Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Mabel Matiz için üç yıla kadar hapis istendi

Şarkıcı Mabel Matiz (asıl adı Fatih Karaca) için ‘Perperişan’ adlı şarkısı nedeniyle altı aydan üç yıla kadar hapis cezası istendi. Savcılık, şarkıcının savunmasını inandırıcı bulmadı.

Şarkıcı Mabel Matiz (asıl adı Fatih Karaca) için ‘Perperişan’ adlı

Söz konusu şarkı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın talebiyle 18 Eylül’de erişime engellenmiş, peşinden İçişleri Bakanlığı, Matiz hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Aile bakanlığı, Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne verdiği dilekçede ‘şarkının içeriğinin aile kurumuna zarar verebileceğini, çocukların ve gençlerin zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebileceğini, kamu düzenini bozup toplumda infiale yol açabileceğini’ öne sürmüştü.

Mabel’se yorumları ‘kasıtlı ve ‘artniyetli’ bulmuştu.

Hakkında İstanbul başsavcılığınca ‘müstehcenlik’ iddiasıyla soruşturma başlatılan şarkıcı, 22 Eylül’de savcılığa ifade vermişti.

Soruşturma tamam: Jet iddianame

Soruşturma tamamlandı ve Mabel hakkında iddianame hazırlandı.

İddianamede şarkıcının ‘müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek’ suçlamasıyla altı aydan üç yıla kadar hapsi istendi.

Şarkıda erotik çağrışım varmış, çocuklara zarar veriyormuş

Anadolu Ajansı’nın aktardığı iddianamede özetle şöyle denmiş:

“Karaca’ya ait ‘Perperişan’ isimli şarkının sözlerinin cinsel arzuyu dolaylı yoldan tahrik edici, bedensel ve ruhsal metaforlarla erotik çağrışımlar oluşturuyor Cinsel birleşmeye yönelik betimlemeler yapıldı. Bu betimleme ve sözler herkes tarafından kolayca anlaşılabiliyor.

Şarkı şüphelinin rızası ve onayı doğrultusunda sosyal medyada aleni bir şekilde paylaşılarak umuma açık bir şekilde yayınlandı. Dijital platform üzerinden yapılan yayınlara herhangi bir yaş sınırlaması da uygulanmadı, bu sebeple kamu düzeni ve çocukların korunması açısından tehlike arz ediyor.

Çocukların erişebileceği platformlarda yayınlamış olması da şüpheli Karaca’nın üzerine atılı suçun nitelikli haline de sebebiyet verdi.

Her ne kadar şüpheli ifadesinde üzerine atılı suçlamayı kabul etmeyip ‘Diyo şeytan üstüne atla da sal kuşu hanesine’ sözüyle ‘sevdiği kişinin evine haber yollamak’ anlamında kullandığını söylemişse de, şarkının tamamına ve özellikle de bu iki cümlenin anlam bütünlüğüne bakıldığında şüphelinin savunmasını karşılamıyor.”

Mabel Matiz savcılık ifadesinde ne demişti?

Mabel savcılıktaki ifadesi şöyleydi:

* Şarkıyı sosyal medya hesaplarımdan ekibimle birlikte yayınladık. Bu şarkının içerisinde yer alan sözlerde herhangi bir şekilde müstehcenlik içeren bir kasıt ya da amaç yer vermedim. Ben bu şarkıyı sadece 8 Eylül 2025 tarihinde bir kez söyledim.

* Bu sözlerimin yanlış anlaşılmasından sonra bu sözlerime hiçbir konserimde yer vermedim. Bir Fransız grubu bu şarkının bestesini hazırlayarak Türk Halk Müziği sözleri ile kendi albümleri için benden bir şarkı yazılmasını istediler. Bunun üzerine bu şarkı yazıldı.

* Bu şarkıyı yazmamda özel bir amaç yoktur. Diğer şarkılarımın içeriklerini hangi amaç için yazıyorsam bu şarkıyı da o amaç için yazdım.

* Benim müziğimin amacı insanları tetiklemek ya da insanlarda negatif yönlendirmek değil aksine insanları birleştirmek, iyi duygular uyandırmaktır.

* Şarkımın içeriğinde yer alan “Cici toy bebe” sevdiğinin sevdiği kişi için kullanılan, daha ham bir birey anlamında tercih edilmiştir. “Diyo şeytan üstüne atla, sal kuşu hanesine” sözleriyle ise ‘evine haber yollamak’ anlamını kastettim. Amacım kesinlikle suç işlemek değildi.

* Bu şarkı bir buçuk yıl önce kaydedilmiştir ve binlerce insan tarafından dinlenmiştir. Şarkıyı yazarken böyle bir etki yaratacağını tahmin etmedim. Eğer yayınlamadan önce dinlettiğim insanlardan bu yönde en ufak bir yorum duysaydım, şarkıyı hemen kaldırırdım. Bu konularda çok hassas bir insanım.

* Negatif duygular uyandıracağını düşündüğüm eserlerde gerekli inisiyatifi alıp müdahalede bulunuyor ve kelime değişikliklerine gidiyorum.

* Örneğin ‘Dam Üstüne Çul Serer’ türküsünde yer alan “Küçükten yar sevene cennete gönderseler” ibaresini “Güzelden yar sevene cennete gönderseler” şeklinde değiştirerek konserlerimde söylüyorum.

* Bu konularda hassasiyetim yüksektir. Bu konsere ilişkin görüntüleri dosyaya sunacağım. Pişmanım. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum.

‘Perperişan’ şarkısının sözleri

Erişime engellenen şarkının sözleri şöyleydi:

Canıma yetti belalı bekarlık

Yanmalı hangisine?

Ne yapıp etmeli, oğlanı sormalı

Bir koşu annesine

O bana gelmeli, tadıma varmalı

O cici toy bebe onun nesine?

Diyo’ şeytan “üstüne atla da sal kuşu hanesine”

Yanıma yatmalı

Canım ister soysunlar beni

Onla bi’ yastığa koysunlar

Perperişan bulsunlar beni

İster çarmıha gersinler

Hani ikimiz bi’ gömlekte

Kalmaz bu muallakta

Kara sevdam, dönmek yok

İsterse topa koysunlar

Demokrat Gündem