Mesleki Eğitim Merkezleri’ndeki (MESEM) güvenlik açıkları ve denetim yetersizlikleri, CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli’nin Milli Eğitim ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarına sunduğu önergelerle tartışmaya açıldı.
Aşkın Türeli, yaptığı basın açıklamasında sistemin “görünmeyen yüzü” olarak nitelediği kayıt dışı kazalara ve ihmallere dikkat çekti.
‘2 YILDA EN AZ 18 ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ’
Türeli, 2024 ve 2025 yıllarında en az 18 çocuğun MESEM programı kapsamında çalışırken hayatını kaybettiğini belirterek, bu rakamların sistemdeki güvenlik açıklarını ispatladığını söyledi.
Bakanlıkların SGK ve hastane kayıtlarını karşılaştırmaktan kaçındığını savunan Aşkın Türeli, “Yaralanma ve sakatlık vakalarının üzeri örtülüyor. Şeffaflık ilkesi açıkça ihlal ediliyor,” dedi.
‘DENETİM SAHADAN KOPUK EVRAK TAKİBİNE DÖNÜŞTÜ’
İktidarın mesleki eğitim anlayışını eleştiren CHP İzmir Milletvekili Aşkın Türeli, denetim mekanizmalarının sadece kâğıt üzerinde kaldığını ifade ederek; “Öğretmenlerin işletme ziyaretleri pedagojik rehberlikten uzaklaşıp evrak takibine dönüşmüştür. Bu durum, çocukların ağır ve tehlikeli işlerde yasa dışı çalıştırılmasına yapısal zemin hazırlamaktadır. Çocukların can güvenliği işverenin vicdanına terk edilmiştir” dedi.
EĞİTİM KURUMLARI ‘İŞGÜCÜ DEVŞİRME MERKEZLERİ Mİ?’
Eğitim kurumlarının rehberlik birimleri eliyle öğrencileri MESEM’e yönlendirmesini sert bir dille eleştiren Türeli, okulların piyasa için birer “iş gücü devşirme merkezi” gibi hareket etmesinin eğitim hakkına yönelik bir tehdit olduğunu söyledi.
Aşkın Türeli, işletmelere sağlanan hazine teşviklerinin denetim bütçelerinden daha öncelikli tutulmasını “siyasi bir tercih” olarak niteledi.
‘CEZASIZLIK ZIRHI GÜÇLENDİRİLİYOR’
Ölümlü iş kazalarında sorumluluğun sadece işletme sahiplerine yüklenmesinin eksik olduğunu belirten CHP’li Aşkın Türeli, kamu bürokrasisi ve okul yönetimlerinin de sorumlu tutulması gerektiğini vurguladı.
İhmali bulunan kamu görevlileri hakkında şeffaf bir soruşturma yürütülmemesinin, sistemdeki “sorumsuzluk zırhını” güçlendirdiğini ifade etti.
‘MESEM UYGULAMASI SONLANDIRILMALIDIR’
Sahadan gelen mobbing, hakaret ve fiziksel yaralanma bildirimlerinin sıradanlaştığını dile getiren Türeli, eğitim sendikaları ve hak savunucularının taleplerini yineleyerek; “Zorunlu eğitim çağındaki çocukların geleceği sermayenin ihtiyaçlarına göre değil, pedagojik değerlere göre şekillendirilmelidir. Bu haliyle MESEM uygulaması sonlandırılmalıdır” dedi.
İlginizi çekebilir: Karabağlar Meclisi’nde “video” kavgası: AK Parti’den CHP’li Dalgıç’a “siyasi ilham” göndermesi