DEMOKRAT GÜNDEM-Doğal taş sektöründe dünyanın en önemli buluşmalarından olan MARBLE İZMİR – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 9- 12 Nisan 2025 tarihlerinde kapılarını 30. kez açtı.
Binlerce doğal taşın ve özel taş makinelerinin sergileneceği, sektörün önemli isimlerinin katılacağı etkinlikleriyle merakla beklenen 30. Marble İzmir Fuarı, Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen sektör profesyonellerinin fuarizmir’de gerçekleştireceği ticari görüşmelerle İzmir ve ülke ekonomisine katkı sağlaması bekleniyor.
Fuarın açılışına sektör temsilcilerinin yanı sıra siyasi parti liderleri ve iş dünyasının önemli isimleri katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ev sahipliğinde gerçekleşen törene; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Ülkü Doğan, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkan Yardımcısı Metin Çekiç, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, fuarın açılış konuşmasında Marble İzmir’in sektör için önemine dikkat çekti.
“BU FUAR 30 YILDIR YAPILIYOR AMA YETERİNCE ANLAŞILMIŞ DEĞİL”
Başkan Cemil Tugay, fuarın değerinin yeterince anlaşılmadığını belirterek, “Bu fuar 30 yıldır yapılıyor ama sektör dışındaki insanlar tarafından yeterince anlaşılmış değil. Oysa burada Türkiye’nin ihracatı için çok değerli bir organizasyon var. Dünyanın doğal taş kaynaklarının üçte birine sahip olan bir ülkenin, bu zenginliğini dünyaya tanıtmasında bu fuarın çok büyük rolü var” dedi.

“BU FUARI DAHA İYİ TANIMAYA ÇALIŞMAMIZ LAZIM”
“İzBB Başkanı olarak İZFAŞ ailesi ile birlikte ülkenin en önemli fuarlarından birine ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyuyorum. Arkadaşlarımız aylardır değerli başkanlar ile bir araya gelerek fuarın en iyi şekilde yapılması için çaba gösterdiler. 30 yıldır yapılan bu fuar sektör temsilcileri dışında değeri yeterince anlaşılmamış bir fuar. İzmir ve Türkiye için değeri, ülkemizin ihracatı için lokomotif sektörlerinden olmasının değeri tam anlatılamamış durumda. Dışarıdaki insanlar burada ne kadar önemli bir organizasyon gerçekleştiğini fark edemiyorlar. Bizim bu fuarı daha iyi tanımaya çalışmamız lazım” diyen Cemil Tugay, konuşmasında, şunları ifade etti:
“TÜM DİNAMİKLERİMİZLE ÇOK DAHA FAZLA ÇALIŞMALIYIZ”
“Ben de Belediye Başkanı olduktan sonra bilgilere detaylı ulaştıkça anlıyorum ki dünyanın doğal taş kaynaklarının 3’de 1’ine sahip olan ülke olarak ülkemizin çok daha sahiplenmesi gereken bir sektör. Bu nedenle bu fuarın anlamı çok büyük.

