DOLAR 32,9187 -0.2%
EURO 35,8115 -0.22%
ALTIN 2.528,730,85
BITCOIN 22324134,91%
İzmir
33°

AÇIK

üst menü altı
Prof. Dr. Tüzün: Hepatit, 350 milyon kişiyi etkiliyor

Prof. Dr. Tüzün: Hepatit, 350 milyon kişiyi etkiliyor

Medicana Sağlık Grubu Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Yekta Tüzün, hepatitin dünya genelinde 350 milyondan fazla insanı etkilediğini ve her yıl 1,4 milyon insanın ölümüne yol açtığını belirtti

ABONE OL
26 Temmuz 2024 14:36
Prof. Dr. Tüzün: Hepatit, 350 milyon kişiyi etkiliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Medicana Sağlık Grubu Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Yekta Tüzün, hepatitin dünya genelinde 350 milyondan fazla insanı etkilediğini ve her yıl 1,4 milyon insanın ölümüne yol açtığını belirtti.

Prof. Dr. Tüzün, “Hepatit A ve E’den korunmak için hijyen kurallarına dikkat etmek, güvenli gıda ve su tüketmek; hepatit B ve C’den korunmak için ise korunmasız cinsel ilişkiden ve steril olmayan tıbbi malzemelerin kullanımından kaçınmak, ayrıca kan ürünlerinin hepatit açısından taranması son derece önemli” dedi.

hepatit

Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilan edilen 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü’nde, farkındalığı artırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Prof. Dr. Tüzün, hepatitin karaciğerin iltihaplanması anlamına geldiğini ve en yaygın türlerinin viral hepatitler olan hepatit A, B, C, D ve E olduğunu belirtti.

Her bir virüsün farklı yollarla bulaştığını ve farklı hastalık seyrine neden olduğunu vurgulayan Tüzün, hepatit A ve E’nin su ve yiyecekler yoluyla bulaştığını, hepatit B, C ve D’nin ise daha çok kan ve diğer vücut sıvıları yoluyla yayıldığını açıkladı.

Hepatit A ve E’nin kronikleşmediğini, ancak hepatit B ve C’nin karaciğer sirozu ve karaciğer kanserine yol açabileceğini ifade etti.

‘YAYILMAYI ÖNLEMEK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’

Prof. Dr. Tüzün, hepatit B aşısının etkili bir koruma sağladığını ve Türkiye’de 1998’den beri çocukluk aşı takvimine eklendiğini, ayrıca risk grubundaki kişilere ücretsiz olarak uygulandığını belirtti.

Henüz hepatit C virüsüne karşı bir aşı bulunmadığını söyleyen Tüzün, “Türkiye’de hepatit hastalığı için etkin tedaviler mevcuttur. Hijyen kurallarına dikkat etmek, güvenli gıda ve su tüketmek, hepatit A ve E’den korunmada önemlidir. Korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmak, steril olmayan tıbbi malzemelerden sakınmak, kan ürünlerinin hepatit açısından taranması ve riskli bireylerin saptanması ise hepatit B ve C virüslerinin yayılmasını önlemek için son derece önemlidir” dedi.

hepatit

Erken teşhis önem taşıyor

Prof. Dr. Tüzün, hepatitin erken teşhisinin tedavi sürecinde büyük bir fark yarattığını ifade ederek, “Hepatit B ve C kronikleşme eğilimindedir. Erken tanı konulması, uygun tedavi ile hastalığın kötü sonuçlarından korunmayı sağlar” dedi.

Tüzün, ”Hepatit B, C ve D, belirti vermeden ilerleyebilir, bu nedenle risk altındaki kişilerin düzenli kontrol yaptırması hayati önem taşır. İştahsızlık, karın ağrısı, ateş, eklem ağrıları, mide bulantısı, kusma, halsizlik ve yorgunluk, ciltte ve gözlerde sararma gibi belirtiler varsa hemen bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır” diye konuştu.

İlginizi çekebilir: ‘Kanser pandemisi’ başladı: Vakalar artıyor

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)


HIZLI YORUM YAP