DOLAR 32,8220 0.01%
EURO 35,6840 0.16%
ALTIN 2.531,680,11
BITCOIN 2164162-0,07%
İzmir
35°

AÇIK

üst menü altı
İzmir’in 9 ilçesinde hava kirliliği sınır değerleri aşıyor

İzmir’in 9 ilçesinde hava kirliliği sınır değerleri aşıyor

İzmir’de hava kirliliği ciddi boyutlara ulaştı. Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Yücel, Çevre Durum Raporu'na göre, şehrin çeşitli bölgelerinde yıllık ortalama partikül madde değerlerinin (PM10) ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğunu belirtti

ABONE OL
23 Temmuz 2024 12:21
İzmir’in 9 ilçesinde hava kirliliği sınır değerleri aşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’de hava kirliliği ciddi boyutlara ulaştı. Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Yücel, Çevre Durum Raporu’na göre, şehrin çeşitli bölgelerinde yıllık ortalama partikül madde değerlerinin (PM10) ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğunu belirtti.

hava kirliliği

Yücel; Alsancak, Bayraklı, Bornova, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Menemen, Ödemiş ve Torbalı istasyonlarında yüksek partikül madde seviyeleri gözlemlendiğini ifade etti.

Orman yangınları hava kirliliğini artırıyor

Son dönemlerde Ege Bölgesi’nde artan orman yangınları, hava kirliliğinde büyük bir rol oynuyor. Yücel, yangınların doğal biyokütlenin yanması sonucu karbondioksit, su buharı, karbonmonoksit ve diğer kirleticileri atmosfere saldığını vurguladı.

hava kirliliği

Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) 2022 yılı raporuna göre, İzmir son 10 yılda 1.649 orman yangını ile Muğla ve Antalya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. İzmir, bu dönemde 11.620 hektar alanla beşinci sıradadır.

Sera gazı emisyonları ve sağlık üzerindeki etkileri

Yücel, orman yangınlarının sera gazı emisyonlarına büyük katkıda bulunduğunu belirtti. Yangınların büyük ölçekli karbon salınımına neden olduğunu ve iklim değişikliğini hızlandırdığını söyledi.

hava kirliliği

Örneğin, 2021 yılında Manavgat’ta meydana gelen büyük yangın, Türkiye’nin toplam sera gazı emisyonunun yaklaşık yüzde 1,65’ini oluşturdu.

Ayrıca, orman yangınlarından kaynaklanan hava kirliliğinin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunuyor. PM2.5 partiküllerinin astım, KOAH, bronşit ve diğer solunum yolu hastalıklarını tetikleyebileceğini belirten Yücel, risk grubunu yaşlılar, çocuklar ve solunum sorunları yaşayan bireyler olarak tanımladı.

Öneriler ve önlemler

Yücel, orman yangınlarıyla mücadele ve hava kirliliğinin önlenmesi için araştırmaların teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

İnsan yerleşimleri ile doğal bitki örtüsünün kesişim noktalarının artmasının orman yangını riskini artırdığını vurguladı.

hava kirliliği

Bu bölgelerde yangına dirençli çözümler geliştirilmesi ve atıkların zamanında toplanması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, orman sınırlarına çöp bırakılmasının önlenmesi ve yerel yönetimlerin bu konuda daha aktif rol oynaması gerektiğini söyledi.

İlginizi çekebilir: İzmir’de susuzluk alarmı-Uzmanlardan Tahtalı Barajı’nda doluluk Ekim’de yüzde 12’ye düşecek uyarısı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP