DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22415350,39%
İzmir
38°

AÇIK

üst menü altı
Türkiye yarın sandık başında… Oylar hangi hallerde geçersiz sayılacak?

Türkiye yarın sandık başında… Oylar hangi hallerde geçersiz sayılacak?

ABONE OL
13 Mayıs 2023 11:16
Türkiye yarın sandık başında… Oylar hangi hallerde geçersiz sayılacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye'de cumhurbaşkanı ve parlamento üyelerinin seçimi için hazırlıklar tamamlandı. Seçimlerde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kurulacak. Yurt içinde 60 milyon 697 bin 843 seçmen oy kullanacak, bunların 4 milyon 904 bin 672'si ilk kez oy kullanacak. Cezaevinde tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen sayısı ise 53 bin 172.

""

Oy verme işlemleri yarın sabah saat 08.00'de başlayacak ve akşam saat 17.00'de sona erecek. Ancak saat 17.00'ye geldiğinde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

Seçmenler, oy kullanmak için Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası içeren, resimli ve resmi nitelikteki belgelerden birini kullanabilecekler. Seçmen bilgi kağıdı getirme zorunluluğu olmayacak. Seçmen bilgi kağıdı kendisine ulaşmayanlar, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesinden nerede oy kullanacaklarını öğrenebilecekler. Seçimin ikinci tura kalması durumunda, seçmen bilgi kağıdı yeniden gerekmeyecek.

""

Oy verme yerinde cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazların kullanımı yasak olacak. Bu cihazlar oy verme işlemi tamamlandıktan sonra sandık kuruluna iade edilecek.

Seçmenler, cumhurbaşkanı ve milletvekillerine yönelik tercihlerini iki ayrı oy pusulası ile aynı zarfa koyarak sandığa atacaklar. Oy pusulalarının sayım ve döküm işlemleri cumhurbaşkanı seçimine ait olanlar öncelikle yapılacak.

""

DEPREM BÖLGESİNDE SEÇİM

YSK, Kahramanmaraş merkezli 11 ilde meydana gelen depremler nedeniyle çeşitli önlemler aldı. Depremden etkilenen illerdeki eksiklikleri tespit eden YSK, bu bölgelerde seçimin sağlıklı yürütülmesi için hazırlıklarını tamamladı.

YSK, bölgede eskiden hangi okullara sandık kuruluyorsa aynı okullara yine sandık kuracağını belirtti. Ancak yıkılan ya da hasar gören okullar için bahçesine veya yakın bir alana konteyner yerleştirilerek oyların kullanılması sağlanacak.

Depremden etkilenen seçmenlerin adres kayıtları nereye aldırılmışsa orada oy kullanacakları belirtildi ve oylar, kayıtlı oldukları seçim çevresi için sayılacak. Deprem bölgesinden yaklaşık 133 bin seçmen diğer illere kayıtlarını aldırdı.

Hastalığı ya da engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenler için seyyar sandıklar oluşturuldu ve bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecekler.

Bu seçimde ayrıca, görme engelli seçmenler için hazırlanan şablonla oy kullanacakları belirtildi. Her sandığa şablon gönderilerek, görme engelli seçmenlerin oy kullanmaları kolaylaştırılacak.

""

OY VERME YERLERİ

Oy verme işlemi, kapalı bir alanda gerçekleştirilecektir. Bu alanda oyların gizliliği ve seçmenlerin tam bir serbestlik içinde oy kullanmaları sağlanacak ve dışarıdan içerisi gözlemlenemeyecektir.

Sandık başında görevli olan partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler) rozet, amblem veya partilerini belirtir herhangi bir işaret taşımayacaklardır.

Sandık kurulu başkanı ve üyeleri göreve başlamadan önce sandık boş olacak ve ant içeceklerdir.

Sandık alanındaki düzeni, sandık kurulu başkanı sağlayacak. Düzeni bozanlar uyarılacak ve uyarıyı dinlemeyenler sandık alanı dışına çıkarılacaktır.

Sandık alanında alınan tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engellemeyecek nitelikte olacaktır.

Oy kullanma işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılar öncelikli olarak hizmet alacaklardır.

Sandık başında kimse seçmene oy vermesi konusunda müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacaktır. Seçmenler, oy kullandıktan sonra sandık başından ayrılacaklardır.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP