Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın savaşı sona erdirmek ve ateşkes sağlamak yerine ülkesine yönelik yeni saldırılar için hazırlandığını açıkladı.
Liderlerle savaşın sona erdirilmesi için görüşmeler yaptı
Zelenski, görüntülü mesajında gün boyunca farklı ülkelerin liderleriyle gerçekleştirdiği telefon görüşmelerine değindi.
Konuştuğu tüm liderlerle savaşın adil şekilde sona ermesi için atılması gereken adımları ele aldığını belirten Zelenski, görüşmelerde üç önemli ilkeyi vurguladığını söyledi:
“Birincisi, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmelidir. İkincisi, Ukrayna’ya yönelik savaş meselesi sadece Ukrayna’nın katılımıyla çözülmelidir. Üçüncüsü, Rusya bu savaşı sona erdirmek için gerekli adımları atmalıdır.” Ancak şu ana kadar Rusya’dan herhangi bir adım gelmediğine dikkat çekti.
Putin barış için hazırlanmıyor
Ukrayna istihbarat birimleri ve ordu yetkililerinden aldıkları bilgilere göre Rusya’nın cephede yeni saldırı hazırlıkları içinde olduğunu aktaran Zelenski, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kesinlikle ateşkese ve savaşı durdurmaya hazırlanmıyor. Putin, Amerika ile görüşmeyi kişisel zaferi olarak ilan etmeye ve eskisi gibi davranmaya, Ukrayna’ya baskı yapmaya devam etmeye kararlı.” dedi.
Zelenski, Rusların savaşı sona erdirmeye yönelik henüz bir işaret vermediğini belirterek, “Aksine, birliklerini ve güçlerini yeni saldırı operasyonları başlatacak şekilde hareket ettiriyorlar.” ifadelerini kullandı.