Savunma sanayii yatırımlarına ek kaynak sağlamak amacıyla kapsamlı düzenlemeler Meclis’e sunuldu.
Hazırlanan kanun teklifi ile araç ve gayrimenkul alım-satımından noter işlemlerine, kredi kartlarından yapılacak kesintilere kadar birçok alanda Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na katkı sağlanmasını öngörüyor.
Kredi kartlarına hizmet bedeli
Kredi kartlarından her yıl 750 TL hizmet bedeli alınacak, 100 cc’nin altındaki motosikletler Motorlu Taşıtlar Vergisi kapsamına girecek ve 5.000 TL üzerindeki kol saatleri ile drone’lar Özel Tüketim Vergisi’ne tabi tutulacak.
Araç satışına vergi
Kanun teklifinde öne çıkan düzenlemeler arasında, araç ve gayrimenkul alım-satımında hem alıcı hem de satıcıdan ayrı ayrı 750 TL alınacağı belirtiliyor. Noter işlemlerinde sıfır araç tescilinde 3.000 TL, ikinci el araç satışında ise 1.500 TL ödeme yapılması zorunlu kılınacak.
Kredi kartlarından kesilecek hizmet bedeli de dikkat çeken bir diğer madde; 100 bin TL limitin üzerindeki her kredi kartı için Ocak ayı başında yıllık 750 TL alınacak. Birden fazla kartı olan kullanıcılar, her kart için ayrı ödeme yapmak zorunda kalacak.
ÖTV kapsamına alınıyor
Savunma sanayiine katkıyı artırmayı amaçlayan bu taslak, aynı zamanda Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde de değişiklikler içeriyor. Motor silindir hacmi 100 cc’nin altındaki motosikletler ve motor gücü 6 kW’nin altındaki motosikletler artık vergilendirilecek. Ayrıca, 5.000 TL’yi aşan saatler ve drone’lar da Özel Tüketim Vergisi kapsamına alınacak.
Bu vergi değil
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, bu düzenlemelerin bir vergi değil, hizmet bedeli olduğunu vurgulayarak, 75-80 milyar TL arasında bir katkının hedeflendiğini belirtti.
Bu kapsamlı düzenlemelerle, savunma sanayiine yönelik yeni kaynaklar oluşturulurken, geniş bir yelpazede vergilendirme ve hizmet bedelleri yoluyla kamu maliyesine ek gelir sağlanması hedefleniyor.