İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik başlatılan ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla sonuçlanan soruşturmanın ikinci dalgasında yeni gelişmeler yaşandı. Cumartesi günü başlatılan operasyonlarda gözaltına alınan 52 kişiden 48’i savcılık sorgusunun ardından mahkemeye sevk edilmişti.
ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ VE ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER ARASINDA
Hakimlik, aralarında İBB Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay ve İBB Etüd ve Projeler Dairesi Başkanı Serap Öbekçi’nin de bulunduğu 18 kişiyi yurt dışına çıkış yasağı ve imza atma şartıyla serbest bıraktı.
Serbest bırakılanlar arasında ayrıca eski İBB genel sekreteri Can Akın Çağlar, eski CHP İstanbul milletvekili Turan Aydoğan ve İmamoğlu’nun danışmanı Mehmet Çakılcıoğlu gibi isimler de yer alıyor.
30 KİŞİ İÇİN SÜREÇ DEVAM EDİYOR
Soruşturma kapsamında tutuklama talebiyle sevk edilen 30 kişinin işlemleri ise devam ediyor. Bu kişilerin kimler olduğuna dair henüz bir açıklama yapılmadı.
İBB SORUŞTURMASINDA İKİ DALGA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik başlatılan soruşturma kapsamında ilk dalga 19 Mart’ta gerçekleştirilmiş, aralarında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu çok sayıda belediye yöneticisi gözaltına alınmıştı. İmamoğlu ve bazı İBB yöneticileri 23 Mart’ta tutuklanmıştı.
İstanbul Başsavcılığı, cumartesi günü yolsuzluk suçlamasıyla 53 kişi hakkında daha gözaltı kararı çıkarmış, İstanbul, Ankara ve Tekirdağ’da yapılan operasyonlarda 52 kişi gözaltına alınmıştı. Bu kişilerden üçü daha önce adli kontrolle serbest bırakılmıştı.
SUÇLAMALAR AĞIR
Soruşturma kapsamında İBB yöneticilerine yöneltilen suçlamalar arasında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” bulunuyor.
Soruşturmanın seyrinin nasıl gelişeceği ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 30 kişi hakkında nasıl bir karar verileceği merakla bekleniyor.
Hakimlik 18 kişi için yurt dışına çıkış yasağı ve imza atma şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasını kararlaştırdı.
18 kişi şunlar:
- İBB Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu
- İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay
- İBB Etüd ve Projeler Dairesi Başkanı Serap Öbekçi
- Eski İSKİ Satın Alma şefi Faik Özberk
- Eski İBB genel sekreteri Can Akın Çağlar
- Eski CHP İstanbul milletvekili Turan Aydoğan
- Eski Reklam Yönetimi Şube müdür yardımcısı Hülya Kırlıkova
- Eski İBB genel sekreter yardımcısı Turgut Tuncay Önbilgin
- Eski İBB genel sekreter yardımcısı Murat Yazıcı
- Eski İBB genel sekreter yardımcısı ve Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Mehmet Çakılcıoğlu
- Eski İBB Etüd ve Proje Daire başkanı İhsan Yılmaz
- Akıllı Şehir Şube Müdürlüğü bilgisayar programcısı Onur Can Tekbaş
- Kültür A.Ş. çalışanı Mustafa Kemal Özcengiz
- Kültür A.Ş. çalışanı Oya Özinan
- Mali müşavir Meral Çakır
- Emlak danışmanı Mehmet Şahin
- İşadamı Erkan Şimşek
- İşadamı Dursun Balcıoğlu