Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Ortadoğu’da diplomasi hamlesi: Trump’tan İran’a 5 günlük mühlet

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen müzakerelerin “verimli” geçtiğini belirterek, Hürmüz Boğazı krizi nedeniyle planlanan enerji santralleri saldırılarını 5 gün süreyle ertelediğini duyurdu.

Dünyanın nefesini tutarak izlediği süreçte, diplomasinin sesi silah seslerinin önüne geçti.

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen müzakerelerin "verimli" geçtiğini

Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasıyla tırmanan ABD-İran geriliminde bugün flaş bir geri adım geldi.

Hafta sonu İran’a “Boğazı açın” diyerek 48 saat süre tanıyan ve aksi halde ülkenin enerji altyapısını vurmakla tehdit eden ABD Başkanı Donald Trump, askeri operasyonun askıya alındığını ilan etti.

ABD SALDIRILARI 5 GÜN SÜRE İLE ERTELEDİ

Kararını kendisine ait Truth Social platformu üzerinden duyuran Trump, son 48 saat içinde İran tarafıyla yürütülen temaslardan memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Trump, Orta Doğu’daki çatışmaların “nihai çözümü” için kapının aralandığı sinyalini vererek şunları kaydetti:

“ABD ile İran’ın, son iki gün içinde çatışmalarımızın tamamen ve nihai olarak çözülmesine yönelik çok iyi ve verimli görüşmeler gerçekleştirdiğini bildirmekten memnuniyet duyuyorum.

Bu yapıcı görüşmelerin üslup ve içeriğine dayanarak, Savaş Bakanlığı’na askeri saldırıları beş gün süreyle erteleme talimatı verdim.”

TRUMP’TAN MÜZAKERE ŞARTIYLA GEÇİCİ GERİ ADIM

Trump’ın açıklamasında dikkat çeken en önemli detay, erteleme kararının kalıcı olmaması ve müzakerelerin gidişatına bağlanması oldu.

Talimatın, “toplantı ve görüşmelerin başarısına bağlı olarak” verildiğini vurgulayan Trump, hafta boyunca devam edecek diplomatik trafiğin sonucuna göre saldırı planının yeniden masaya gelebileceğinin altını çizdi.

TOPYEKÜN SAVAŞ RİSKİ ŞİMDİLİK GERİYE ÇEKİLDİ

Gerilim, hafta sonu Trump’ın İran’a yönelik sert çıkışıyla zirveye ulaşmıştı. İran’ın Hürmüz Boğazı üzerindeki hamlelerine karşılık, ABD yönetimi ülkenin kritik enerji santrallerini hedef alan bir hava harekatı hazırlığına başlamıştı. Bugün gelen erteleme kararı, bölgede topyekün bir savaş riskini şimdilik ötelemiş görünüyor.

İlginizi çekebilir: Körfez’de “mayın” alarmı: İran petrol yollarını kapatıyor mu?

Ortadoğu’da diplomasi hamlesi: Trump’tan İran’a 5 günlük mühlet
Demokrat Gündem