Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü' görüşmelerinde süreç devam ediyor. Türk-İş Genel Başkan Ergün Atalay ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arsalan, geçtiğimiz Cuma günü Bakan Bilgin'i ziyaret etti. Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) heyetinin de hazır bulunduğu görüşme yaklaşık 4,5 saat sürdü. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, toplantı sonrasında gazetecilere açıklama yaptı.
"BELLİ BİR AŞAMAYI GEÇTİK"
Türkiye'de kamu çalışanlarının toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolü görüşmeleri devam ediyor. Geçtiğimiz Cuma günü, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile bir araya geldi. Görüşmeye ayrıca Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) heyeti de katıldı. Görüşme yaklaşık 4,5 saat sürdü.
Toplantı sonrasında konuşan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, toplantının verimli geçtiğini ve belli bir aşamayı geçtiklerini söyledi. Arslan, önümüzdeki hafta Bakan Bilgin ile birlikte tekrar bir araya gelmeyi umduklarını ve toplu iş sözleşmesinde nihai noktada uzlaşmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Ancak, bütün maddelerde henüz tam bir mutabakat sağlanamadığını ve uzlaşma için çabalarının devam edeceğini vurguladı.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise, kamuoyunun görüşmelerden bir rakam beklediğini belirtti. Ancak, herhangi bir rakam verme durumunun olmadığını ifade ederek, bazı konularda uzlaşmaya varıldığını, ancak sendikaların işyerlerine özel sorunları bulunduğunu ve rakamla ilgili henüz tam bir mutabakat sağlanmadığını dile getirdi. Atalay, Bakan Bilgin'in veya işveren sendikasının önümüzdeki hafta kendilerine bir rakam sunacağını söyledi.
Görüşmelerin 20 Ocak'ta başladığını ve işçilerin bu görüşmelerin istedikleri şekilde sonuçlanmasını beklediğini hatırlatan Atalay, hükümetin uygun bir rakam vermesi durumunda sorunun çözülebileceğini belirtti. Ancak, hükümetin verdiği rakamın kabul edilemez olması durumunda, "Biz bu meseleyi seçimden evvel bitireceğiz" diye bir ayet olmadığını vurguladı. Atalay, işçilerin taleplerinin afaki bir rakam olmadığını ve bir an önce 3 milyonluk bir ailenin talebini yerine getirmeleri gerektiğini söyledi.
İşçi temsilcileri, 12 bin lira taban ücret ve ilk altı ay için yüzde 40 zam teklifini yeterli bulmadıklarını ve daha fazla iyileştirme istediklerini söyledi.
İŞÇİNİN BEKLENTİSİ NEYDİ?
Son olarak 12 bin lira taban ücret ve ilk altı ay için yüzde 40 zam teklif edilmiş, işçi temsilcileri bunu yeterli bulmadıklarını, iyileştirme istediklerini açıklamışlardı. İşçi kesiminin beklentisi ise 15 bin lira taban ücretle yüzde 45 zam oranı.
HÜKÜMETİN İLK TEKLİFİ NEYDİ?
Hükümetin işçilere ilk teklifi ilk 6 ay için yüzde 30 zam ve 11 bin 500 lira taban aylık olmuştu. İşçi tarafı hükümetin teklifin kabul edilemez bulmuştu.