DOLAR 33,0823 0.04%
EURO 36,1589 -0.15%
ALTIN 2.596,78-0,66
BITCOIN 2097697-1,82%
İzmir
39°

AÇIK

üst menü altı
İzmir Depremi'nin 2. yılına sayılı günler kala İZDEDA'dan 2 yıl raporu 'Deprem vergileri depremzedeler için kullanılsın'

İzmir Depremi'nin 2. yılına sayılı günler kala İZDEDA'dan 2 yıl raporu 'Deprem vergileri depremzedeler için kullanılsın'

ABONE OL
24 Ekim 2022 16:24
İzmir Depremi'nin 2. yılına sayılı günler kala İZDEDA'dan 2 yıl raporu 'Deprem vergileri depremzedeler için kullanılsın'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Özkan,  30 Ekim İzmir depreminin üzerinden geçen iki yılın  ardından yaşanan sürecin değerlendirildiği basın açıklaması düzenledi. Toplantıda 2 yıl içinde yaşananları ve verdikleri mücadeleyi kısaca özetleyen İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, "Rezerv alan depremzedenindir. Depremzede haricinde birini orada görürsek kendimizi oraya zincirleriz. Bu kadar net konuşuyoruz" dedi. 

DEMOKRAT GÜNDEM-MELİSA GÖNEN-30 Ekim İzmir depreminin ardından yaşanan süreç hakkında açıklama yapılan basın açıklamasında depremde hayatını kaybedenler anıldı. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Dernek binasında yapılan basın açıklamasında dernek olarak bugüne kadar neler yaptıklarını anlatan Haydar Özkan "Binalarını  kentsel dönüşüme sokarak yeniden yaptırmak isteyen vatandaşlarımıza alternatif bir bina yenileme yöntemi olan kooperatif sistemini kurduk ve bu sistemi İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı belediyesi ve İZDEDAKOOP öncülüğünde hayata geçmesini sağladık "dedi.

'ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR İÇİN TALEPLERİMİZİ İLETTİK'

Derneklerine destek veren isimleri anarak basın mensupları aracılığıyla teşekkürlerini ileten Özkan,  "TBMM ziyaretimizi gerçekleştirdik. Grubu bulunan bütün partileri ziyaret edip dosyalarımızı sunduk. Çözümler için teşekkürlerimizi, çözüm bekleyen sorunlar için de taleplerimizi ilettik. Merkezi ve yerel yönetim ile depremzede vatandaşlarımızın direk iletişim kurabilmeleri için organizasyonlar yaptık" ifadesini kullandı. 

""

'DEPREMZEDELER İZMİR BASININI UNUTMAYACAK'

Yaptıkları eylemler ve basın açıklamaları ile sürekli gündemde kalma çalışmaları yaptıklarını belirten Özkan, bir teşekkürü de İzmir Basınında çalışan basın mensuplarına  iletti, "Depremzedeler desteklerinizi asla unutmayacak, her zaman yanımızda oldunuz" dedi.  

ÖĞRENCİLER ADINA DESTEK İSTEDİ

Burs bulmayan öğrenciler için iş dünyasına çağrıda bulunan Özkan, “Geçmiş dönemde Karşıyaka Belediyesi her apartmanda bir çocuk okutuyordu. Herkes beni paragöz olarak görüyor. Benim derdim depremzedemin cebinden para çıkmasın. Depremzede üzerinden para kazanan müteahhitleri buraya gelsin. O müteahhitler burada 8-9 bina almışlar. Gelip desinler ki size para veremiyoruz, bize öğrenci verin okutalım dese, bunu da bizim depremzedemiz kendi söylese sözleşmede 1-2 öğrencimizi okutacaksınız dese… Bize destek sağlayanlar depremzedeler ile ilişkisi olmayanlar. Onlar da yoruldu. İş adamlarından destek istiyorum.  Eğer bize katkı sunmak istiyorlarsa tekrar, şu öğrencilerimizin elinden tutsunlar ki öğrenciler etrafa savrulmasın” ifadelerini kullandı.

'YARALARIN SARILDIĞINI SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİL'

Bir muhabirin, "depremden sonra depremzedelerin yaraları sarıldı diyebilir miyiz?’ şeklindeki sorusuna yanıt veren Özkan, “Depremzedemiz devletin vermiş olduğu rakamlarda 79 bin depremzedemiz varken, bin 700 tane proje alnında konut yapıldı, bin 800 tane rezerv alanda kura çekilecek. Yani 3 bin 500 depremzede için. 8 bin orta hasarlı bundan yararlanamıyor. 67 bin az hasarlı bundan yararlanmıyor. Bunlar 2 yıldır krediyi bekledi. Biz 2 yıl ödemesiz 18 yıl geri ödemeli sıfır faizli kredi istedik. Çünkü bir yandan yıkılan evin kredisini öderken bir de yeni yapılacak evin kredisini ödemeye çalışmasını düşünün. Bu nedenle yaraların sarıldığını söylemek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

""

'KENDİMİZİ ZİNCİRLERİZ'

Rezerv alandaki fazla konutlar için net bir çağrıda bulunan Özkan “Rezerv alan depremzedenindir. Depremzede haricinde birini orada görürsek kendimizi oraya zincirleriz. Bu kadar net konuşuyoruz” diye konuştu.

'YOLLARI KENDİ ARABAM İLE AŞINDIRDIM'

Özkan maddi açıdan çalışmalarını nasıl gerçekleştirdiklerini ve bu konuda destek alıp alamadıklarının sorulmasının ardından söyle yanıt verdi: “Kırgınlığımız var. Biz derneği kurduğumuzda 20 TL giriş ücreti ve 20 TL’de yıllık ücret talep ettik. Biz dernekten bir şey beklemedik. 2 yıldır yolları kendi arabam ile aşındırdım. Bütün arkadaşlarımız kendi imkanları ile aşındırdı. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, AFAD, belediyelerin işlerini yüzde 60 oranında azalttık. Kimse bize demedi ki siz derneksiniz ve bize destek oluyorsunuz demediler. Alın arabayı siz kullanın, alın şu imkanı demediler. Bu nedenle evet kırgınım diyebilirim” dedi.

Haydar ÖzkanBugünden sonra dernek olarak neler yapmak istediklerini de anlattı:

"Proje alanında m2 kaybı %20 nin üzerinde olan vatandaşlarımıza, rezerv alandan ev satın alma hakkı verilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor.Depremde ağır hasarlı binalarda oturanlardan, kapıcılar da içinde olmak üzere, başlamak kaydı ile orta ve az hasarlı kiracılara da rezerv alanından satış hakkı tanınması için çalışıyoruz. “O yer” kavramı nedeniyle mağdur olan depremzedelerimizin, bu mağduriyetini giderebilmek için girişimlerimiz devam edecek" şeklinde konuştu. 

'İZDEDA ORMANI OLUŞTURULSUN İSTİYORUZ'

"Deprem şehitlerinin mezarlıklarının yanında ailelerine yer tahisisi yapılması ile ilgili çalışmalarımız olacak. Sayın valimiz Yavuz Selim Köşger ‘den istekte bulunduk İZDEDA ormanı oluşturulması istiyoruz. Deprem Şehitlerimizin adlarının yaşadağı bir Ormanımız olsun arzusundayız.. 30 Ekimde olacağını biliyoruz. 1999’dan beri alınmaya başlanan deprem vergilerinin depremzedeler için kullanılmasını sağlamak istiyoruz. Deprem vergileri depremzedeler için kullanılsın, orta ve az hasarlı kiracılara da rezerv alanından satış hakkı tanınsın"dedi.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP