DOLAR 32,5729 0.16%
EURO 35,2573 0.4%
ALTIN 2.466,680,15
BITCOIN 1914763-3,64%
İzmir
29°

PARÇALI BULUTLU

üst menü altı
Kemeraltı Esnafı Derneği Başkanı: Kemeraltı’nı problemler yumağı haline getirdik

Kemeraltı Esnafı Derneği Başkanı: Kemeraltı’nı problemler yumağı haline getirdik

Konak Belediyesi, son zamanlarda Kemeraltı bölgesinde meydana gelen yangınlar ve izinsiz uygulamalara dikkat çeken yazılı bir açıklama yaptı. Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Konak Belediyesi’ne bu açıklamayı yapmak zorunda bırakan; mal sahipleri, kiracılar ve illegal oluşumlar” dedi

ABONE OL
25 Haziran 2024 11:26
Kemeraltı Esnafı Derneği Başkanı: Kemeraltı’nı problemler yumağı haline getirdik
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konak Belediyesi, son zamanlarda Kemeraltı bölgesinde meydana gelen yangınlar ve izinsiz uygulamalara dikkat çeken yazılı bir açıklama yaptı. Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Konak Belediyesi’ne bu açıklamayı yapmak zorunda bırakan; mal sahipleri, kiracılar ve illegal oluşumlar” dedi

DEMOKRAT GÜNDEM- Konak Belediyesi, yaptığı yazılı açıklamayla İzmir’in tarihi merkezi Kemeraltı’nda meydana gelen yangınlara ve izinsiz uygulamalara dikkati çekti. ‘Kemeraltı’na zarar verecek herhangi bir faaliyete izin vermeyeceğiz’ dediği açıklamasında, bölgenin korunmasını vurgulandı.

Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Konak Belediyesi’nin birçok tarihsel, kültürel ve arkeolojik değere sahip olan bu bölgenin korunmasını vurguladığı açıklamaya dair değerlendirmelerde bulundu.

“KEMERALTI’NDA ENKAZA YOL AÇAN YETKİLİLER”

Girgin, değerlendirmesinde “Bölgede izinsiz uygulamalar yapan ve yangınlara yol açan maalesef mal sahipleri, kiracılar ve illegal oluşumlar. Kemeraltı’nı çözülmeyecek problemler yumağı haline getirdik. Bu enkaza yol açan, yetkililerin kuralların uygulanmasında işletmede zafiyete düşmesi” ifadelerine yer verdi ve bölgedeki bu enkazın kaldırılması için yetkililere çok iş düştüğünün altını çizdi.

“KAMU İLE ÇALIŞMAK İÇİN ÇIRPINIYORUZ”

Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Kemeraltı’nı ilk problemler yumağı haline getirenin mal sahiplerinin; dükkânlarına, ev ve mülklerine sahip çıkmaması olduğunu belirtti.

Girgin, açıklamasında “Mal sahibi, dükkânını kiraya verirken sadece parası gelsin ve ekonomik olarak rahatlasın diye dükkânındaki tahribatı görmezden geliyor. Bunun sonraki yıllarda binasına ve Kemeraltı’na nasıl bir enkaz bırakacağını bilmiyor.

Ayrıca tahrip edilen, atıl kalan, yaşlı binaların kabloları da yorgun. Yıllarca kullanılmaya devam ediyor. Eskiyen, sahip çıkılmayan binalarda yağmurla ve farklı koşullarla ısı alanı oluşuyor. Bu da yangınlara sebebiyet veriyor.

Kemeraltı’mıza zarar veren bu durumları gördüğümüz yerlerde kamuyla beraber çalışmak için çırpınıyoruz. Çünkü bir dernek olarak bizim bir yetkimiz yok” diyerek Kemeraltı’ndaki tahribatın ciddiyetine vurgu yaparak kamuyu görevlerini yapmaya davet etti.

“ESNAFI DEĞİŞİME İNANDIRAMAZSANIZ KEMERALTI’NI KORUYAMAZSINIZ”

Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Kemeraltı’nda binaların tahrip edilerek kullanılmasını, yıkılmasını, kaçak yapılaşmayı ve illegal yapılaşmayı asla istemediklerinin altını çizdi.

Kemeraltı’nın UNESCO Dünya Mirası listesine girme sürecindeyken korunması önem arz ettiğini belirten Girgin, “UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmek, şehre ve ülkeye katma değer sağlayacak. Bu bağlamda esnafın eğitim görmesi, yenilenmesi için çırpınıyoruz.

Siz esnafı, bu değişime inandıramazsınız Kemeraltı’nı nasıl koruyacak ve UNESCO’da yer alacaksınız?” diyerek mal sahibinin esnafın sorumluluklarını bilmesinin önemine vurgu yaptı.

