DOLAR 33,1097 0.09%
EURO 36,0600 -0.29%
ALTIN 2.573,04-1,06
BITCOIN 2111260-1,80%
İzmir
36°

AÇIK

üst menü altı
Vergi paketi mecliste: En düşük emekli aylığı ne olacak?

Vergi paketi mecliste: En düşük emekli aylığı ne olacak?

En düşük emekli aylığının artırılmasını da içeren vergi paketi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Bu düzenleme ile en düşük emekli aylığı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltilecek.

ABONE OL
19 Temmuz 2024 09:53
Vergi paketi mecliste: En düşük emekli aylığı ne olacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

En düşük emekli aylığının artırılmasını da içeren vergi paketi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Bu düzenleme ile en düşük emekli aylığı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltilecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni kabul etti. 53 maddelik yasa teklifi ile en düşük emekli aylığı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılacak. Bu düzenleme, 3,7 milyon kişinin aylıklarını artıracak.

En düşük emekli maaşı alanlara, Ağustos ayında 12 bin 500 liralık maaş ödenecek ve Temmuz ayı için de 2 bin 500 liralık fark ödemesi yapılacak. Yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı ödenenlere ve hak sahiplerine dosya bazında 10 bin lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 12 bin 500 liraya yükseltiliyor. Bu artışın bütçeye maliyeti ise 33,2 milyar lira olacak.

vergi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olanların aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri halinde işverene sağlanan 5 puanlık destek primi kaldırılacak.

Vergi paketi ile yurt dışı çıkış harcı bedeli 150 liradan 500 liraya yükseltilecek ve bu harç bedeli her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Ayrıca, küresel şirketlerin Türkiye’deki faaliyetlerinden elde ettikleri kârdan yüzde 15’lik asgari kurumlar vergisi alınacak. Kamu özel işbirliği şirketlerinden alınacak vergi oranı ise yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılacak.

Teklifle ayrıca, kayıt dışılık ve usulsüzlüğün önlenmesi amacıyla önlemler de devreye alınacak. Doktorlar, diş hekimleri gibi serbest meslek kazancı ve restoran, kafe gibi ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin belirli dönemlerde hasılatları tespit edilecek. Tespit edilen hasılatları ile beyanları arasında yüzde 20’yi aşan uyumsuzluk olanlar izaha davet edilecek.

Kayıt dışı faaliyetlerde bulunanlara kesilecek vergi ziyaı cezası artırılacak. Verginin 1 katı olarak kesilecek cezalarda 1,5 kat, verginin 3 katı olarak kesilecek cezalarda ise 4,5 kat ceza uygulanacak.

Başkasına ait kredi kartı ve POS cihazı kullanımında belirlenen özel usulsüzlük cezası 3 kat uygulanacak. Bu kapsamda bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon lirayı aşamayacak. Cihazını başkasına kullandıranlar da aynı oranda cezaya tabi olacak.

Kayıt dışılıkla mücadele kapsamında kesilen usulsüzlük cezaları artırılacak. Bazı eylemlerin tekrarında uygulanacak ceza tutarları da artırılacak. Fatura verilmemesi ve alınmaması, ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlenmemesi hallerinde uygulanan 3.400 TL ceza tutarı, ilk tespitte 10 bin lira olarak uygulanacak ve sonraki tespitlerde ceza tutarı artırılacak.

İlginizi çekebilir: Buca-Gaziemir yangını 18. saatte: Kontrol altına alınamadı; müdahale sürüyor

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (2)


HIZLI YORUM YAP