DOLAR 32,9867 0.22%
EURO 35,3656 0.14%
ALTIN 2.455,310,16
BITCOIN 20339902,59%
İzmir
35°

AÇIK

üst menü altı
AK Parti'den Harmandalı uyarısı: 'Burada can ve mal güvenliği tehlikede'

AK Parti'den Harmandalı uyarısı: 'Burada can ve mal güvenliği tehlikede'

ABONE OL
8 Kasım 2021 14:08
AK Parti'den Harmandalı uyarısı: 'Burada can ve mal güvenliği tehlikede'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, il yönetim kurulu üyeleri, büyükşehir belediyesi Grup Başkanvekili Özgür Hızal ile birlikte Çiğli ilçesindeki Harmandalı katı atık depolama alanında 30 Ekim İzmir Depremi’nin ardından yaşanan toprak kayması sonrasında güvenlik nedeniyle bazı evlerin boşaltıldığını belirterek, alanda tedbir yerine pansuman tedbirler alındığını savundu. AK Parti İl Başkanı Sürekli, "Buradan net bir şekilde ifade ediyorum. Burada can ve mal güvenliği tehlikededir. Harmandalı pimi çekilmiş bomba gibi. Ümraniye'yi unutmayalım" dedi. 

DEMOKRAT GÜNDEM-Alanda basın açıklaması yapan AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Harmandalı’da çöp tesisinden sızan zehirli atık suların meydana getirdiği kaymalara dikkat çekerek, “Bulunduğumuz bölgede yarıklar var ve bu bölge aşağıya doğru bir yol durumundayken şu anda kullanılamaz halde. Bunlar neden oluyor? Bunlar, çöp tesisinden sızan zehirli atık suların meydana getirdiği kaymalar neticesinde oluyor. Özellikle 2013 yılından itibaren eğim kaymaları da başladı. Bunun sebebi de bu çöplükten sızan zehirli atık sular. Bu sular o kadar tehlikeli ki kayaları bile eritiyor. Bu sebeplerden dolayı güneybatıya doğru kaymalar meydana geliyor. Alanda her şey belli” dedi” dedi.

""

“PANSUMAN TEDBİRLERLE GEÇİCİ ÇÖZÜM ÜRETİLDİ”

Bölgede 30 yıldır büyük sorunlar yaşandığını, tüm atıkların buraya geldiğini ve 50 milyon metreküp civarında çöp oluştuğunu belirten AK Parti İl Başkanı Sürekli, “Bu arada ne yapıldı? Çiğli sakinlerinin  ‘Çöpten kent istemiyoruz’ diye feryat ettikleri sorunun çözümü için ne yapıldı? Hiçbir şey yapılmadı. Sadece ilaçlarla pansuman tedbirleriyle geçici çözüm üretmeye çalıştılar ancak hiçbir şey yapılmadı. Sadece ilaçlarla, pansuman tedbirleriyle geçici çözüm üretmeye çalıştılar ancak geldiğimiz noktada durum vahim” ifadelerini kullandı.

“HASTALIK ORTADA, ÇÖZÜM YOK”

“Hastalık ortada, çözüm yok. Yine 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kyto Protokolleri hükümleri gereğince çıkardığı genelgeler çerçevesinde bu vahşi depolama alanında sözde katı atık depolamasına geçilmiştir. Ama sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetmeliklerine uymak amacıyla geçildiği gözlemlenmektedir. Yoksa yine vahşi depolama devam etmektedir. Onun dışında özellikle son yıllarda 2013’teki eğim hareketli ve 30 Ekim depreminden sonra yine iklim değişikliğinden dolayı yoğun yağışlar nedeniyle burada kaymalar artmaktadır, burada can ve mal güvenliği hasıl olmuştur. Buna bir şey yapılıyor mu? Yapılmıyor” diyen İl Başkanı Sürekli, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesini gereğini yapmaya çağırdı.

""

“BURADA CAN VE MAL GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE”

AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, bölgeye çöp aktarımının derhal durdurulması gerektiğini vurgulayarak, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “İzmir Büyükşehir Belediyesi, artıma tesisleriyle derelerle, Körfez’i kirletiyor, kokuya neden oluyor, büyük bir çevre katliamına sebep oluyor. Yine buradaki çöp tesisiyle toprak kirletiliyor, su kirletiliyor ve can ve mal güvenliği tehlikeye düşürülüyor. Ne yapılması lazım? Şu anda burada günde 4-5 bin ton çöp getirilmeye devam ediliyor. Özellikle 150 hektarlık alnı heyelan bölgesinde bu katı atık depolama tesisinin. Buna rağmen çöp getirilmeye devam ediyor. Derhal bu alana çöp dökülmesi durdurulmalıdır. Burada istinat duvarları örüyorlar, kazık çakıyorlar. Ama kendi yaptırdıkları raporlarda bu kazık çakmaların da tehlikeli olduğu, bu sorunu artırdığı söyleniyor. Ama buna rağmen bir duyarsızlık var, devam ediyor. Ayrıca, burada yapılması gereken en önemli huşu: Çöp dökülmesi derhal durdurulmalıdır. Bunun yanında buradaki zehirli atık suların kontrol altına alınması için çöp yığınlarının 500 metre yatayından itibaren 40 metrelik drenaj boruları yapılmalı, bu atıklar bu drenaj borularıyla, oluşturulacak bir havuza akıtılmalı, orada toplanmalı. Zaten burada oluşan sorunlar 20 yılda düzelmez. Ekolojik denge bozuldu. Sera ve metan gazları kontrol altına alınamıyor. Bu dediğim 2 hususun ivedilikle yapılması lazım. Drenaj borularıyla bir havuz oluşturularak havuzda bu atıkların toplanarak çevreye zar vermesine ve tehlikenin büyümesine engel olunmalı. Orta vadede de buraya çöp dökülmesinin durdurulması lazım. Diyaloga açığız. Meclis üyelerimiz burada, grup başkanvekilimiz burada, zaten onlar konuyu her zaman dile getiriyorlar. Davet gelirse görüşürüz. Buradan net bir şekilde ifade ediyorum. Burada can ve mal güvenliği tehlikededir. Harmandalı pimi çekilmiş bomba gibi. Ümraniye'yi unutmayalım.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP