DEMOKRAT GÜNDEM- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 yılı faaliyet raporu, Başkan Cemil Tugay yönetimindeki Nisan ayı meclis toplantısının 3. birleşiminde görüşüldü. Toplantıda CHP Grup Başkan Vekili Altan İnanç’ın açıklamaları dikkat çekti. İnanç, merkezi hükümetin belediyeler üzerindeki politikalarını detaylı biçimde eleştirdi.
“BELEDİYELERİN SİLKELENMESİ ÖNCELENDİ”
İnanç, konuşmasında ekonomik zorlukları sıraladı: “2024 seçim yılı olması nedeniyle önceki dönem meclisin bütçesinin uygulandığı bir yıl olma özelliği taşımaktadır. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşulların İzmir’e de etkisi yansıdı. 2024 yılı yüksek enflasyonla yaşamak zorunda kaldığımız, tüm fiyat dengelerinin alt üst olduğu bir yıl olarak tarihe geçti. Kur farkları, faiz seviyeleri, fiyat artışları ekonomiyi olumsuz etkiledi.”
Hükümetin İzmir’e bakışını değerlendiren İnanç şunları söyledi: “Hem İzmir’de hem de CHP’li belediyelerde stratejik planın uygulanması, vatandaşlarımıza hizmet sunulabilmesi önündeki en büyük engel merkezi hükümet. Merkezi yönetimin İzmir özelinde körfez kirliliğinin önlenmesi başta olmak üzere Bakanlık faaliyetlerinden imtina etmesi, ulaştırma yatırımlarından mahrum bırakması, sınırlı kaynakları olan belediyelerin gelirlerinin azaltılmasına yöneldi.”
İnanç sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyükşehir belediyeleri, il özel idareleri ve kuruluşların borçlarına karşılık kesintilere ilişkin esaslarda değişiklik yapılması da 2024 tarihine rastlamaktadır. Böylece belediye şirketlerinin vergi ve SGK borçlarından dolayı belediyelerin payından kesinti yapılmasının önü açılmış, belediyelerin silkelenmesinin öncelendiği kararlar alındı.”
“HÜKÜMETİN AMACI FAALİYETLERİN AKSAMASI”
İnanç, yapılan düzenlemelerin zamanlamasına dikkat çekti: “Düzenleme mali yılbaşında değil dönem ortasında yapılmış ve hemen uygulanmıştır. Bu da tüm planları alt üst etti. Kurumlara yeni koşullara uygun planlar yapması için imkân verilmemektedir. Bu ölçekteki düzenleme için taraflarla istişareye ve süreye ihtiyaç vardır. Aksi takdirde faaliyetlerin aksayacağı aşikardır. Zaten hükümetin de amacı budur.”
“KESİNTİLER ÜST HUKUK NORMLARIYLA UYUŞMUYOR”
Kesintilerin hukuki boyutunu değerlendiren İnanç: “TTK’ya göre hissedar olan belediyelerin ve şirketlerin borçlarından dolayı sorumluluğu bulunmadığı için LTD’lerin borçlarından dolayı hissedarların sorumluluğu bulunmamaktadır. Belediye şirketleri sermaye şirketleri olup belediyeden ayrı tüzel kişilikledir.”
İnanç, “Bu nedenle büyükşehir belediyeleri şirket borçlarına karşılık yapılacak kesintiler, kanunda yer alan tüzel kişilikler ibaresinin yeniden düzenlenmesi üst hukuk normlarıyla uyuşmadığı açıktır,” diyerek hukuki değerlendirmesini tamamladı.
“TEFECİ FAİZİNİN ÜSTÜNDE FAİZ UYGULANDI!”
Toplantının en çarpıcı bölümünde İnanç, faiz oranlarına ilişkin sert bir değerlendirmede bulundu: “Hükümetin bu borçlara uyguladığı faizlerle, belediyeler tefeci faizi üstünde faiz uygulamasıyla karşı karşıya kalınmıştır.”
