DOLAR 32,2601 0.01%
EURO 34,7789 -0.05%
ALTIN 2.413,190,18
BITCOIN 2048836-0,56%
İzmir
25°

AÇIK

üst menü altı
20 yıl sonra ilk… ABD resmen çekildi

20 yıl sonra ilk… ABD resmen çekildi

ABONE OL
3 Mayıs 2021 11:23
20 yıl sonra ilk… ABD resmen çekildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden, göreve başladıktan sonra flaş duyuruyu yapmış, askerlerinin Afganistan'dan tamamen çekileceğini ve bu sürecin 11 Eylül'e kadar tamamlanacağını açıklamıştı. Hazırlıkların tamamlanmasıyla ABD'nin ülkeden resmen çekilme süreci 1 Mayıs'ta başladı. Afganistan'dan gelen fotoğraflar bu tarihi önemdeki olayın çarpıcılığını sergilerken hem Taliban hem de El Kaide ABD'ye ciddi tehditler yöneltti.

ABD ve NATO 20 yıldır, yani 11 Eylül 2001'de gerçekleşen İkiz Kule saldırılarının gerçekleştiği tarihten beri Afganistan'da asker bulunduruyordu. Bu 20 yıllık süreçte gerek ABD'den gerekse NATO üyesi ülkelerden sayısız asker hayatını kaybetti, gerçekleşen birçok terör saldırısı dünya tarihinin acı dolu sayfalarına eklendi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, 11 Eylül'e kadar Afganistan'daki Amerikan askeri birliklerinin tamamen geri çekileceğini duyurmasının ardından, ülkedeki son ABD askerleri de resmen çekilmeye başladı.

Cuma günü Afganistan, ABD, Çin, Rusya ve Pakistan, çekilmenin "barış içinde" yapılması çağrısında bulunmuştu.

Çekilme sırasında Taliban'ın olası saldırılarını engellemek için güvenlik önlemleri ciddi şekilde artırıldı. Bu süreçte AFP haber ajansı Kabil ve Bagram hava üssü çevresinde yoğun hareketlilik olduğunu duyurdu.

Öte yandan Taliban, askerlerini ülkeden çekmemekle ilgili 2018 Doha Anlaşması'nı ihlal etmekle suçladığı ABD'ye "karşı eylem" konusunda uyarıda bulundu.

Taliban'dan yapılan açıklamada, ABD'nin 1 Mayıs'a kadar Afganistan'dan askerlerini çekmeyerek Doha Anlaşması'nı ihlal ettiği belirtildi.

Anlaşma ihlalinin ABD tarafından yapılmasının Taliban'ın eylem yolunu açtığı ifade edilen açıklamada, Taliban yöneticilerinin bu konuda alacağı kararın beklendiği ve ona göre hareket edileceği vurgulandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP