DOLAR 32,9685 0.25%
EURO 35,3318 0.09%
ALTIN 2.447,62-0,16
BITCOIN 20316410,98%
İzmir
32°

AÇIK

üst menü altı
İzmir’de kaçak kazıyla ortaya çıktı… Tarihi tümülüs koruma altına alındı

İzmir’de kaçak kazıyla ortaya çıktı… Tarihi tümülüs koruma altına alındı

İzmir'in Tire ilçesinde, Dedebaşı mahallesinde özel mülkiyete kayıtlı 252 ada 57 parselde gerçekleştirilen kaçak kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkan tarihi tümülüs, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın aldığı kararla koruma altına alındı.

ABONE OL
17 Aralık 2023 13:27
İzmir’de kaçak kazıyla ortaya çıktı… Tarihi tümülüs koruma altına alındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’in Tire ilçesinde, Dedebaşı mahallesinde özel mülkiyete kayıtlı 252 ada 57 parselde gerçekleştirilen kaçak kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkan tarihi tümülüs, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın aldığı kararla koruma altına alındı.

DEMOKRAT GÜNDEM- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, tümülüs, 1. grup korunması gereken kültür varlıkları arasında yer alarak özel bir koruma statüsüne sahip oldu.

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla, Tire ilçesindeki bu antik yapı, kaçak kazılar sonucu ortaya çıkan ve tarihi öneme sahip bir tümülüs olarak belirlendi. Yapılan koruma kararıyla birlikte, söz konusu alanda yapılacak herhangi bir faaliyetin denetimi ve korunması Bakanlık tarafından titizlikle sağlanacak.

Bu gelişmeyle birlikte, bölgedeki kültürel zenginliğin ve tarihi mirasın korunması için atılan adımların önemi bir kez daha vurgulanmış oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, gelecek nesillere aktarılacak olan bu tarihi mirasın korunması adına hassasiyetle çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

KARAR RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI

Resmi Gazete’de yayımlanan karar şu şekilde;

İzmir İli, Tire İlçesi, Derebaşı Mahallesinde bulunan mevcut sit alanları dışındaki, tapunun özel mülkiyete ait 252 ada, 57 parselinde kayıtlı taşınmazda gerçekleştirilen kaçak kazı olayı sonrasında Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca gerçekleştirilen tespit çalışması sonucunda; açığa çıkarılan tümülüsün 2863 sayılı yasanın 6. maddesinde tanımlanan korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliğini taşıdığı anlaşıldığından 2863 sayılı yasanın 7. maddesi doğrultusunda korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesine, karar eki anıt fişinin uygun olduğuna, yapı grubunun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05/11/1999 tarihli ve 660 sayılı ilke Kararı doğrultusunda 1. grup olarak belirlenmesine, 2863 sayılı yasanın 8. maddesi doğrultusunda korunma alanının karar eki haritada işaretlendiği şekliyle uygun bulunduğuna, korunma alanında yapılacak her türlü inşai ve fiziki uygulama öncesinde Kurulumuzdan izin alınmasına, Tapu Müdürlüğünce; özel mülkiyete ait 252 ada, 57 ve 58 parsellerinde (kısmen) kayıtlı taşınmazların tapu sicil kayıtlarına 2863 sayılı kanunun 8. Maddesi gereğince “Kısmen Korunma Alanındadır” ve “Kısmen Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığıdır.” şerhlerinin konularak belgeleriyle birlikte Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine,

İlginizi çekebilir: Esir Takası Görüşmeleri Yeniden Başlıyor

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (2)


HIZLI YORUM YAP