İzmir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün iktisat Kongresini yaparak ticari anlamda özel görevler verdiği bir şehir. İEF sonrasında İzmir’de yapılmaya başlandı. O dönemden bu döneme ülkemizin ihracatta ve ticarette dışarıya açılan penceresi İzmir. Bu görevi yerine getirmek için şehir olarak tüm dinamiklerimiz ile çok daha fazla çalışmalıyız. Bu çok değerli fuar alanında gerçekleşen fuarların başarılı geçmesi için kiminle nasıl bir ilişki kurmamız, iletişim içinde olmamız gerekiyorsa onu da yapmalıyız” ifadelerini kullandı.
“BU KADAR DEĞERLİ BİR FUAR OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”
Başkan Tugay, Marble İzmir Fuarı’nın dünya çapında marka olabilecek potansiyelde olduğuna vurgu yaparak, fuara herkesin sahip çıkması gerektiğini, “Türkiye’nin doğal taşları zaten kendiliğinden dünyanın markası. Eşi benzeri olmayan taşlarımız var ama hak ettikleri değeri bulmuş değiller. Bu fuara herkes sahip çıkmalı. İnşallah bu fuarın 100’üncüsü de yapılsın. Türkiye’de bu kadar değerli bir fuar olduğunu düşünmüyorum” sözleriyle ifade etti.
“ANLAMSIZ TARTIŞMALARA GİRMEDEN İŞBİRLİĞİ YAPMAMIZ GEREKİYOR”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, konuşmasının devamında, “Sorunları birbirimizi anlayabilecek şekilde konuşabilirsek her türlü siyasi çıkarın üstüne çıkarak ülke menfaatini her şeyin üstünde atarak birlik ve beraberlik içinde çalışabilirsek her şeyi daha iyi hale getirebiliriz. Siyasetin durumu zaten ülkemizi geliştirmek insanların refahını artırtmak değil mi? Bunu getirtmek için çalışan kim varsa hangi siyasette yakın olduğuna bakmadan, anlamsız saçma sapan tartışmalar içine girmeden, bu milletine ve ülkenin daha iyi noktalara gelmesi için çalışıp işbirliği yapmamız gerekiyor.
“DESTEK OLACAĞIZ Kİ İNSANLAR İŞ BULSUN, ÜLKEYE PARA GİRSİN”
Her türlü sıfatım ile benim çizdiğim çerçeve bu. Dünyada ekonomi bu kadar sıkıntılıyken, ihracatla ilgili herkesin bağır bağır bağırdığı kur politikası başta olmak üzere ihracatı destekleyen her türlü adımın atılmasının bu kadar zor olduğu bu günlerde ülkemiz menfaatini en üstte tutarak bütüncül bakarak sektör temsilcilerine destek olmalıyız. Destek olacağız ki insanlar iş bulsun, ülkeye para girsin. Yatırım için yürekten çaba gösteren pek çok insanı tanıyorum. Ancak içim acıyor. Biz bir şey yapmak istiyoruz diyorlar ancak ne yazık ki istedikleri desteği göremiyorlar. Bir yerlerde hata yaptığımız çok açık.
“TÜRKİYE’NİN DOĞAL TAŞLARI ZATEN DÜNYANIN MARKASI”
Türkiye fakir inşaların değil insani şartlarda yaşayan insanların ülkesi olması lazım. Türkiye’nin doğal taşları zaten kendiliğinden dünyanın markası. Eşi benzeri olmayan şeyler. Hak ettikleri değeri bulmuş değildir. Birinci nedeni biz pazarlamayı bilmiyoruz, ikinci nedeni işlenmesi ile ilgili sorun var. Bu fuara herkes sahip çıkmak zorunda. İnşallah bu fuarının 100’üncüsü de yapılsın. Türkiye’de bu kadar değerli bir fuar olduğunu düşünmüyorum. Zor şartlar olduğu için biraz sıkıntı var ama umarım ki beklenen satışların üstüne çıkılır. Bunun olacağına yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.
MARBLE SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİ BİRARAYA GETİRİYOR
Marble İzmir Fuarı, yıllardır sektör temsilcilerinin buluştuğu, yeni iş birliklerinin kurulduğu ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayan en önemli organizasyonlardan biri olarak öne çıkıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ’ın koordinasyonunda hazırlanan fuarda bu yıl da birbirinden değerli doğal taşlar, yeni teknolojiler ve tasarımlar sergileniyor.
MARBLE İZMİR FUARI HAKKINDA
Marble İzmir Fuarı, 30. yılına özel etkinliklerle de ziyaretçilerini memnun edecek. Fuarın ilk günü A Fuaye alanında 16.30’da genç yeteneklerin tasarımlarının işlenmiş doğal taş ürünlerine dönüştüğü 7. Uluslararası Değişik Doğaltaş Tasarım Yarışması Ödül Töreni gerçekleşecek.
FUAYE ALANINDA SERGİLENECEK
Mermer Fuarı’nın ikinci günü (10 Nisan 2025) ise Doç. Dr. Gültekin Coşkun’un konuşmacı olduğu ‘Zemin Kaplaması Olarak Kullanılan Doğal Taşların Kayma Direncinin Belirlenmesi’ söyleşisi B Hol Etkinlik Sahnesi’nde 11.30-12.30 arasında gerçekleşecek.

Aynı gün Etkinlik Sahnesi, 14.00-14.45 saatleri arasında Prof. Dr. Alper Baba ve Prof. Dr. Hülya Yüceer’in konuşmacı olarak katıldığı “Karaburun Yarımadasının Kalkınmasında Jeolojik Miras ve Jeorota’nın Önemi” konulu söyleşiye ev sahipliği yapacak.
Fuarın ikinci gününde iki önemli söyleşi daha yapılacak. B Seminer Salonu’nda 14.00-15.00 arasında Funda Bekişoğlu – İMİB, Efe Nalbantoğlu – EMİB, Ahmet Tekin’in BAİB, konuşmacı olduğu Korhan Nejat Bozkurt’un moderatörlüğünü yaptığı ‘Taşın Anavatanından Dünyaya: Turkish Stones’un Başarı Hikâyesi’ konulu söyleşi düzenlenecek.

B Hol Etkinlik Sahnesi’nde ise saat 15.00 -15.45 arasında Prof. Dr. Faruk Çalapkulu’nun konuşmacı olduğu güncel bir konu olan ‘ABD’nin Yeni Vergi Hamlesi: Doğaltaş Sektörleri İçin Fırsat mı, Tehdit mi?’konulu söyleşi yapılacak.
Marble İzmir Fuarı’nın üçüncü gününde (11 Nisan 2025) Dr. Öğr. Üyesi Mimar Aydın Apaydın’ın anlatımıyla ‘Mermer Çamur Atıklarının Yapı Malzemesi Üretiminde Kullanılması’ konulu söyleşi B Hol Etkinlik Sahnesi’nde saat: 11.30 -12.30 arasında yapılacak.
Saat: 15.00-15.45 arasında ise ‘Nitelikli Mermercilik Elemanları Yetiştirilmesi Yönünde; AB Uyumlu Milli Eğitim Bakanlığı Meslek Edindirme Kursları’ konusunu İnşaat Teknik Öğretmeni Ali Pancarcı anlatacak.
MARBLE İZMİR ATÖLYELERE DE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
Marble İzmir, fuar süresince çeşitli atölyelere de ev sahipliği yapacak. 10-11 Nisan 2025 tarihinde saat 10.30 – 17.30 arasında B Hol Etkinlik Alanı’nda sanatçı Bahar Sili ile Rölyef Atölyesi gerçekleşecek.
10.30 – 12.30 arasında Heykel Atölyesi ve 14.00 – 17.00 arasında, İnteraktif Mozaik Deneyimi Eğitmen Melike Ülker Erkan tarafından düzenlenecek. Atölye katılımları sınırlı kontenjanlı olacak ve kayıtlar marble.izfas.com.tr web sitesinden ücretsiz olarak yapılacak.
İlginizi çekebilir: İklim direncinde öncü kent: İzmir’in CLIMAAX Projesi başladı