DOLAR 32,7912 -0.04%
EURO 35,3277 0.41%
ALTIN 2.444,16-0,24
BITCOIN 20677193,99%
İzmir
31°

AÇIK

üst menü altı
Küresel Piyasaların Gözü ABD Enflasyonunda

Küresel Piyasaların Gözü ABD Enflasyonunda

Küresel piyasalar, ABD'deki enflasyon trendinin yavaşlaması ve yatırımcıların beklediği ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı ve Powell'ın açıklamaları üzerinde yoğunlaşmış durumda.

ABONE OL
13 Aralık 2023 10:06
Küresel Piyasaların Gözü ABD Enflasyonunda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Küresel piyasalar, ABD’deki enflasyon trendinin yavaşlaması ve yatırımcıların beklediği ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı ve Powell’ın açıklamaları üzerinde yoğunlaşmış durumda.

ABD’de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), kasımda aylık bazda beklentilerin aksine yüzde 0,1 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 3,1’lik artışla öngörülerle uyumlu bir seviyede kaldı. Bu, yıllık enflasyonun 5 ayın en düşük seviyesine gerilemesi anlamına geliyor.

Enerji ve gıda fiyatları hariç tutularak hesaplanan çekirdek TÜFE ise kasımda aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 4 artışla beklentileri karşıladı. Ancak çekirdek enflasyon, yıllık bazda 2 yılın en düşük seviyesinde seyretmeye devam ediyor.

FED BEKLENİYOR

Fed’in faiz kararı öncesinde, para piyasalarında ilgi çekici bir tablo beliriyor. Mart ayında faiz indirimi olasılığı yüzde 45, mayıs ayı içinse bu olasılık yüzde 75’e ulaşmış durumda.

Analistler, Fed’in bugünkü toplantısında politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutacağını öngörüyor. Ancak dikkatler, Fed Başkanı Powell’ın gelecek döneme dair ipuçlarını verecek sözlerine çevrilmiş durumda.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, enflasyonun anlamlı bir şekilde düştüğünü ve Fed’in hedefine ulaşmasına engel bir sebep görmediğini ifade etti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ise küresel finans kuruluşlarının genel görünümünün yüksek faizlere adapte olmalarıyla nötr olduğunu ancak ABD ve Çin’de bankacılık sektörünün görünümünde kötüleşme olduğunu bildirdi.

ABD’de bütçe açığının artışı ve VIX Endeksi’nin dört yılın en düşük seviyesine gerilemesi de dikkat çekiyor. Ayrıca, bugün açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri de önem taşıyor.

Tüm bu gelişmelerle birlikte, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,2 seviyesinde seyrederken, dolar endeksi ise 103,9 seviyesinde dengede görünüyor.

ALTIN VE PETROLDEKİ DÜŞÜŞ, ARJANTİN’DE DEVALÜASYON VE ŞİRKET HİSSELERİNDE DEĞER KAYIPLARI

Altın, dördüncü işlem gününde üst üste düşüş eğilimini sürdürerek yüzde 0,1’lik bir azalışla 1978 dolara geriledi.

Petroldeki güçlü arz işaretlerinin artması, Brent petrolün varil fiyatını dün yüzde 3,6 düşürerek son 6 ayın en düşük seviyesine çekti. Şu an ise önceki kapanışın yüzde 0,3 altında, 73,3 dolardan işlem görüyor.

Arjantin’de uzun süredir devam eden ekonomik krizle mücadele kapsamında hükümet, Arjantin pesosunu dolar karşısında yüzde 50’den fazla devalüe edeceğini ve kamu harcamalarını kısıtlayacağını duyurdu.

Aynı zamanda yazılım şirketi Oracle’ın hisseleri, beklenenden düşük gelirlerle yüzde 12’nin üzerinde değer kaybetti. Petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Exxon Mobil ve Chevron hisseleri de yüzde 1’in üzerinde geriledi.

Altın ve petroldeki dalgalanmaların yanı sıra Arjantin’deki devalüasyon adımı ve şirket hisselerindeki kayıplar, küresel piyasalarda dikkatle takip edilen önemli gelişmeler olarak öne çıkıyor.

ABD’DE ARTIŞ, AVRUPA’DA VERİ ODAKLI DEĞERLENDİRME

Dün New York Borsası’nda Nasdaq endeksi yüzde 0,70, S&P 500 endeksi yüzde 0,46 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,48 artış kaydederek pozitif bir seyir izledi. ABD’de endeks vadeli kontratlar da yeni güne pozitif bir başlangıç yaptı.