“ESNAFIN ÇÖZEMEDİĞİ SORUNLAR VAR, KEMERALTI’NI ESNAFLA KORUYACAĞIZ”

Tarihi bölgede çöküntü alanında 2 bin 500’ün üzerinde binanın olduğunu, İstanbul’dan sonra İzmir’in ikinci sırada yer aldığını söyleyen Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, bu binaların hiçbirinin İzmir’e ve ekonomiye katkı sağlamadığına değindi.

Girgin, “Konak Belediyesi’nin çıkışı doğru. Kurallar ve verilen kararlar neyse uyulması için adım atmak zorundayız. Kemeraltı’nı esnafı yok sayarak değil esnafıyla beraber koruyacağız; ama esnafın çözemediği sorunlar da var.

Burada 200-300 yıllık binaların ruhsat alması zor. Arka kapıdan çıkış zorsa yangın merdiveni koyamıyoruz. Bitişik nizamda bina yapamıyorsunuz. Yükseklikten ötürü mevzuatta depreme dayanıklı veya yangın riskine karşı gerekenleri yapamıyorsunuz. Burada esnafın hiçbir suçu yok” diyerek esnafın bazı konularda elinin kolunun bağlandığını ifade etti.

YANGINA YOL AÇAN KABLOLAR DEĞİŞMELİ”

Tarihi Kemeraltı’nın korunması için yapılması gerekenlere de değinen Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, binalarda yangına yol açan kabloların bir an önce değişmesi gerektiğini söyledi.

Girgin, “Bu konuda valiliğimiz, büyükşehrimiz, belediyemiz ve diğer odalar kabloların değiştirilmesini sağlamalı ve yangınlara karşı önlem almalı” dedi

“MÜLK SAHİPLERİNE VE KURUMLARA İŞ DÜŞÜYOR”

Mülk sahiplerine ve kurumlara da bölgenin korunması için iş düştüğünü belirten Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı, “Mülk sahipleri, Kemeraltı’nda bir yerde kira gelirim var deyip buraya sırtını dönmemeli, bölgenin korunması için sorumluluk almalı. Sorunlarımız, zaten belli. Kamu da kuralları ve yasakları gerektiği şekilde uygulamalı” açıklamasını yaptı.

İZMİR’İN TARİHİ MERKEZİ KEMERALTI’NA ZARAR VERECEK HİÇBİR UYGULAMAYA İZİN VERMEYECEĞİZ!

Konak Belediyesi’nin açıklamanın tamamı şu şekilde;

“Bilindiği üzere İzmir tarihi kent merkezini oluşturan Kemeraltı ve Basmane bölgeleri; birçok tarihsel, kültürel ve arkeolojik değere sahip olup, geçmişten bugüne her türlü olumsuzluğa karşın ayakta durabilmiş ve bu özellikleri sayesinde Unesco Dünya Mirası Aday Listesi’ne girebilmiştir.

Göreve geldiğimizden beri alanın korunması konusunda bölgede çalışmalar yürütmekte ve çalışmalar hakkında tüm kurum/kuruluş ve meslek odalarıyla görüşmeler yapmaktayız. Bu çalışmaların sonuçlarını da ilerleyen süreçte kamuoyuyla paylaşacağız.

Son zamanlarda Kemeraltı ve Basmane bölgelerinde yaşanan yangınlar ve izinsiz uygulamalar bölgenin korunması ve yaşatılması açısından büyük bir risk taşımaktadır. 2863 sayılı Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 9. maddesi gereği korunması gereken alanda izinsiz inşai ve fiziki müdahalede bulunulamayacağı gibi, yine bu kanun kapsamında onaylanmış Kemeraltı Koruma Amaçlı İmar Planı kullanım kararlarına aykırı herhangi bir uygulamaya da izin verilemeyeceği açıktır.

Ayrıca 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununda; tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile izin alınmaksızın inşaî ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılmakta olup, korunması gereken Kemeraltı ve Basmane bölgesindeki herhangi bir izinsiz uygulamaya yönelik olarak, mevzuat kapsamında her türlü iş ve işlemin  gerçekleştirildiğinin de bilinmesini isteriz.

Sevgili İzmirliler,

Göz bebeğimiz Kemeraltı ve Basmane bölgelerinin korunması ve yaşatılması konusunda yaşanabilecek olumsuzluklara karşı sorumluluklarımızın ve gücümüzün farkındayız. Sizlerin de bu alanın korunması ve yaşatılması için yapılacak izinsiz uygulamalara sessiz kalmayacağını biliyor ve desteğinizi bekliyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

İlginizi çekebilir: Konak Belediyesi’nden ‘Kemeraltı’ uyarısı: İzin verilmeyecek!

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP