DEMOKRAT GÜNDEM- İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON A.Ş.’de taşeron şirketler aracılığıyla yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturmada kritik aşamaya gelindi. Aralarında eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da bulunduğu 99 şüpheli hakkında tutuklama talebinde bulunuldu.
119 ŞÜPHELİ ADLİYEDE
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve emniyetteki işlemleri tamamlanan 119 şüpheli çevik kuvvet polisleri eşliğinde otobüslerle önce sağlık kontrolü için hastanelere götürüldü. Sağlık kontrollerinin ardından şüpheliler İzmir Adliyesi’ne sevk edildi. Adliyeye sevk edilen 119 şüpheliden 99’u hakkında savcılık tutuklama talebinde bulundu.
SORUŞTURMADA “İHALEYE FESAT” VE “NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK” SUÇLAMALARI
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 1 Temmuz’da başlattığı soruşturma İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON A.Ş.’de taşeron şirketler aracılığıyla yolsuzluk yapıldığı iddialarını kapsıyor. Soruşturma, Sayıştay raporu, mülkiye müfettişi raporu ve bilirkişi raporlarına dayanıyor.
Şüphelilere yöneltilen suçlamalar arasında “ihaleye ve edimin ifasına fesat karıştırma” ile “nitelikli dolandırıcılık” yer alıyor. Bu kapsamda başlatılan operasyonda toplam 157 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiş 137 kişi gözaltına alınmıştı.
SOYER VE ASLANOĞLU DA TUTUKLAMA TALEBİ KAPSAMINDA
Tutuklama talebi kapsamında soruşturmanın sembol isimleri arasında gösterilen eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu da bulunuyor. Soyer ve Aslanoğlu’nun da aralarında olduğu şüpheliler hakkındaki tutuklama talebini değerlendirecek olan Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı bekleniyor.
Soruşturma sürecinde özellikle kentsel dönüşüm projelerindeki ihaleler, araç ve iş makinesi kiralama ihaleleri ile asfalt ihalelerinde usulsüzlük yapıldığı toplamda 1,5 milyar lirayı aşan bir zarar oluştuğu iddia ediliyor.
Operasyon, İzmir’de siyasi tansiyon yaratırken CHP cephesinden operasyonun siyasi motivasyonlu olduğu yönünde açıklamalar yapılmıştı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de aralarında bulunduğu parti yetkilileri tutuksuz yargılama talebinde bulunmuştu.