ABD Başkanı Donald Trump, çelik endüstrisine ilişkin yaptığı açıklamada, ithal çeliğe uygulanan gümrük vergisinin yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkarılacağını duyurdu.
Açıklama, US Steel’in Pennsylvania’daki tesisinde gerçekleştirilen basın toplantısında yapıldı.
Trump, yeni tarifeyle ABD çelik endüstrisini daha da koruma altına alacaklarını savundu. “ABD’ye ithal edilen çeliğe uygulanan gümrük vergisini yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkaracağız” diyen Trump, güçlü bir çelik endüstrisinin yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda ulusal güvenlik açısından da kritik olduğuna dikkat çekti.
Çelik tarifelerinin ilk kez 10 Şubat’ta imzalanan bir kararnameyle yüzde 25 olarak uygulamaya konulduğunu anımsatan Trump, bu adımın 12 Mart’ta yürürlüğe girdiğini belirtti.
US Steel’in Japon çelik üreticisi Nippon Steel ile yaptığı ortaklık anlaşmasına da değinen Trump, şirketin genel merkezinin Pittsburgh’da kalacağını vurguladı. Nippon’un ABD’ye milyarlarca dolarlık yatırım yapacağını söyleyen Trump, bu sürecin defalarca reddedildiğini ancak sonunda “iyi bir teklif” ile sonuçlandığını aktardı.
“US Steel’i yüzde 25 gümrük tarifesi ile kurtardık” diyen Trump, böylece ABD’yi olası ekonomik zararlardan koruduklarını öne sürdü.
Beyaz Saray’ın X hesabından yapılan açıklamada ise çelik tarifelerinin gelecek hafta artırılacağı belirtildi. Açıklamada, bu hamlenin ABD çelik endüstrisini yabancı etkisinden ve haksız rekabetten korumayı hedeflediği ifade edildi.