Şili’nin güneyinde 7,5 büyüklüğünde deprem: Tsunami alarmı

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, Antarktika Yarımadası açıklarında 7,2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Sarsıntı Arjantin ve Şili'de hissedilirken, Şili Donanması tsunami uyarısıyla kıyı bölgelerinin boşaltılması talimatını verdi.

Güney Yarımküre’de endişe yaratan bir gelişme yaşandı. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi’nin (USGS) aktardığına göre, Antarktika Yarımadası açıklarındaki Drake Geçidi’nde 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerel saatle sabah erken saatlerde kaydedilen sarsıntı, yerin yaklaşık 10,8 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

Deprem, bölgeye en yakın ülkeler olan Şili ve Arjantin‘in birçok kentinde güçlü şekilde hissedildi. İlk belirlemelere göre can veya mal kaybı rapor edilmezken, Şili Donanması Hidrografi ve Oşinografi Servisi (SHOA), olası tsunami riski nedeniyle alarma geçti.

Tsunami Uyarısıyla Boşaltma Talimatı

SHOA, tsunami ihtimaline karşılık kıyı bölgelerinde yaşayan vatandaşların derhal güvenli bölgelere tahliye edilmesini istedi. Boşaltılması talimatı verilen alanlar şu şekilde sıralandı:

Yetkililer, kıyı şeridinde bulunan tüm sivil ve denizcilik faaliyetlerinin geçici olarak durdurulmasını ve halkın yetkililerin uyarılarını yakından takip etmesini istedi.

Bölge İzleniyor

Şili Ulusal Acil Durum Ofisi (ONEMI) ve ilgili kurumlar, gelişmeleri anbean izlediklerini belirterek, vatandaşlara resmi açıklamalar dışında hiçbir kaynağa itibar edilmemesi çağrısında bulundu.

Uzmanlar, Drake Geçidi’nin sismik açıdan aktif bir bölge olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle Güney Amerika levhası ile Antarktik levhası arasındaki hareketlilik, zaman zaman bu tür yüksek şiddetli depremlere yol açabiliyor.

Gözler Okyanusta

Sarsıntının ardından bölgede tsunami dalgası oluşup oluşmadığına dair gözlem çalışmaları sürüyor. Denizin hareketliliğini izleyen uydu sistemleri ve kıyı ölçüm istasyonları, olası ikinci dalga riskine karşı uyarı seviyesini koruyor.

Yetkililerden gelecek yeni açıklamalar beklenirken, bölge halkı için sakin ama hazırlıklı olunması gerektiği vurgulanıyor.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Demokrat Gündem

Exit mobile version