Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Motorinde kara cuma: Rekor zam kapıda

Mazot 83 TL mi olacak? Hazine’nin feragat edeceği vergi kalmadı, akaryakıtta savaş maliyeti vatandaşa yüklendi.

Mazot 83 TL mi olacak? Hazine'nin feragat edeceği vergi kalmadı,

Enerji kulislerinden sızan son bilgilere göre; Cuma günü motorin litre fiyatına tek kalemde 5 lira 37 kuruş zam yapılması bekleniyor.

Bu artışla birlikte motorin fiyatları birçok ilde 60 TL barajını aşarak 65 TL seviyelerine dayanacak. Zam haberinin asıl çarpıcı tarafı ise, hükümetin fiyatları dizginlemek için kullandığı Eşel Mobil sisteminde ÖTV payının sıfırlanmış olması. Artık küresel piyasalardaki her artış, doğrudan vatandaşın pompasına yansıyacak.

YAVUZYILMAZ UYARMIŞTI: “ÖTV SIFIRLANDI”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, 15 Mart’ta yaptığı teknik analizle bugünkü tabloyu günler öncesinden haber vermişti. Yavuzyılmaz, motorin fiyatındaki ÖTV payının sadece 0,48 TL kaldığını belirterek, “ÖTV kalmadığı için Eşel Mobil sistemi devre dışı kalmıştır. Bu aşamadan sonra yapılacak tüm zamlar doğrudan pompa fiyatına yansıyacak” uyarısında bulunmuştu.

BAKAN ŞİMŞEK’TEN “SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL” İTİRAFI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün yaptığı açıklamada sistemin bütçe üzerindeki ağır yüküne dikkat çekerek acı tabloyu paylaştı. Şimşek, “Sistemi uygulamasaydı mazot bugün 83,10 TL olacaktı. Ancak bu durum sürdürülebilir değil” diyerek zamların kapıda olduğunun sinyalini vermişti. Körfez’de patlak veren savaşın petrol fiyatlarını %40 artırması, 2021’den sonra raftan indirilen bu formülü işlevsiz bıraktı.

ZİNCİRLEME ETKİ: ENFLASYON BASKISI ARTACAK

Uzmanlar, motorindeki bu sert yükselişin lojistik maliyetlerini tetikleyerek başta gıda olmak üzere tüm temel tüketim ürünlerinde yeni bir zam dalgası yaratacağı konusunda hemfikir. Cari açık endişelerinin arttığı bu dönemde, akaryakıttaki “vergi kalkanının” kalkması mutfaktaki yangını daha da büyütecek gibi görünüyor.

Motorinde kara cuma: Rekor zam kapıda
Demokrat Gündem