DOLAR 32,5920 0.35%
EURO 34,7589 -0.03%
ALTIN 2.496,010,48
BITCOIN 20257491,25%
İzmir
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Marttan sonra büyük savaş riski!

Marttan sonra büyük savaş riski!

ABONE OL
29 Ocak 2023 08:49
Marttan sonra büyük savaş riski!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali birinci yılına yaklaşırken Almanya ve ABD’nin Kiev yönetimine tank sevkiyatı uzmanları endişelendirdi. 150 tankla savaşın kaderinin değişmeyeceğini belirten uzmanlar “Ancak Polonya ve Baltık ülkeleri üzerinden dünya savaşına evrilebilir” uyarısı yaptı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimiyle başlayan savaşta binlerce insan yaşamını yitirirken, iki ülke arasındaki çatışmaların Mart’tan sonra şiddetlenerek başka ülkelere sıçrayabileceği gündeme geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Leopard 2 tanklarının Ukrayna’ya gönderilmesine onay vermesinden sonra,

ABD Başkanı Joe Biden’ın, Ukrayna’ya 31 adet M1 Abrams tipi tank ve sekiz adet M88 tank kurtarma aracı göndereceklerini açıklaması Rusya’da tepki doğurdu. Kremlin tarafından yapılan açıklamada ise, “ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin Ukrayna’ya tank dahil silah sevkiyatını çatışmaya doğrudan müdahil olma şeklinde değerlendiriyoruz” ifadesi kullanılırken, gelişmeleri Milliyet’e değerlendiren uzmanlar ise Mart’tan sonra savaşın Polonya başta olmak üzere Avrupa’ya sıçrama riski olduğuna dikkat çekerek, “Endişeliyiz” açıklamasında bulundular.

Maltepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Prof. Dr. Hasan Ünal, savaş sahasında Ruslar’ın köşeye sıkıştığına dair bir emare olmadığına değinirken, “Ukrayna’ya gönderilecek toplam tank sayısı 150 olarak tahmin ediliyor. Ruslar’ın elinde ise 5 binden fazla gelişmiş özelliklere sahip tank var.

Dolayısıyla 150 tank ile savaşın kaderinin değişeceğini düşünmek Batı açısından fazlaca iyimser bir düşünce. Rus birliklerin, Ukrayna’nın sıkı savunma yaptığı bölgelerde ilerleme kaydettiklerini de takip ediyoruz. Ukrayna’nın yüz binden fazla askerini kaybettiği savaşta Rusya’nın temel hedefi, Ukrayna’yı tarafsız bir ülkeye dönüştürüp, Baltık ülkeleri, Polonya ve Romanya’ya, ABD silah sistemlerinin yerleştirilmesinin önüne geçmek” dedi.

ABD yönetiminin ABD’li silah şirketlerinin etkisinde olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Ünal, “ABD yönetimi, hem ekonomik getirisi, hem de Avrupa’yı kendisine daha da bağımlı hale getirdiği savaşın uzamasından yana. ABD Başkanı Biden, bir yıl önce Ukrayna’ya tank gönderilmesini 3. Dünya Savaşı’nın fitili olarak yorumlamıştı. Ne oldu da, Ukrayna’ya tank sevkiyatına karar kıldı” diye konuştu.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP