Türkiye, temmuz ayının son haftasında hem gündüz hem gece etkisini gösteren yoğun sıcak hava dalgasıyla mücadele ediyor. İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şermin Tağıl’a göre, Türkiye genelinde sadece gündüz değil, geceleri de vücudun dinlenmesine izin vermeyen “tropikal gece” etkisi yayılıyor.
Tağıl, “Gündüz şiddetli ısı stresi, gece ise tropikal sıcaklıklar… Artık sadece Güneydoğu değil, Batı, Güney ve İç Anadolu’da da tropikal gece sayıları hızla artıyor” dedi.
TROPİKAL GECELER DÖRT BİR YANDA
20°C’nin altına düşmeyen gece sıcaklıkları olarak tanımlanan “tropikal gece”lerin sayısı her geçen yıl artıyor. Prof. Dr. Tağıl, “2024’te Batı Anadolu’da 40’a yakın tropikal gece yaşandı. Bu yaz da benzer bir tablo var. Bazı yerlerde gece sıcaklığı 25°C’nin üzerinde seyrediyor. Bu da hem uyku kalitesini hem de sağlık, tarım ve enerji sistemlerini doğrudan etkiliyor” dedi.
GÜNDÜZ 46°C’YE ÇIKAN HİSSEDİLEN SICAKLIK
Basra Alçak Basıncı etkisiyle Türkiye’ye taşınan sıcak ve kuru hava, hissedilen sıcaklıkları özellikle Güneydoğu’da 46°C’nin üzerine çıkardı. Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi’nin verilerine göre Türkiye’nin yüzde 80’inde hissedilen sıcaklık 32°C’nin üzerinde, birçok kentte ise 38°C ve üstü değerler kaydediliyor.
Tağıl, “Bu durum ‘aşırı ısı stresi’ olarak tanımlanıyor. Vücudun ısıyı dışarı atamamasıyla sağlık riskleri artıyor. İklim değişikliğinin artık günlük yaşamı doğrudan etkilediğini açıkça görüyoruz” ifadelerini kullandı.
VATANDAŞ KLİMASIZ YAPAMIYOR
İzmir’de sıcağa rağmen Kordon’da serinlemeye çalışan Emir Aksel, “Gündüz ayrı, gece ayrı sıcakla uğraşıyoruz. Klimasız mümkün değil. Gece bile rahat uyuyamıyoruz” dedi. Hasan Gülmez ise sıcaklıkla baş etmek için evde kalmayı tercih ettiğini belirterek, “Geceleri balkonda bile oturulmuyor, tropikal gece dediğimiz hava 35 dereceyi buluyor” diye konuştu.