz bir şey var. Bizi şeffaf bir şekilde bilgilendirin. Bizi aydınlatın. Biz de halkımızı aydınlatalım. Gaziemir'de yaşayan vatandaşlarımızın sağlığı, geleceği, çocuklarımızın yaşamı beni ilgilendiriyor. Bizi ilgilendiriyor ama süre az kaldı. Artık bu saatten sonra bu atıkların bile nereden geldiğinin getirildiğinin üstüne gitmemiş bir iktidarla karşı karşıyayız. 14 Mayıs'ta önümüzde bir seçim var. Bu seçimde bir karar vereceğiz. Ya bu düzen böyle gidecek ya da değişecek. İnşallah 15 Mayıs'tan itibaren Türkiye'ye aydınlık bir geleceğe uyanacak ve bu alandaki atıkların, kimyasal atıkların, nükleer atıkların temizlenmesi Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında bize nasip olacak” diyerek konuşmalarını sonlandırdı.

""

BURASINI TEMİZLEYİN

Eski Kurşun Fabrikası önünden hükümet yetkililerine çağrı yapan Halil Arda, “Seçim dolayısıyla mahalleyi bir daha geziyorum. Vatandaşlarımızla bir daha bir araya geliyorum Ölü doğumlardan, sakat doğumlara, kansere kadar, birçok hastalığa maruz kalıyorlar burada, bu bölgede yaşayan insanlarımız başından beri yetkililere buranın temizlenmesiyle ilgili çok olumlu bir dil kullanarak bu mücadeleyi sürdürdük. 13 Ocak'ta yine burada TMOB Tabip Odası, Barosu, yaşam alanları, kent konseyleri, belediye başkanları, hep birlikte sesimizi bir daha yükselttik. Bir daha hükümete çağrıda bulunduk. Burasını temizleyin. Bir masum isteğimiz var. Burasını temizleyin” dedi.

BU ŞİRKET BURADA NE ARIYOR?

EKOVAR isimli firmanın neden burada olduğunu soran Halil Arda, “13 Ocak'ta geldiğimizde alanda EKOVAR isimli bir firma vardı. Şu anda da onların güvenlik görevlileri bölgede iş makineleri vardı 13 Ocak’ta geldiğimizde çok umutlanmıştık. Ama bugün geldiğimizde iş makinalarının da burada olmadığını ve o günden bugüne de hiçbir şey yapılmadığını gördük. Ben şimdi anlıyorum ki bu bizim gazımızı almak için, bu verilen mücadelenin önünü kesmek için, bizim sesimizi kesmek için yapılmış bir girişim olduğunu düşünüyoruz. Şimdi öğreniyorum ki yeni bir yönetmelik hazırlanıyor. Peki yeni bir yönetmelik hazırlanıyorsa bu şirket burada ne arıyor?” diye konuşmalarını sürdürdü.

""

EMİNE HELİN İNAN KINAY: GAZİEMİR’DE İZMİR’İN ÇERNOBİLİNİ YAŞADIK

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın konuşmalarının ardından CHP 2’nci bölge 12’nci sıra Milletvekili Adayı Helil Kınay konuştu.
Helil Kınay, “Ben de bir Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili adayı olarak yıllardır yaşamdan, çevreden, emekten, doğadan yana mücadeleden birisi olarak Bugün Gaziemir'de olmanın çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bugün Çernobil'in yıl dönümü. Tam 37 yıl önce Çernobil nükleer felaketini yaşadık. Ve biz bu nükleer felaketle beraber aslında etkilerini hala bilemediğimiz, etkileri hala devam eden, ülkemiz, Avrupa ülkeleri dahil çok geniş alanlara yayılan bir felaketin sonuçlarını yaşıyoruz. Ve Çernobil'le ilgili değerlendirmeyi yaparken Gaziemir'de İzmir'in Çernobil’i yaşadık” diye konuştu.

14 MAYIS’TAN SONRA BU SORULARIN CEVABINI KENDİMİZ ÇIKARACAĞIZ

CHP Milletvekili Adayı Helil Kınay, 14 Mayıs seçimlerini kazandıkları takdirde sadece Gaziemir’i değil Türkiye’nin her köşesindeki çevre sorunları konusunda gerekenleri yapacaklarını söyledi ve 14 Mayıs’ı çözülmeyen sorunların bir seçimi olacağını ifade etti.

14 Mayıs’tan sonra gerekenleri yapacaklarını belirten Kınay, “14 Mayıs'tan sonra da zaten aslında bu soruların cevaplarını kendimiz de ortaya çıkaracağız. Hep beraber burada yıllardır verdiğimiz mücadelenin sonucunda yapılması gerekenleri kendimiz yapacağız ve bir daha yaşanmaması için yapacağız. Başka bir yerde aynı acıların, aynı sıkıntıların yaşanmaması için de Gaziemir örneği bizim ülkemiz için atık politikalarının bir gerçeğidir çevrenin yönetilemediği, atığın yönetilemediği gibi hayatlarımızın da yönetilemediğinin bir gerçeğidir. Bu süreçlerde bu gerçeklerden en acı dersleri aldık. Bundan sonra aslında acıları, sorunları değil, çözümleri konuşmak üzere hep beraber olacağız” dedi.

NÜKLEER YAKITIN GETİRİLECEĞİ MÜJDESİ VERİLDİ

Bu süreçte kamuoyuna hiçbir bilgilendirme yapılmadığını söyleyen Kınay, “Şu ana kadar sorduğumuz soruların hiçbirine cevap verilmedi CHP milletvekilleri tarafından da mecliste defalarca soru önergeleri verildi. Çalışmalar yapıldı, dile getirildi. Ama hepsi sonuçsuz kaldı. Bugün 26 Nisan. Ülkemiz buradaki nükleer atıkları çözememişken, nükleer santral inşaatlarıyla koyu bir karanlığa doğru hızla ilerletiliyor. Ve yarın 27 Nisan'da iktidar tarafından bir müjde verildi. Akkuyu'daki nükleer santrale, nükleer yakıtın getirileceği müjdesi verildi. Bir seçim yatırımı olarak, bir seçim vaadi olarak, bir müjde olarak karşımıza sunulan bu değerlendirmeyi aslında Gaziemir'deki atıkların temizlenemediği noktada neyin müjdesi olduğunu bir kez daha sormak istiyoruz. Çünkü bu ülkede imar afları müjde olarak verildi” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP