Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Trump’tan İran açıklaması: “Müdahaleye gerek kalmayabilir”

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail-İran çatışmasının sekizinci gününde, ABD’nin İran’a olası müdahalesi hakkında yeni bir açıklama yaptı. Trump, “Ne olacağını göreceğiz. Belki de buna (müdahaleye) gerek kalmayacak” diyerek, durumun diplomatik yollarla çözülebileceğine dair kapıyı araladı.

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail-İran çatışmasının sekizinci gününde, ABD'nin İran'a

Ortadoğu’daki gerilim tırmanmaya devam ederken, ABD Başkanı Donald Trump’tan yeni bir açıklama geldi. İsrail’in 13 Haziran’da İran’a düzenlediği füze saldırısıyla başlayan ve 8 gündür devam eden çatışmalarla ilgili konuşan Trump, önceki gün verdiği “iki hafta içinde karar vereceğim” mesajından sonra, tansiyonu bir miktar düşüren ifadeler kullandı.

“MÜDAHALE GEREKMEYEBİLİR”

Trump, İran’a olası müdahale hakkında, “Ne olacağını göreceğiz. Belki de buna (müdahaleye) gerek kalmayacak” diyerek, diplomatik bir çözüm ihtimalinin de masada olduğunu ima etti. Bu açıklama, geçtiğimiz günlerde Trump’ın kullandığı daha sert tondaki ifadelerden sonra, ABD politikasında bir yumuşama olarak değerlendirilebilir.

Başkan, İsrail’in bombalamalarda yerin altına inmede sınırlı bir kapasitesi olduğunu da belirtti. Bu ifade, İran’ın yeraltındaki nükleer tesislerine yönelik bir operasyonun zorluklarına işaret ediyor.

“İSRAİL’İ DURDURMA TALEBİ ZOR”

Trump, İran’ın “ABD müzakerelerde ciddiyse İsrail’den hava saldırılarını durdurmasını niye istemediği” sorusuna ise, “Şu anda böyle bir talepte bulunmanın çok zor olduğunu düşünüyorum” yanıtını verdi. Bu cevap, ABD’nin İsrail üzerindeki etkisini kullanmak konusunda isteksiz olduğunu gösteriyor.

İsrail’in çatışmalarda “kazandığını” savunan Trump, müzakerelere de hazır olduklarını belirtti: “Hazırız, istekliyiz ve yetenekliyiz, İran’la konuştuk ve ne olacağını göreceğiz. Sadece insanların akıllarını başlarına toplayıp toplamayacaklarını görme zamanı.”

AVRUPALI MÜTTEFİKLERE ELEŞTİRİ

ABD Başkanı, Avrupalı müttefiklerin İran’la görüşmesinin “hiç yardımcı olmayacağını” da söyledi. Trump’ın bu açıklaması, ABD’nin İran krizinde diplomatik çözüm arayışlarında Avrupa’yı dışlama eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Trump ayrıca, İran’ın kendileriyle görüşmek istediğini belirterek, bunun için İran’a “maksimum iki hafta süre verdiğini” tekrarladı. Bu süre zarfında bir ilerleme kaydedilmezse, ABD’nin daha sert adımlar atabileceği sinyalini verdi.

ÇATIŞMANIN BİLANÇOSU AĞIRLAŞIYOR

İsrail-İran çatışmasının sekizinci gününde, bölgedeki insani kriz derinleşiyor. ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri’nin dünkü açıklamasına göre, İsrail’in İran’a yönelik hava saldırılarında bugüne kadar en az 639 kişi hayatını kaybetti, en az 1329 kişi de yaralandı.

Trump’ın son açıklamaları, ABD’nin bölgede olası bir askeri müdahale konusunda daha temkinli bir yaklaşım benimsediğine işaret ediyor. Ancak İran’a verilen iki haftalık süre, Ortadoğu’daki tansiyonun ne yönde gelişeceğinin belirleyicisi olacak.

Demokrat Gündem