DEMOKRAT GÜNDEM- İzmir’in 9 Eylül 1922’de Yunan işgalinden kurtuluşunun 103. yıl dönümü kent genelinde düzenlenen tören ve etkinliklerle kutlandı.
Sabah saatlerinde Basmane’den başlayan Zafer Yürüyüşü ve ardından Cumhuriyet Meydanı’ndaki anma törenleri geniş katılımla gerçekleşti.
Tören öncesi gerçekleştirilen yürüyüşe, CHP İzmir milletvekillerinin İstanbul’a kayyum atanması sonrası başlayan hareketlilik ve programları nedeniyle katılmamasına karşın AK Parti Genel Sekreteri Eyüp Kadir İnan başta olmak üzere Cumhur İttifakı kanadından milletvekillerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay ile birlikte yürümesi kentte tartışma yarattı.

İNAN: “CHP’Lİ VEKİLLER 9 EYLÜL’ÜN RUHUNU YAŞAYAMADI”
AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan yaptığı açıklamada CHP’li milletvekillerinin yokluğunu eleştirdi. İnan, “Sabah Basmane’den başlayıp o şanlı Kurtuluş’un anma yürüyüşünde bir tane CHP’li milletvekili yoktu. Ardından Cumhuriyet Meydanı’ndaki ilk anma ve saygı töreninde de ortada görünmediler.
Hükûmet Konağı’na şanlı bayrağımız çekilirken de yine yoktular. Cumhuriyet nutuklarında mangalda kül bırakmayanların iş 9 Eylül’ün ruhunu yaşamaya gelince nasıl sırra kadem bastığını milletimiz bir kez daha gördü. İzmir’in Cumhur İttifakı milletvekilleri var, İzmir’in AK Partili vekilleri var” ifadelerini kullandı.

MURAT BAKAN: “VATAN SEVGİMİZ ONLARIN YEDİ CEDDİNE YETER”
AK Parti’li İnan’ın sözlerine yanıt veren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, törenlere katılamamalarını gerekçelendirirdi ve “CHP vekillerinin yarısı İstanbul’daydı bir kısmı da Ankara’daydı. Ben sabah ilk uçakla geldim, şehit cenazesine katıldım ardından yürüyüşe yetiştim. Ulusal günlerde sevinçte ve yasda bir arada olunması gereken günlerde siyaset yapmak ahlaklı değil. 30 Ağustos’larda ve 9 Eylüllerde AK Partili vekillerin gelemediği oldu biz bunun üzerinden siyaset yapmadık” şeklinde konuştu.
BAKAN: TC YAZILARINI KALDIRANLAR BİZE DERS VEREMEZLER
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, AK Parti Genel Sekreteri İnan’ın Cumhuriyet değerlerine bağlılıklarını sorgulayamayacağını belirterek, “Cumhuriyet değerlerine bağlılığımızı sorgulayacak kişi Eyyüp Kadir İnan değildir. Statlardan Mustafa Kemal Atatürk’ün ismini kaldıranlar hastanelerden devlet dairelerinden T.C. yazılarını kaldıranlar bize ders veremezler. Bizim vatan millet sevgimizin fitresi zekatı onların yedi ceddine yeter” ifadelerini kullandı.

BAKAN’IN AÇIKLAMALARINA İNAN’DAN YENİ YANIT
CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan’ın açıklamalarının ardından AK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan bir açıklama daha yaptı.
Genel Sekreter Eyüp Kadir İnan, “İzmir’in kurtuluşunun 103. yılında milletimizin gurur yürüyüşünde CHP’li milletvekillerini göremedik. Çünkü onlar yine İstanbul’daki rant kavgalarının koltuk pazarlıklarının ve ihale paylaşımının peşindeydiler. Koltuk kavgasında sabaha kadar nöbet tutanların 9 Eylül sabahı İzmir’in kurtuluş yürüyüşüne gelmeye hali kalmıyor” şeklinde sert bir açıklama yaptı.