Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Okul çantası asgari ücretin yarısına dayandı

Okulların açılmasına sayılı günler kala veliler, artan kırtasiye ve servis ücretleri nedeniyle zor günler yaşıyor. Bir öğrencinin okula başlama maliyeti 6 bin 500 TL’den başlarken, kaliteli ürünlerde fiyat 12 bin TL’yi buluyor.

Okulların açılmasına sayılı günler kala veliler, artan kırtasiye ve servis

Okulların açılmasına iki hafta kala veliler, artan eğitim masraflarıyla karşı karşıya. Kırtasiye ürünlerinden okul servislerine kadar her şeye gelen zamlar, aile bütçesini zorluyor.

Geçtiğimiz yıl ortalama 3 bin 500 TL’ye dolan okul çantası, bu yıl 6 bin 500 TL’den başlıyor; kaliteli ürünler tercih edildiğinde ise maliyet 12 bin TL’ye kadar çıkıyor.

İstanbul’da yaptığımız piyasa araştırmasına göre, bir öğrencinin okula başlama maliyeti velilerin bütçesini ciddi şekilde sarsıyor.

Toptancıdan alışveriş yapıldığında en ucuz okul çantası 2 bin 627 TL’ye dolarken, kaliteli ürünler tercih edildiğinde fiyat 8 bin 13 TL’ye ulaşıyor. Uzmanlar, okulların açılacağı hafta fiyatların daha da artacağını belirtiyor.

Kırtasiye fiyatları 12 bin TL’ye dayandı

Avcılar Cihangir Mahallesi’ndeki bir kırtasiyede hazırlanan sepet, en ucuz ürünlerle bile 6 bin 555 TL’ye doldu. Aynı kırtasiyede kaliteli ürünler tercih edildiğinde fiyat 12 bin 180 TL’ye, yani asgari ücretin yarısına yaklaşıyor.

Denizköşkler Mahallesi’nde bulunan bir başka kırtasiyede ise daha kısa bir alışveriş listesi için en düşük fiyat 4 bin 562 TL olarak hesaplandı. Kaliteli ürünlerin tercih edilmesi durumunda bu tutar 9 bin 872 TL’ye çıkıyor.

Servis ve kırtasiye velileri zorluyor

Beyoğlu’nda bulunan bir kırtasiyede 12 kalem ürünlük eksik bir liste en düşük 4 bin 96 TL, kaliteli ürünlerle ise 6 bin 554 TL’ye tamamlanıyor. Buna okul üniforması dahil değil.

Kırtasiye masraflarına ek olarak servis ücretlerindeki artış da velilerin bütçesini zorluyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de servis fiyatları geçen yıla oranla yüzde 50’ye varan artışlar gösteriyor. Artan kiralar ve yüksek yaşam maliyetleriyle birleşince, veliler okullar açılmadan ciddi bir borç yükü altına giriyor.

Demokrat Gündem