HABER MERKEZİ-İzmir’de Büyükşehir Belediyesi ile merkezi hükümet temsilcileri arasında haftalardır süren “yetki, hizmet ve kredi onayları” gerilimi yeni bir boyuta taşındı.
AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın sosyal medyadan yaptığı “Engel biz değil, belediyenin ödenmemiş kamu borçları” açıklaması, tartışmayı yeniden alevlendirdi.
Çankırı: “Engel hükümet değil, ödenmemiş borçlarınız”
AK Partili Ceyda Bölünmez Çankırı, bugün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Başkan Tugay’ın “40 milyar TL’lik kredimize siyasi engel var” sözlerine sert yanıt verdi.
AK Partili Milletvekili Çankırı, kredilerin onaylanmamasının nedeninin SGK borçları olduğunu söyledi.
Milletvekili Çankırı, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajında, “Bir Büyükşehir Belediye Başkanı düşünün; “40 milyar TL’lik kredi onaylanmıyor, engel olunuyor” diyor. Oysa gerçek tablo son derece açık: Hem Büyükşehir Belediyesi’nin hem de bağlı şirketlerinin SGK ve Gelir İdaresi’ne vadesi geçmiş ciddi borçları bulunuyor. Kanun da çok net: Vadesi geçmiş kamu borcu olan hiçbir belediyeye yeni kredi onayı verilemez. Yani ortada siyaset yok. Ortada çok basit bir gerçek var: Borçlarını yapılandırmamış bir belediye gerçeği. Siz “engel olunuyor” dediniz. Hayır. Engel, devlete olan borçlarını ödemeyen belediyenizdir. Biz değil” ifadelerini kullandı.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB), gerekli kolaylığı sağlayıp yapılandırma yaptığını belirten AK Parti İzmir Milletvekili Çankırı, şunları ifade etti: “Gelir İdaresi gerekli kolaylığı sağladı, yapılandırma yapıldı. Şimdi sıra SGK borçlarında. SGK yapılandırılmadan kredi çıkmaz. Bu bir tercih değil, lütuf hiç değil; kanunun kendisidir. Doğru cümle şudur: Hükümet istemediği için değil, Belediyenin vadesi geçmiş kamu borçları nedeniyle kredi onayı verilememektedir. Bizden talep edilen tek şey “Engel olmayın.” oldu. Biz de aynı şeyi söylüyoruz: Devlete olan borçları ödeyin; süreç anında açılır. Kredi çıkar, projeler yürür, İzmir kazanır. İzmir’in menfaati için her türlü desteğe hazırım. Ama önce: Borçlar kapanacak. Mevzuat uygulanacak. Sorumluluk budur. Borçlar kapanır kapanmaz süreç açılır. İzmir için üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”
Tugay: “2 yıl sonra lütfettiniz, teşekkürler… Peki ya diğerleri?”
Çankırı’nın açıklamasından birkaç gün önce, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da X hesabından dikkat çeken bir video ve metin paylaşmıştı.
Tugay’ın çıkışı şöyleydi: “2 yıldır bekleyen 3 milyar TL’lik krediye onay verdiler, lütfettiler, teşekkür ederim. Ama İzmir’in beklediği 40 milyar TL’lik diğer 8 büyük proje hala imza bekliyor. Kefillik istemiyoruz. Krediyi biz bulduk. Hükümetten tek talep: Yasal imza. Bu bir lütuf değil. Kentin geleceği için zorunluluk. Aliağa ve Dikili arıtmaları, çamur bertaraf tesisleri, elektrikli otobüsler gibi projeler sırada bekliyor. Bir şey yapacaksanız kargo şovlarını bırakın. Yardımcı olmayacaksanız bari engel olmayın.”
Tugay’ın açıklaması, Çankırı’nın daha önce Başkan’a “görev tanımı” gönderen ünlü “kargo mesajının” devamı niteliğindeydi. İzmir’de bu polemik “Kargo Savaşları” olarak anılmaya başlamıştı.
İlginizi çekebilir: İzmir’de “kargo” kutusu açıldı, içinden kriz çıktı: Tugay’dan 40 milyarlık soru