İnanç, belediyenin bu konuda aldığı tedbirleri de aktardı: “Bu düzenlemeye karşılık belediyemiz tedbir almış, SGK borçlarını yüksek faizle yapılandırmıştır. Takas başvurusu yapılmış, Bakanlıklar tarafından halen sonuçlandırılmadı. Ülkemizin içinde bulunduğu durumu aslında bu kadar kısa sürede anlatmanın zorluğunu yaşıyorum.”
“TAVİZ VERMEDEN HİZMET ÜRETİYORUZ”
İnanç, tüm zorluklara rağmen belediyenin hizmetlerini sürdürdüğünü vurguladı: “Bu tabloya rağmen sosyal belediyecilikten taviz vermeden hizmet üretiyoruz. 2024 yılında kentin ihtiyaçlarını önceleyen birçok çalışmayı hayata geçirdik. Kentin dört bir yanında faaliyet yürüttük.”
Belediyenin altyapı çalışmalarını rakamlarla aktaran İnanç: “Ulaştırma ve altyapıda 474 bin ton asfalt döşedik, 1 milyon 855 bin metrekare sathi kaplama yaptık. 89 kilometreden fazla yeni yol açtık. 161 kilometreden fazla yolu tamir ettik, kaplamalarını yeniledik.”
İnanç, devam eden projeleri de açıkladı: “Buca Bornova arasındaki ulaşımı 10 dakikaya indirecek Onat tünelinde yüzde 90’a ulaştık, kısa sürede tamamlanacak. Üstgeçitleri tamamladık. Ege Mahallesi ve Halkapınar’ı bağlayacak Mürselpaşa altgeçidi ve Dostluk Bulvarı bağlantı yolu çalışmalarına da başladık.”
“RAYLI SİSTEMLERDE HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYORUZ”
İzmir’in ulaşım projelerini sıralayan İnanç: “Karavan park sorunu için çalıştık, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı ve İnciraltı’nda alan yarattık, otopark hizmeti sunduk. 2025 yılında 5 yeni taşıt ve yaya geçidi yaptık. Raylı sistem yatırımlarına hız kesmeden devam ediyoruz.”
İnanç, raylı sistemlerdeki gelişmeleri şöyle açıkladı: “Buca Metrosunda yüzde 21 ilerleme kaydettik. 22 yeni tramvay alımı ihalesini tamamladık, 26 ay içinde teslim edilecek. Filomuz 60’a ulaştığında sefer sayıları artacak.”
“YEŞİL ALANLARIMIZI ARTIRDIK”
Çevre düzenlemesi konusunda yapılan çalışmaları aktaran İnanç: “1 milyon 157 bin metrekarelik yeni ve revize edilmiş yeşil alanı kente kazandırdık. 17.6 metrekareye kişi başı yeşil alanı çıkardık. Orman alanlarında da yeni ağaçlandırma çalışmaları yapmaktayız. Katılımcı belediyecilik anlayışımızla saha ekiplerimiz sokakta, ekiplerimiz sorunları yerinde tespit etmektedir.”
İnanç, “Can dostlarımız için Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek veteriner işleri daire başkanlığını kurduk,” diyerek yeni oluşturulan birim hakkında bilgi verdi.
“SOSYAL PROJELERİ HAYATA GEÇİRDİK”
İnanç, sosyal belediyecilik alanındaki çalışmaları şöyle anlattı: “Övünerek sosyal belediyecilik alanında da çalışmalar yaptık. Kent lokantaları Türkiye gündemine sosyal demokrat anlayış getirdi. Bugün birçok belediye bu örneği takip ediyor.”
Çocuklar ve gençlere yönelik hizmetleri sıralayan İnanç: “36-66 aylık çocuklarımızın etkinlik merkezini 26’ya ulaştırdık. Beslenme problemi yaşayan üniversite öğrencilerimize sıcak yemek dağıtıyoruz.”
İnanç, sosyal yardımları da rakamlarla açıkladı: “2024 yılında kentte kimseyi yalnız bırakmama ilkemizi sürdürmekteyiz. 13 bin 632 öğrencimize bot, mont, kırtasiye desteği sağladık. 121 milyon 566 bin nakdi yardım desteği sağladık. Bunları çoğaltarak devam ettireceğiz. Barınma sorunu olan 932 vatandaşımıza konaklama sağladık. 5 yaş altı çocuğu bulunan dar gelirli yurttaşımıza ulaşım kartı sağladık.”
“KENTSEL DÖNÜŞÜM UZLAŞMA GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDİYOR”
İnanç, kentsel dönüşüm çalışmalarını detaylarıyla anlattı: “6 ayrı bölgede tam 248 hektar alanda çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Konak’ta 714 birim inşaat aşamasında. Karabağlar’da 3800 bağımsız birimden oluşan 1 ve 2. etap tamamlanmış, 3 ve 4. etap yapımı sürüyor.”
Diğer ilçelerdeki çalışmaları da sıralayan İnanç: “Karşıyaka Örnekköy’de 1 ve 2. etap teslim edilmiş, diğer etaplar yapılma aşamasında. Gaziemir’de 10 bin bağımsız birimin 1 ve 2. etabı devam ediyor. Ballıkuyu’da 8 bin bağımsız birimin inşa edilebilmesi planlanmakta, tahliye çalışmaları sürmektedir.”
İnanç, “Çiğli Güzeltepe’de uzlaşma görüşmelerimiz devam ediyor. Kira yardımları artırılmış, aylık 12 bin TL olmuştur. Menemen Koyundere’de 3 bin 100 sosyal konut hazırlığı yapılıyor,” diyerek kentsel dönüşüm bilgilerini tamamladı.
“EŞREFPAŞA HASTANESİNİN MEMNUNİYET ORANI YÜZDE 96”
İnanç, sağlık alanındaki hizmetleri de paylaştı: “Eşrefpaşa Belediye Hastanemizde yüzde 96 hasta memnuniyeti yarattık. Ek hizmet binamızın temelini attık. Spora ve eğitime destek olduk.”
“KÖRFEZ NUMUNE NOKTALARINI ARTIRDIK”
İzmir Körfezi’nin temizliği konusundaki çalışmaları aktaran İnanç: “İzmir körfezi için alınacak tedbirlerin temelinin oluşturulması amacıyla numune noktaları artırıldı. Körfez sadece belediyenin sorunu değildir. 5. fazın da kısa sürede devreye alınmasıyla temiz körfez hedefine 1 adım daha yaklaşacağız. Çamur tarama faaliyetlerimiz de devam ediyor.”
“İLÇELERE 238 MİLYONLUK NAKDİ YARDIM”
İnanç, ilçe belediyeleriyle işbirliğini şöyle anlattı: “İlçe belediyelerimizle koordinasyon toplantıları yaptık, 238 milyon 531 bin nakdi yardımla ilçelerimizi destekledik. Selçuk Semt Garajını hizmete açtık.”
“UZUN VADELİ KREDİ NOTUMUZ AAA”
Belediyenin mali durumunu değerlendiren İnanç: “Uzun vadeli kredi notumuz AAA olarak kalmaya devam etmektedir. Kaynaklarımızın kesintiye uğratılması bizi ve kenti olumsuz etkilemektedir.”
“HÜKÜMET YATIRIM BÜTÇESİNİ DÜŞÜRDÜ”
İnanç, hükümetin İzmir’e yönelik bütçe kesintilerini rakamlarla açıkladı: “2024’te 1 trilyon 6 milyar 303 milyon hükümetten İzmir bütçemiz vardı, yatırım tutarı da 14 milyar 504 milyonmuş, bu toplam ödeneğin 1.44’lük payına denk gelmekteymiş. Enflasyon yüzde 65 TÜİK verilerine göre, 2025 yılında İzmir’e tahsis edilen yatırım tutarı 14 milyarın üstünde olmalıyken hükümetten İzmir’e ayrılan kaynak 4 milyar azaltılarak 10 milyara düşürülmüştür. Halkapınar Otogar Metro hattı için bütçeye 3 bin TL ödenek konulmuş.”
İnanç konuşmasını, “Devlet kalıcı, hükümetler gidicidir, bu göz ardı edilmemelidir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi kendini devlet sanmaktadır,” sözleriyle tamamladı.