Karabük’ün Safranbolu ve Ovacık ilçelerinde çarşamba günü başlayan orman yangınları üçüncü gününe girerken, bölgede söndürme ve soğutma çalışmaları havadan ve karadan kesintisiz şekilde devam ediyor. Yangınlar nedeniyle şu ana kadar 703 haneden toplam 1306 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi.
DUMAN BULUTU BÖLGEYİ KAPLADI
Yangınlar ilk olarak Safranbolu’nun Çavuşlar köyü ile Ovacık’ın Kışla köyü kırsalında öğle saatlerinde çıktı. Rüzgarın etkisiyle hızla yayılan alevlere müdahalede, gün içinde helikopter ve uçaklar devreye girerken, gece boyunca karadan müdahale sürdürüldü. Bölgeyi kaplayan yoğun duman, söndürme çalışmalarını zaman zaman güçleştirdi.
1500 PERSONEL, 356 ARAÇLA SAHADA
AFAD ve Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen çalışmalara;
- 2 yangın söndürme uçağı,
- 16 helikopter,
- 356 araç ve
- 1500 personel sevk edildi.
Yetkililer, hava şartlarının elverdiği ölçüde söndürme çalışmalarının yoğunlaştırıldığını bildirirken, yerleşim yerlerine sıçrama riskine karşı da teyakkuz halinin sürdüğünü belirtti.
8 KÖY TAHLİYE EDİLDİ
Yangının etkili olduğu Ovacık ilçesine bağlı Boyalı, Dudaş, Güneysaz, Şamlar, Beydini, Erkeç, Belen ve Kışla köylerinden toplam 216 hanede 514 kişi tahliye edildi.
Ayrıca Merkez ilçeye bağlı Davutlar, Kamış, Üçbaş, Ortaca, Mehterler ve Tandır köyleri ile Safranbolu’nun Çavuşlar köyünde yaşayan vatandaşlar için de tahliye kararı alındı. Bu bölgelerdeki 487 haneden toplam 792 kişi güvenli alanlara taşındı.
EKİPLER ALARMDA, TAHLİYELER SÜREBİLİR
Yangın söndürme çalışmaları sürerken, ekipler olası yeni tehditlere karşı bölgede tarama faaliyetlerini sürdürüyor. Tahliye edilen vatandaşlar için geçici barınma ve temel ihtiyaç destekleri de sağlanıyor.
Yetkililer, rüzgarın yönü ve şiddetine göre tahliyelerin genişleyebileceği uyarısında bulundu. Yangının çıkış nedenine ilişkin ise soruşturma başlatıldı.
İsterseniz bu haber için manşet, spot ya da sosyal medya paylaşım metinleri de hazırlayabilirim.