Demokrat Gündem- Cumhurbaşkanı Kararı ile 2025 yılında akaryakıt ürünlerinde uygulanacak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artış oranı yüzde 6 ile sınırlandırıldı.
Kararla, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (Yİ-ÜFE) değişim oranına bağlı olarak yapılacak zam daha düşük tutulurken, hükümet 12 milyar liralık vergiden vazgeçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu düzenlemenin para politikasına destek sağlamak ve dezenflasyon sürecine katkıda bulunmak amacıyla yapıldığını belirtti.

“FİYAT İSTİKRARINA DESTEK SAĞLANACAK”
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, para ve maliye politikalarının eşgüdüm içinde yürütüldüğünü ifade ederek, akaryakıt ürünlerindeki vergi artışının sınırlanmasıyla vatandaşın alım gücünün korunmasının hedeflendiğini açıkladı. Şimşek, “Cumhurbaşkanımızın kararıyla çiftçinin, nakliyecinin, sanayicinin ve hane halkının kullandığı akaryakıt ve doğal gaz ürünlerinde ÖTV artışını sınırlandırarak fiyat istikrarını destekliyoruz.” dedi.
“5 AYLIK Yİ-ÜFE ORANI AŞILAMADI”
Temmuz-kasım döneminde Yİ-ÜFE oranının yüzde 7,12 olduğunu hatırlatan Şimşek, aralık ayı oranlarının eklenmesiyle yapılacak zammın daha yüksek olabileceğini ancak hükümetin, 5 aylık gerçekleşme oranından daha düşük bir artış kararı aldığını ifade etti. Kararın, fiyatlara yüzde 1 oranında yansıması bekleniyor.
12 MİLYAR LİRALIK VERGİDEN FERAGAT
Alınan kararla birlikte hükümetin 12 milyar liralık vergi gelirinden feragat ettiği belirtilirken, düzenlemenin sürdürülebilir büyüme ve kalıcı refah artışına yönelik olduğu vurgulandı. Akaryakıt ÖTV’sindeki artışın sınırlanması, tüketiciden çiftçiye kadar geniş bir kesimi doğrudan etkiliyor.
ŞİMŞEK: “DEZENFLASYON SÜRECİNE OLUMLU KATKI SAĞLANACAK”
Bakan Şimşek, düzenlemenin sadece tüketiciyi değil, sanayiciden nakliyecilere kadar birçok sektörü ilgilendirdiğini ve dezenflasyon sürecine olumlu katkı sunacağını belirterek, “Bu düzenleme, fiyat istikrarı ve vatandaşın refahı için önemli bir adım.” ifadelerini kullandı. (Ekonomi Servisi)