Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İsrail: İran’a giden yol döşendi

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar, İran’a yönelik yeni hava saldırıları düzenleyeceklerini duyurdu. İkilinin yaptığı durum değerlendirmesinde “İran’a giden yol döşendi” ifadesi dikkat çekerken, İsrail ordusunun İran’ın hava savunma sistemlerinin büyük kısmını yok ettiği ve İran hava sahasında hareket özgürlüğü kazandığı iddia edildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer

İsrail ile İran arasındaki gerilim tırmanmaya devam ederken, İsrail’in üst düzey askeri yetkilileri sert açıklamalarla yeni saldırı sinyalleri verdi. İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar, karşılıklı saldırıların sürdüğü ortamda “İran’a giden yol döşendi” ifadesiyle yeni operasyonların işaretini verdi.

“HAREKET ÖZGÜRLÜĞÜ KAZANDIK”

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee’nin X platformundan yaptığı açıklamaya göre, Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar, İran’da çok sayıda füze bataryasının bulunduğu yüzlerce hedefi vurduklarını söyledi. Bar, bu saldırılarla “İran hava sahasında hareket özgürlüğü kazandıklarını” iddia etti.

İsrail komutanı ayrıca, “İsrail ilk kez Tahran’da savunma unsurlarını hedef aldı” diyerek, operasyonun önemine vurgu yaptı. İsrail ordusu, açıklamaları desteklemek için İran’da hedef alınan karadan karaya füze bataryalarının görüntülerini de paylaştı.

“HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ YOK EDİLDİ”

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronoth, son 24 saatte İran hava savunma sistemlerinin büyük kısmının yok edildiğini öne sürdü. Bu iddia, İsrail’in İran hava sahasında daha rahat hareket edebileceği ve yeni saldırılar düzenleyebileceği anlamına geliyor.

Uzmanlar, İsrail’in öncelikle İran’ın hava savunma sistemlerini hedef almasının, olası bir büyük saldırının habercisi olabileceğini değerlendiriyor. İsrail komutanlarının açıklamaları da bu yöndeki endişeleri artırıyor.

ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

İsrail, 13 Haziran sabahı İran’a geniş çaplı hava harekâtı başlatmış, başkent Tahran dahil birçok kenti vurmuştu. Saldırılarda 20’si üst düzey komutan, altısı nükleer bilimci olmak üzere en az 78 kişi hayatını kaybetmişti.

Öldüğü resmen açıklanan isimler arasında İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami, İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ve ülkenin en önemli askeri karargâhı Hatam el Anbiya’nın komutanı Gülam Ali Reşid de bulunuyor.

İran ise misilleme olarak İsrail’e füze saldırıları düzenledi. İsrail devlet televizyonu KAN’ın bildirdiğine göre, bu saldırılarda üç İsrailli hayatını kaybetti, 172 kişi yaralandı. Yaralıların çoğunun durumunun hafif olduğu belirtildi.

İsrail’in yeni saldırı sinyallerinin ardından, bölgedeki gerilimin daha da tırmanmasından ve çatışmanın bölgesel bir savaşa dönüşmesinden endişe ediliyor.

Demokrat Gündem