Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

MİT TIR’larının durdurulması davası: Yargıtay’dan karar çıktı

Adana ve Hatay’da gerçekleşen MİT tırlarının durdurulması olayıyla ilgili olarak

Adana ve Hatay’da gerçekleşen MİT tırlarının durdurulması olayıyla ilgili olarak düzenlenen davada, 22 sanığın hapis cezaları Yargıtay tarafından onaylandı, ancak 5 kişi hakkındaki karar bozuldu.

Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 30 Ekim 2020 tarihinde verilen kararın temyiz incelemesi, Adana Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından tamamlandıktan sonra Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderildi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, yapılan inceleme sonucunda kararını açıkladı. Kararda, 22 sanıkla ilgili olarak yargılama sürecinin usulüne uygun yapıldığı, delillerin kanuna uygun bir şekilde elde edildiği, iddia ve savunmaların özlerinin değiştirilmeden tartışıldığı ve kararın vicdani kanıya dayandığı ifade edildi.

Kararda, delillerin hukuken geçerli ve elverişli olduğu, ceza miktarının yasal gerekçeye dayandığı belirtildi. Ayrıca, suçların doğru bir şekilde nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu vurgulandı. Temyiz dilekçelerinde ileri sürülen nedenlerin yerinde görülmediği için temyiz itirazlarının reddedildiği ve mahkumiyet kararlarının onandığı ifade edildi.

Ancak Yargıtay, 5 kişi hakkındaki hapis cezalarını bozdu. Eski jandarma kurmay albay Ömer Arık, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Hasan Bektaş ve Mustafa İlhan ise “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” suçundan 15 yıl, Mehmet Cevher Koyuncu ve Süleyman Gürbüz ise 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay, bu kişilerle ilgili hükümde “suç vasfında düşülen yanılgı” olduğunu belirterek kararı bozdu.

Yargıtay’ın Ömer Arık ile ilgili kararında, “Sanığın eylemlerinin ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmeye yardım’ suçunu oluşturacağı gözetilmeden suç vasfında düşülen yanılgı sonucu karar verildi.

Hasan Bektaş, Mustafa İlhan, Mehmet Cevher Koyuncu ve Süleyman Gürbüz’e ilişkin kararda ise “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” suçundan verilen cezaların da yanılgı sonucu düşülen suç vasfıyla ilgili olduğu belirtildi. Sanıkların örgüt içindeki görev ve sorumlulukları dikkate alındığında, eylemlerinin “silahlı terör örgütüne üye olma” suçunu oluşturacağı değerlendirildi ve mahkumiyet kararı bozuldu.

5 KİŞİ YENİDEN YARGLANACAK

Yargıtay’ın bozma kararının ardından, Ömer Arık, Hasan Bektaş, Mustafa İlhan, Mehmet Cevher Koyuncu ve Süleyman Gürbüz’ün tutukluluk durumları devam etti. Bozma kararı sonrasında, 5 kişinin yeniden yargılanması için dosya Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecektir.

Demokrat Gündem