Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Suriye’de ateşkes masası devrildi

Suriye’nin kuzeydoğusunda tanklar yeniden yola çıktı. SDG’den “İnsani felaket kapıda” uyarısı.

Suriye’nin kuzeydoğusunda tanklar yeniden yola çıktı. SDG'den "İnsani felaket kapıda"

Suriye’de barış umutları yerini yeniden namlulara bıraktı. Şam’da yapılan gizli görüşmelerde tarafların “orduya entegrasyon” konusunda uzlaşamadığı ortaya çıkarken, Ayn el Arab ve Rakka hattından sıcak çatışma haberleri geliyor. El-Hol Kampı’nda yaşanan can kaybı ve hapishanelerden IŞİD kaçışları ise insani felaket riskini zirveye taşıdı.

Suriye’nin kuzeydoğusunda askeri hareketlilik ve diplomatik gerilim eş zamanlı olarak tırmanıyor. Pazartesi gecesi Şam’da, aralarında Suriye Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra, Dışişleri Bakanı Esad Şeybani ve ABD temsilcisi Tom Barrack’ın da bulunduğu üst düzey görüşmelerden sonuç alınamadığı resmen açıklandı.

Masadaki büyük kopuş

Diyaloğun neden çöktüğüne dair en net açıklama, görüşmelere katılan üst düzey SDG yetkilisi Efrin’den geldi. Efrin, Mart ayındaki ön mutabakatta SDG’nin “üç tümen” halinde orduya eklemlenmesini ve özerk yapının korunmasını beklediklerini ancak Şam’ın son toplantıda bu yapıyı tamamen reddettiğini savundu. Efrin, “Bize, ‘Hemen Haseke ve Kobani’yi boşaltın, silah bırakın ve orduya bireysel olarak katılın’ dediler. Bu şartları kabul etmemiz mümkün değildi” diyerek masanın nasıl devrildiğini özetledi.

Cephe hatları ısınıyor: Ayn el Arab ve Rakka’da çatışma

Ateşkesin çökmesiyle birlikte sahadaki askeri tırmanış da gecikmedi. Bugün saat 03.00 sularında Ayn el Arab (Kobani) hattında, Şam destekli gruplar ile SDG güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. SDG kaynakları, iki ayrı saldırıyı püskürttüklerini ve çok sayıda zırhlı aracı imha ettiklerini öne sürdü.

Bir diğer gerilim noktası ise Rakka oldu. SDG, hükümet güçlerinin El-Aktan Hapishanesi’ni kuşatarak su tedarikini kestiğini iddia ederken; Şam yönetimi bu iddiaları reddederek hapishanenin tamamen güvence altına alındığını duyurdu.

Demokrat Gündem