Avrupa’da ise dünkü görüntü negatif olsa da bugün, bölge genelinde yoğun veri gündemi yatırımcıların odak noktasına yerleşti.

Almanya’da açıklanan ZEW Ekonomik Güven Endeksi, ECB’nin orta vadede faiz oranlarını düşüreceğine dair artan beklentilerle aralıkta tahminleri aşarak 12,8’e yükseldi. Aynı zamanda Avro Bölgesi’nde de 20,3’e yükselen bu endeksler, ekonomik aktiviteye ilişkin olumlu sinyaller verdi.

ABD’deki artış eğilimi ve Avrupa’da gelişen olumlu veriler, küresel piyasaların iki farklı odak noktası olarak dikkat çekiyor.

ALMANYA’DA DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ, AB’NİN UKRAYNA PLANI VE KONUT PİYASALARINDA ÖNGÖRÜLER

Almanya’da makine mühendisliği üretiminde öngörülen düşüş, Avrupa ekonomisi üzerindeki gelişmeleri belirginleştiriyor. Alman Mühendisler Derneği (VDMA), bu yıl için yüzde 1, gelecek yıl içinse yüzde 4’lük bir düşüş beklentisiyle ilgili açıklamalarını duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ukrayna’nın yeniden inşası için önemli bir adım attı. Rus varlıklarının dondurulmasından elde edilen gelirlerin farklı bir hesaba aktarılmasını öngören bir plan hazırlandı.

Aynı zamanda Fitch Ratings’ın raporu, Avrupa’daki konut piyasaları için 2024’te ılımlı bir fiyat artışı öngörüsünü dile getirdi.

Dünkü endekslerdeki değer kayıplarıyla birlikte, Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne pozitif bir seyirle başladı. Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,02, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,28, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,11 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,03’lük düşüşler yaşadı.

Avrupa’da görülen bu ekonomik gelişmeler, bölgedeki dengeleri şekillendiren önemli unsurlar olarak öne çıkıyor. Özellikle Almanya’daki mühendislik sektöründeki düşüş beklentisi ve AB’nin Ukrayna için hazırladığı plan, yakından takip edilen konular arasında yer alıyor.

ASYA EMLAK SEKTÖRÜ DÜŞÜŞTE, ÇİN POLİTİKALARINDA BELİRSİZLİK

Asya piyasalarında yeni günde, Japonya hariç olmak üzere genel bir negatif seyir gözlendi. Özellikle Çin ve Hong Kong’da emlak sektöründeki düşüş, piyasalardaki önemli bir gelişme olarak öne çıktı.

Çin hükümetinin, ekonominin hangi alanlarını destekleyeceğine dair belirsizlik devam ederken, analistler hükümetin öncelikli olarak sanayi politikalarına yönelebileceğini belirtiyor.

Japonya’da Nikkei 225 endeksi kapanışa doğru yüzde 0,4’lük bir artış kaydederken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,8, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,8 değer kaybetti.

BORSA İSTANBUL’DA DALGALI SEYİR: DOLAR VE PİYASA BEKLENTİLERİ GÖZLEM ALTINDA

Dün Borsa İstanbul’da yaşanan dalgalı seyir sonrasında BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,26 değer kazancıyla 7.748,85 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dünkü yatay seyrin ardından günü 28,9958 seviyesinden kapattı. Bugün ise bankalararası piyasanın açılışında 29,0490 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde perakende satışlar verisine, yurt dışında ise İngiltere’de sanayi üretimi, GSYH verilerine ve Avro Bölgesi’nde sanayi üretimine odaklanacaklarını belirtti. Ayrıca, ABD’de Fed’in faiz kararı ve Powell’ın açıklamaları ile ÜFE verilerinin de takip edileceğini vurguladılar.

Teknik olarak, BIST 100 endeksinde direnç seviyelerinin 7.760 ve 7.860, destek seviyelerinin ise 7.660 ve 7.590 olduğunu belirten analistler, piyasanın bu veriler ışığında şekillenebileceğini ifade etti. Bu gelişmelerin yanı sıra doların seyri ve piyasalardaki bekleyişler de yakından izleniyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ekim ayı perakende satışlar

10.00 İngiltere, ekim ayı GSYİH, sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi

13.00 Avro Bölgesi, ekim ayı sanayi üretimi

16.30 ABD, kasım ayı ÜFE

17.00 Almanya, ekim ayı ödemeler dengesi

22.00 ABD, Fed’in aralık ayı faiz kararı

22.30 Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP