Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Suriye’de yeni dönem: SDG kentlerden çekiliyor, ordu görevi devralıyor

Suriye’de 2026 yılının başında hız kazanan diplomatik ve askeri süreçte tarihi bir dönüm noktasına girildi. Şam yönetimi ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında 29 Ocak 2026 tarihinde sağlanan “kademeli entegrasyon” anlaşması, 7 Şubat itibarıyla sahada somut adımlara dönüştü. Suriye Savunma Bakanlığı heyetinin Haseke’deki denetimleri, bölgedeki askeri dengelerin tamamen değiştiğini tescilledi.

Suriye'de 2026 yılının başında hız kazanan diplomatik ve askeri süreçte

Suriye Savunma Bakanlığı ve SDG temsilcilerinin Haseke’deki ortak saha teftişi, ağır silahların çekilmesi ve askeri entegrasyon sürecinin resmen başladığını gösteriyor.

Sahadaki ortak denetim ve ilk adımlar

Haseke Valiliği ve çevresinde Suriye ordusuna bağlı üst düzey subaylar ile SDG temsilcileri, anlaşma maddelerinin uygulanabilirliğini yerinde inceledi.

SDG, anlaşma gereği Haseke şehir merkezindeki ağır silahlarını çekmeye başladı. Bu sürecin iki gün içinde Kamışlı ve Kobani gibi diğer stratejik kentleri de kapsayarak tamamlanması bekleniyor.

Suriye Savunma Bakanlığı, tarafların bir “zaman çizelgesi” üzerinde uzlaştığını ve sürecin olumlu bir atmosferde ilerlediğini duyurdu.

Uzlaşılan kritik maddeler neler?

Anlaşma, sadece bir geri çekilmeyi değil, SDG’nin Suriye devlet yapısına tam entegrasyonunu hedefleyen 4 aşamalı bir planı içeriyor:

SDG bünyesindeki güçlerin, Suriye Savunma Bakanlığı’na bağlı yeni kurulacak tümen ve tugaylar bünyesinde orduya katılması. Silahlı güçlerin şehir merkezlerinden çıkarılarak belirlenmiş kışlalara çekilmesi ve barikatların kaldırılması. Haseke ve Kamışlı gibi şehir merkezlerinin güvenliğinin Suriye İçişleri Bakanlığı’na bağlı polis güçlerine devredilmesi. Yolların sivil ulaşıma açılması ve bölgelerin mayınlardan temizlenmesi için ortak ekiplerin kurulması

Deyrizor’da petrol gerginliği

SDG’nin çekilmesiyle boşalan bölgelerde yeni krizler de baş gösteriyor. Deyrizor kırsalındaki El-Azba bölgesinde aşiretler ile hükümet güçleri arasında “petrol geliri” anlaşmazlığı yaşanıyor.

SDG dönemindeki petrol paylarını hükümetten talep eden ancak reddedilen aşiretlerin, bazı petrol kuyularını ateşe verdiği bildirildi. Hükümetin tesislerde tam kontrolü sağlayamaması nedeniyle bölgede kaçak petrol üretimi ve satışı üzerinden gerilimin sürdüğü ifade ediliyor.

İlginizi çekebilir: Rusya’dan Ukrayna’nın enerji şebekesine saldırı: Havalimanları kapatıldı

Demokrat Gündem