Son saldırılar sonucu yaralı sayısı 47’ye yükselirken, İran devlet basını, hastane saldırısının gerçek hedefinin bitişikteki ordu istihbarat tesisi olduğunu iddia etti.
Yedi gündür süren çatışmalarda İran’da en az 224, İsrail’de ise 24 kişi hayatını kaybetti.
Ortadoğu’da savaş alevleri büyümeye devam ediyor. İsrail’in 13 Haziran’da başlattığı “Yükselen Aslan” operasyonu ve İran’ın “Gerçek Vaat” isimli misilleme saldırısıyla başlayan çatışmalar, yedinci gününde şiddetini artırarak sürüyor. İran, son saldırısında sivil alanlara füze isabetiyle büyük endişe yarattı.
HASTANE VE BORSA BİNASI VURULDU
İran’ın fırlattığı füzeler, İsrail’in Berşeva kentindeki Soroka Hastanesi ile ülkenin ekonomik merkezi olan borsa binasına isabet etti. Son saldırılar sonucu yaralı sayısı 47’ye yükselirken, İran devlet basını sivil hedeflerin vurulduğu iddialarını reddederek, saldırının asıl hedefinin hastanenin bitişiğindeki ordu istihbarat tesisi olduğunu öne sürdü.
DEMİR KUBBE AŞILDI
İran’ın balistik ve hipersonik füzelerle gerçekleştirdiği saldırılarda, İsrail’in dünyaca ünlü hava savunma sistemi “Demir Kubbe”yi aşan füzeler Tel Aviv, Kudüs ve Hayfa gibi büyük şehirleri hedef aldı. İsrail kaynaklarına göre, bu saldırılarda en az 24 kişi hayatını kaybetti.
İRAN’DA ÜST DÜZEY KAYIPLAR
İsrail’in İran’a yönelik saldırılarında ise İran Genelkurmay Başkanı Bakıri ve Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Selami gibi üst düzey askeri yetkililerin de aralarında olduğu en az 224 kişinin öldüğü bildiriliyor. Bu rakam, İsrail’in İran’ın askeri ve stratejik kapasitesine ciddi darbe vurduğunu gösteriyor.
ULUSLARARASI TOPLUM ENDİŞELİ
13 Haziran’da başlayan ve yedi gündür devam eden çatışmalar, uluslararası toplumda büyük endişe yaratıyor. Sivillerin hedef alınması ve çatışmaların yayılma riski, bölgesel bir savaşın eşiğinde olunduğu korkusunu artırıyor.
İran, insansız hava araçlarının (İHA) yanı sıra yüzlerce balistik ve hipersonik füze kullanarak gerçekleştirdiği saldırılarla İsrail’i tehdit etmeye devam ederken, İsrail de misilleme operasyonlarını sürdürüyor. İki ülke arasındaki gerilimin daha da tırmanması, Ortadoğu’daki istikrarsızlığı derinleştirebilecek.